• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar kulture Srbije uručio nagradu banjalučkoj pjesnikinji Vladani Perlić

Autor mondo.ba

Pjesnikinja Vladana Perlić iz Banjaluke dobitnica je ovogodišnje književne nagrade "Novica Tadić", a nagradu joj je juče uručio ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević.

 Ministar kulture Srbije uručio nagradu banjalučkoj pjesnikinji Vladani Perlić Izvor: kultura.gov.rs

Komisija u sastavu Jana Aleksić, Nedeljka Bjelanović, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i Dragan Hamović ocijenila je 37 rukopisa autora do 35 godina iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore.

U užem izboru bili su i rukopisi Slobodana Kalinovića iz Vršca, Snežane Nikolić iz Draginja i Milice Špadijer iz Beograda, a nagrada je krajem marta ove godine pripala Vladani Perlić, za rukopis "Dolce vita".

Predsjednik komisije Dragan Hamović naglasio je da se rukopis mlade pjesnikinje Vladane Perlić izdvojio "poetičkom doslednošću na nivou zbirke kao celine, autorskom invencijom, upečatljivom i složenom slikom sveta, u širokom izražajnom registru od lirske ranjivosti do humora".

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević u petak je pjesnikinji iz Banjaluke uručio nagradu. Vladani Perlić uručena je diploma i plaketa s likom Novice Tadića - rad studenata Fakulteta primenjenih umjetnosti, "Sabrane pesme Novice Tadića" i knjige iz prethodnog kola edicije "Prisustva".

Ministar Vukosaljević je izjavio da se nada da će, zahvaljujući kvalitetu laureata, godine koje dolaze "dati snagu i dodatni zamah" pjesničkoj nagradi "Novica Tadić" i da će ta nagrada biti izazov za mlade pjesnike.

"Poezija ostaje inspiracija, ostaje motiv, poezija je reper života, bez poezije ne možemo, a sa poezijom moramo, želimo i hoćemo", rekao je Vukosavljević.

Mlada pjesnikinja zahvalila se Ministarstvu kulture i informisanja Srbije i ministru Vukosavljeviću, žiriju, urednicima, recezentima i Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Vladana Perlić je pjesnikinja i prevoditeljka rođena 1995. godine u Banjaluci. Dobitnica je druge nagrade na konkursu "Slovo Gorčina" u Stocu za 2018. godinu i pobjednica Prvog pjesničkog konkursa za najbolju studentsku poeziju Univerziteta u Banjaluci. Njena poezija je prevođena na francuski, engleski, mađarski i hindi. Objavljivala je na portalima, u časopisima (Polja, Koraci, Letopis Matice srpske, Beogradski književni glasnik, Libartes) i zbornicima u regionu i inostranstvu. Diplomirana je profesorka francuskog jezika i književnosti.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop