• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Član žirija NIN-a: Tabašević da vrati nagradu i novac

Komentarišući poziv na bojkot NIN-ove nagrade član žirija Ivan Milenković kaže da se oko ove nagrade uvijek dizala galama. "Očekujem od prošlogodišnjeg dobitnika Vladimira Tabaševića da vrati nagradu i novac..."

 Član žirija NIN-a: Tabašević da vrati nagradu i novac Izvor: YouTube, screenshot

Pismo kojim je grupa pisaca pozvala na bojkot NIN-ove nagrade je dio folklora, super je kad se digne buka i nema tu ničeg čudnog, problem je što je to pismo takvo kakvo je i zatvara mogućnost polemike, jer ne možete polemisati sa nekim ko vam kaže da ste moralna intelektualna nakaza, rekao je za N1 Ivan Milenković, član ovogodišnjeg žirija NIN-a.

Uoči dodjele, grupa pisaca uputila je otvoreno pismo kojim su od svojih izdavača tražili da svoja djela "više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu" i pozvali su na njen "bojkot" zbog kako su naveli, sastava žirija koji odlučuje o dobitniku priznanja, a u kome su "što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi".

Možda će vas zanimati

U ovogodišnjem žiriju NIN-ove nagrade za roman godine bili su, pored predsjednika Teofila Pančića, i Branko Kukić, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Ivan Milenković.

"Oko NIN-ove nagrade se uvijek digne galama, osporavanje uvijek ide sa NIN-ovom nagradom i NIN-ovim žirijem i obično su to radili pisci koji nisu dobro prošli, a smatrali su da jesu zaslužili, to je dio NIN-ovog folklora, ali to je jedno ružno pismo", kazao je on.

Govoreći o potpisnicima pisma, on je rekao i da očekuje od prošlogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade Vladimira Tabaševića da je vrati.

"Od ovih petoro maloumnih iz sadašnjeg saziva nas trojica smo prošle godine potpisali NIN-ovu nagradu koja je došla Tabaševiću. Očekujem da Tabašević vrati i nagradu i novac koji je dobio i potpuno je sve ok", dodao je.

Govoreći o srpskoj književnosti, Milenković je rekao da mu se čini da 2019. jeste ili bi mogla da bude neka vrsta preokreta u našoj književnosti.

"Srpska književnost je u krizi dobrih 30 godina, ako ne i više, veliki broj godina unazad pisci su izbjegavali sadašnjost, krili su se iza nerelevantnih tema, sad imamo nevjerovatan broj mladih hrabrih pisaca spremnih da se suoče sa sadašnjošću, po svemu sudeći to je razlog zašto srpska književnost počinje da izlazi iz krize", ocenjuje Milenković.

Književno umijeće je dovelo Sašu Ilića do nagrade ove godine, rekao je on, govoreći o ovogodišnjem dobitniku NIN-ove nagrade. On je rekao da je žiri kao jedino mjerilo pred spobom imao književni kvalitet romana.

"Nas je zanimao samo tekst, Saša Ilić je dobio nagradu jer je pokazao književni kvalitet da je dobije", rekao je.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop