• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlijeko i meso nikako ne bi smjeli da se kombinuju: Nutricionisti upozorili - nemate pojma šta rade tijelu

Namirnice koje su omiljene većini ljudi su najgore kada se kombinuju. Saznajte zašto mlijeko i meso ne treba da jedete zajedno.

solino mleko meso Izvor: Mondo/Bojana Zimonjić Jelisavac/Youtube/screenshot/Todd's Kitchen

Drevni rimski ljekar Celsus, koji je živio u prvom vijeku prije nove ere, savjetovao je svojim pacijentima da obrate pažnju na kombinaciju različitih vrsta hrane a koje istovremeno konzumiraju. Već tada "umne glave" shvatale da ne treba u stomak "gurati" baš svu hranu koja je na stolu jer može izazvati velike probleme...

U današnje vrijeme je američki nutricionista Herbert Šelton se bavio istraživanjem koje vrste namirnica najbolje "rade u paru", kao i koje su veoma loša kombinacija, a pojedinačno su vrlo korisne, kao što je na primjer slučaj sa paradajzom i krastavcem.  Napravio je sistem kombinovanja namirnica koji je nazvan Šeltonov princip.

Pa tako je utvrdio da postoji namirnica koji se najbolje konzumira uvijek samostalno, a to je mlijeko. Ova namirnica sadrži proteine i masti, što znači da predstavlja lošu kombinaciju sa bilo kojom drugom hranom, osim sa kiselim voćem. Mleko se, ulazeći u kiselu sredinu želuca, zgrušava i, ako u njemu postoji još neka hrana, odmah je obavija, sprečavajući pristup želučanom soku. Odnosno, dok se mlijeko ne svari, proces varenja bilo kojih drugih proizvoda ne može da započne.

A posebno je opasno uzimati mleko poslije mesa. Postoji nekoliko razloga za to. Nutricionista Ljudmila Denisenko ostiče da je najgore to što kalcijum sadržan u punomasnom mlijeku sprječava apsorpciju gvožđa iz mesa.

Grupa američkih naučnika je nakon niza studija zaključila da ako istovremeno jedete hranu koja sadrži visok procenat životinjskih proteina (na primjer, meso i sir, meso i mlijeko), rizik od ozbiljnih bolesti gastrointestinalnog trakta se povećava za 74%. Ova kombinacija povećava rizik od razvoja dijabetesa.

Na primjer, sir sadrži puno fosfora, a meso cink. Ako ove supstance uđu u stomak istovremeno, fosfor će ometati potpunu apsorpciju cinka. Često, nakon što jede meso i sir, osoba se nadima, a što je posljedica fermentacije u crijevima. Isto se dešava ako se meso "opere" mlekom. Američki naučnici takođe ne preporučuju  da se puter, pavlaka i jogurt jedu sa mesom.

Mleko poslije mesa, omlet sa slaninom, meso i sir - ovo su kombinacije koje naučnici upoređuju sa štetom od pušenja.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop