• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne svađaj se, uzmi kolač

Autor mondo.rs

Evo zašto se svađamo tokom praznika.

Imate utisak da samo što se ne potučete sa ukućanima tokom praznika? Nisu krive ni tašta ni svekrva, a ni ostala rodbina koja dolazi u goste… Možda vam prosto padne šećer.

Iako deluje neverovatno, možda se ovaj jednostavan zdravstveni problem krije iza sve te nervoze sa kojom se jedva borite za praznike.

Nije u pitanju prost nedostatak hrane, da je tako, ne bi se to dešavalo tokom praznika kad svaki čas gricnemo ponešto. Često do pada šećera dovodi i pogrešna kombinacija namirnica, kao što je čaša vina uz slatkiše - dva zadovoljstva u isto vreme mogu da naprave haos.

Šta god izazivalo ovaj problem sa šećerom u krvi, rezultat je povišena agresija prema bližnjima, pokazuje američka studija.

Tokom istraživanja, psiholozi su od 107 bračnih parova tražili da (nemojte da se smejete sad) zabodu iglicu u "vudu lutkicu" koja je predstavljala njihovog partnera na kraju svakog dana tokom tri nedelje. Rezultati studije objavljenje u Analima Nacionalne akademije prirodnih nauka pokazali su da što je niži nivo šećera u krvi ispitanika, to je više igala na kraju dana bilo zabodeno u lutkicu koja je predstavljala sirotog partnera te osobe.

Ispitanici sa najnižim nivoom glukoze u krvi u te svrhe upotrebili su čak dvostruko više igala nego oni sa najvišim nivoom šećera.

Zašto nizak nivo šećera u krvi izaziva toliku agresiju, nije baš najjasnije, ali empirijski je dokazano da to jeste slučaj. "Možda se radi o tome da je mozgu neophodno više glukoze da bi funkcionisao kako treba", kaže Džeremi Nikolson, profesor biohemije na Imperijalnom koledžu u Londonu, pa se nedostatak ispoljava između ostalog i kao spremnost da se posvađamo zbog svake sitnice.

Koliko ste osetljivi na promenu nivoa šećera u krvi je individualna stvar. Ali, ono što je isto kod svih je činjenica da na nivo glukoze utiče ono što jedemo i pijemo. E, to "pijemo" je ključna stavka tokom praznika. Ako u kombinaciji sa slatkim desertom, koji naglo podiže nivo glukoze, popijemo čašu vina ili piva, skoči insulin, šećer naglo pada i - postajemo preosetljivi. To je ono gde alkohol pravi razliku - sam po sebi pomalo podiže agresivnost, a još i obara nivo šećera.

Dakle, pre nego što se svi u kući isposvađate za praznike, pojedite neki kolačić. Možda vas prođe želja za raspravom. Ako to ne upali, ne preostaje vam ništa drugo nego da sačekate da prođe praznična euforija i sve se vrati u normalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop