Evo zasto novi peskiri slabo upijaju vodu

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne bi vam palo na pamet

Evo zašto novi peškiri slabo upijaju vodu

Autor Vesna Kerkez
Autor Vesna Kerkez

Temeljno ste se obrisali, ali su vam lice i tijelo i dalje vlažni? Provjerite da li pravite ove greške!

Izvor: Guliver/Getty Images/Tinatin1

Kupili ste nov peškir i odmah ste ga "bacili" na pranje, ne štedeći na omekšivaču kako bi bio što mirisniji i mekši kada ga budete koristili? Velika greška. Vjerovatno niste znali, ali upravo tako ste mu smanjili moć upijanja...

Postoji nekoliko grešaka koje svi činimo a zbog kojih nam peširi ne vrše osnovnu funkciju, a to je da pokupe kapljice vode sa tijela i lica i upiju ih...

Evo šta nikako ne bi trebalo da radite, a šta je obavezno...

Prva dva pranja - bez omekšivača!

Prva dva puta kada perete nove peškire, nemojte koristiti omekšivač za rublje. Ovo sredstvo na pamučnim vlaknima ostavlja trag koji otežava sposobnost upijanja i sušenja, a ponekad uzrokuje nastanak grudvica koje se odvajaju od peškira. Umjesto omekšivača, primijenite trik naših baka, a to je da u posljednje ispiranje dodate kašičicu alkoholnog sirćeta. Ono će omekšati peškire, a neće izazvati stvaranje sitnih grudvica zbog kojih će izgledati staro i pohabano.

Nikako iznad 60 stepeni

Mada sigurno imate poriv da novi peškir odmah otkuvate, odnosno operete na temperaturi od 90 stepeni, to je velika greška. Iskusne domaćice kažu da ćete tako nepovratno promijeniti "strukturu" vlakana, odnosno učinićete ih grubljim i kasnije nećete uspjeti da im povratite mekoću, koliko god da omekšivača koristite. Osim toga, smanjićete im moć upijanja. Na temperaturi od 60 stepeni ćete podjednako efikasno uništiti bakterije i viruse.

Potopite ih u hladnu vodu

Natapanje u hladnoj vodi dopušta pamučnim vlaknima da se "otvore"’, što kasnije poboljšava sposobnost upijanja peškirima. Osim toga, ovo je i način da provjerite da li "puštaju boju", a da ne obojite ostatak veša koji ste oprali sa njima. Opet, nije loša ideja da u hladnu vodu dodate sirće, jer će ono pomoći vezivanje boje za pamučna vlakna i tako produžiti njenu postojanost.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA