• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za nekoliko minuta riješite se bakterija i pesticida sa voća i povrća

Autor Dragana Božić

Ako ste se pitali kako da uklonite pesticide, bakterije i mikroorganizme sa voća i povrća, evo detaljnih savjeta!

 Kako ukloniti pesticide sa voća i povrća Izvor: Shutterstock

Još kao male učili su nas da svaku voćku dobro operemo, prije nego što je pojedemo. A nije rijetko da naše mame i bake čak stavljaju voće i povrće u vodu da malo odstoji, kako bi toksini i neželjene supstance nestale. Jedan snimak potapanja brokolija  u vodu na TikTok-u nedavno je postao viralan. I sve to ne bi bilo nimalo neobično da iz ovog zeleniša nije izmililo nekoliko biljnih vaši.

Video pokazuje kako ove bubice, čije je stanište na skrivenim mjestima voća i povrća plutaju po vodi. Korisnik je očigledno želio da skrene pažnju na to koliko je važno da detaljno operete ove namirnice prije svakog konzumiranja ili termičke obrade, pa čak i ako je kuvanje na visokoj temperaturi u pitanju.

Stručnjaci zato savjetuju da ovaj način pranja voća i povrća pomaže da se speru svi skriveni insekti i bube sa njega, kao i pršljavštine i pesticidi, pa čak i ako je hermetički zatvoreno i kupljeno u radnji. Samo je dovoljno da ga prvo dobro ručno operete, a zatim ostavite na 10-ak minuta da odstoji u posudi sa vodom.

Kit Šnajder, profesor za bezbjednost i kontrolu hrane na Univeritetu na Floridi savjetuje ovaj način obrade namirnica, imajući u vidu koliko postoji sitnih i skrivenih bubica na njemu.

I pored toga što pesticidi zabrinjavaju mnoge, oni prethodno moraju da budu odobreni za upotrebu, a njihova osnova uloga jeste da su smanjuju nivo mikroorganizama na površini voća ili povrća, kao što su neke patogene vrste, salmonela, listerija ili ešerihija koli.

Zato, njihove pranje kod kuće pomaže da se pesticidi uklone! A ako ste se pitali, da li i zbog čega treba da perete namrinice čija se kora ne jede, evo odgovora:

Pranjem sprečavate da bakterije sa površine kore dođu u središte voća ili povrča prilikom sječenja ili neke druge obrade. Zato prema savjetima stručnjaka, trebalo bi detaljno prati i krompir, šargarepu, cveklu, lubenicu... A namirnice koje su najmanje izražene pesticidima su luk, špargla, kelj, karfiol, mango, kivi, dinja, avokado, grejpruf i ananas.

Pogledajte i snimak:

Pogledajte

00:12
Brokoli pranje ciscenje
Izvor: TikTok/ansley_h1
Izvor: TikTok/ansley_h1

 (MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop