• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne kvare samo slatkiši zube: STOMATOLOG UPOZORAVA I NA OVU HRANU

Autor Teodora Boškovski

Stomatolog otkriva najgoru hranu za naše zube! Zbog jedne postaju žuti, a druga stvara karijes...

 Hrana koja kvari zube Izvor: AYA images/Shutterstock.com

I vrapci na grani znaju da previše šećera stvara karijes na zubima. Još dok smo bili mali roditelji i zubari su nam non-stop isto ponavljali. Međutim, osim slatkiša, postoje i druge namirnice koje mogu da izazovu bolesti desni i zuba.

Estetski stomatolog dr Sem Džetva otkriva koje su to namirnice neprijatelji lijepog osmijeha. Na prvom mjestu jeste kurkuma, izuzetno zdrava namirnica koja u pretjeranim količinama može da dovede do požutelih zuba, zbog svog jakog pigmenta. Ukoliko imate porcelanske fasete, pašće vam kamen sa srca, jer kurkuma ne prodire do njih. Međutim prirodne bijele zube može da požuti.

Hrskava hrana

Hrskava hrana i grickalice puni su zasićenih masti i čest uzročnik iskrzanih zuba. Okrnjeni i napukli zubi su veoma česti, a češći su sa godinama kako se povećava vjerovatnoća karijesa. Čak 80 odsto ljudi starijih od 40 godina ima ovaj problem. Često to ni ne primjećuju, a onda zubi postanu preosjetljivi na toplo i hladno, a najčešći krivac je hrskava hrana, poput kokica.

Masline

Masline, bogate antioksidansima i vitaminom E, mogu da budu opasne zbog koštice. "Što smo stariji, zubi su nam krhkiji, pa treba obratiti pažnju ne samo na masline, već i na drugo koštičavo voće kao što su trešnje, breskve ili urme", upozorava dr Džetva.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Tvrde bombone

Noćna mora za zube i zubare jesu tvrde bombone pune šećera. Mogu da izazovu karijes, ali i da polome ili oštete zube.

Karamele

Karamele su opasne za plombe, a šećer pogoduje karijesu. Dr Džetva se žali i na njihovu ljepljivost, zbog čega se duže zadržavaju na zubima, a mogu da oštete zubne navlake, proteze, krunice, pa ih je zato najbolje izbjegavati, prenosi "ordinacija.hr".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop