Kardiolog otkriva koja vrsta sira je najbolji izbor za srce!
Onima koji imaju probleme sa srcem doktori savjetuju da izbegavaju masnu i prerađenu hranu, pa i kada su u pitanju punomasni mliječni proizvodi, poput sira koji mnogi obožavaju. Međutim, ipak postoje zdravije opcije kada je sir u pitanju.
"Neke namirnice, poput onih s visokim udjelom zasićenih masnoća i natrijuma, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti", rekao je kardiolog dr Čeng-Han Čen za Parade.
Međutim, iako sir sadrži zasićene masti i natrijum, kardiolog tvrdi da svejedno može biti dio ishrane zdrave za srce. Ipak, naglašava da sir koji odaberete ne bi trebalo da ima puno zasićenih masnoća i natrijuma i trebalo bi da ga jedete umjereno. Kardiolog je otkrio jednu vrstu sira koju smatra povoljnom za zdravlje srca. U pitanju je mocarela.
"Mocarela je dobar izvor proteina i kalcijuma te sadrži čak i probiotike koji mogu da koriste zdravlju crijeva i imunitetu. Svježa mocarela ima manje zasićenih masti i natrijuma od ostalih sireva", kaže dr Čen koji ističe da je mocarela jedna od najboljih sireva zbog niskog sadržaja natrijuma i zasićenih masti.
Mocarela od 28 grama sadrži više od šest grama proteina, 143 miligrama kalcijuma, 138 miligrama natrijuma i oko četiri grama zasićenih masti. Ipak, trebali bismo da pogledamo podatke o hranjivim vrijednostima na etiketi jer broj natrijuma može da varira.
"Dobro je izbjegavati mocarelu s previše natrijuma jer to može povećati krvni pritisak, između ostalih učinaka", zaključio je dr Čen.
(MONDO)