• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udvostručen broj sajtova u Srbiji

U poslednje dve godine broj sajtova u zemlji sa 35.000 popeo se na 65.000, a srpska internet scena prati sve trendove globalne mreže.

 Udvostručen broj sajtova u Srbiji Izvor: MONDO

U poslednje dve godine broj sajtova u zemlji sa 35.000 popeo se na 65.000, a srpska internet scena prati sve trendove globalne mreže, rečeno je u sredu na predavanju o mogućnostima komunikacije putem interneta u Srbiji.

Miloje Sekulić iz "Meken Erikson PR" agencije, istakao je da su tom skoku najviše doprineli "blogeri", čijih internet strana ima čak 10.000, a njihove sadržaje dnevno prati, kako se procenjuje, oko 150.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, na internetu se najviše traže podaci iz oblasti nauke i obrazovanja, putovanja, zatim biznisa, popularne kulture i zdravstva.

U Srbiji, prema istraživanju Centra za proučavanje informacionih tehnologija (CePIT) iz 2006. godine, internet koristi 24 odsto stanovnika starijih od 18 godina, dok dva odsto ne zna ili odbija da se uključi u internet tokove, a čak 47 odsto ga ne koristi.

Sekulić je rekao da srpska internet scena prati globalne tokove, odnosno da sve što se pojavi na globalnoj mreži vrlo brzo dobije i svoju lokalnu varijantu, poput www.kobajagrande.com (srpska verzija www.youtube.com sajta) i www.poznanici.com (sajt društvenih mreža nalik popularnom www.facebook.com).

U praćenju svetskih trendova ne zaostaju ni velike kompanije poput Telekoma, koje mnogo ulažu u portale kao što je www.mtsmondo.com ili www.nadlanu.com, ali su prema njegovim rečima, znatna sredstva investirana i u domaće pretraživače kao što su www.pogodak.co.yu i www.krstarica.com.

Sekulić je izneo i podatke o 100 najposećenijih sajtova u Srbiji, prema analizi www.alexa.co.yu sajta, među kojima je najviše sajtova medija (B92, Kurir, RTS...), zatim slede portali, internet kafei, forumi, društvene mreže i lokalne verzije posećenih inostranih sajtova.

Prema njegovim rečima, srpska internet scena postala je mesto inostranog ulaganja, ali i deo regionalne mreže poput sajtova www.boljiposao.co.yu koji postoje u svim bivšim jugoslovenskih republikama, ali je istakao da je prisutan nedostatak specijalizovanih internet strana.

Gabrijela Stjepanović iz internet oglašavačke mreže "HTT Pool" istakla je da se samo jedan odsto mogućnosti interneta koristi u svrhe oglašavanja u Srbiji, da u toj oblasti prednjači mobilna telefonija koja u ukupnom oglašavanju učestvuje sa 31 odsto, a slede je finansijske insistucije i roba široke potrošnje sa 26, odnosno 23 odsto.

Prema procenama "HTT Pool"-a do kraja sledeće godine broj korisnika interneta sa sadašnjih 24 odsto porašće na oko 40, ali veliki deo, čak 70 odsto njih, koristi internet malih brzina i ostaju uskraćeni za mnoštvo multimedijalnih sadržaja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS