• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

m:tel Android liga: Mihajlo Savić

Mihajlo Savić nagrađen je u okviru druge m:tel Android lige za aplikaciju "mtel open IPTV - TV program".

 m:tel Android liga: Mihajlo Savić Izvor: MONDO

Ova aplikacija uveliko olakšava praćenje televizijskog programa korisnicima m:tel-ovog IPTV servisa. Više o njenom kreatoru saznajte u nastavku.

Upoznaj nas sa aplikacijom koja ti je donijela nagradu?

Zvaničan naziv aplikacije je "mtel open IPTV - TV program" i namijenjena je za prikaz televizijskog programa za stanice dostupne preko open IPTV usluge m:tela. Pored teleteksta ili prikaza programske šeme na televizoru, često mi je trebao raspored programa i kad nisam u blizini TV-a ili ne naprosto želim da smetam drugim ukućanima. Postoje i sajtovi i aplikacije koje obavljaju sličnu funkciju ali ništa od toga nije, po mom mišljenju, nije bilo dovoljno funkcionalno.

Moja aplikacija je efikasna i jednostavna za upotrebu i nudi svega četiri mogućnosti: pregled emisija koje se emituju trenutno ili uskoro, pregled "dugoročnog" TV programa po stanicama, pretragu istog i izbor TV stanica koje želimo da pratimo. Aplikaciji nije potrebna veza na Internet osim za osvježavanje podataka što možete činiti recimo jednom dnevno ili kad vam zatreba.

Takođe, jedna od stvari koje ne volim kod modernih aplikacija je konstantno špijuniranje korisnika i slanje izvještaja trećim stranama (reklame u sponzorisanim aplikacijama, itd). Zato ova aplikacija ne prikuplja ama baš nikakve podatke niti ih igdje šalje. Cijenite svoju privatnost.

Začuđujuće je da je dobar dio Android aplikacija pravljen samo za mobilne telefone i da izgledaju krajnje komično "rastegnute" na tablet uređajima sa ekranima 8 puta veće površine. S tim na umu je ova aplikacija napravljena tako da u zavisnosti od veličine i orijentacije ekrana sadržaj prikazuje u jednoj, dvije ili tri kolone.

Svi podaci u okviru aplikacije su preuzeti sa sajta m:tel.ba, a možete je besplatno preuzeti iz App centra.



Otkrij nam više detalja o sebi – čime se baviš, kakvi su ti profesionalni planovi…?

Rođen sam u Banjaluci prije nešto manje od 35 godina. Asistent na Elektrotehničkom fakultetu na Katedri za računarsku tehniku i držim vježbe iz predmeta na trećoj i četvrtoj godini studija. To je i bio jedan od razloga za razvoj aplikacije jer sa studentima u ljetnom semestru četvrte godine radimo razvoj mobilnih aplikacija (od ove godine) tako da mi je i trebao pogodan praktičan primjer za laboratorijske vježbe.

Inače, kad sam ja bio mlad, ovakve stvari su se popunjavale u leksikone a danas se fejsbuči o tome. Zbog bržih procesora i vrijeme brže leti...

Šta misliš o m:tel-ovom konkursu?

Ideja je odlična. Koliko sam do sada vidio, slične ideje koriste svi od proizvođača telefona, preko provajdera do običnih velikih firmi u svrhe promocije i širenja ideja.

S jedne strane se u pozitivnom svjetlu promoviše operater (m:tel) i ponuda smart telefona, a s druge strane mnoštvo potencijalnih programera ima motivaciju da pokažu šta znaju. Mislim da bi naglasak u narednoj verziji, a nadam se da će je biti, trebao biti na mladim snagama - proširiti studentsku kategoriju brojem nagrada (i učesnika) i omogućiti i mladim "ne-studentima" da učestvuju, na primjer svi do 30 godina starosti. Znam da je ideja promovisanje samostalnog rada i sopstvenih ideja, ali ne bi bilo loše napraviti skup smjernica ili možda kategorija vrsta aplikacija, jer je teško porediti igru u koju je uloženo strašno mnogo truda i jednostavniju aplikaciju koja se jako dobro uklapa u potrebe operatera.

IOS ili Android?

Iskreno, najviše volim Symbian. Znam, znam, Nokia ga je ubila i Nokia 808 je kraj puta, ali kakav je to samo kraj! Gotovo sve što vam može pasti na pamet se već nalazi u telefonu i radi (kamera kao kod aparata duplo veće cijene, puna offline navigacija, HDMI i kompozitni video izlaz, čak i FM predajnik).

Između Androida i iOS-a biram Android. Bliže je duhu Symbiana bez mnoštva vještačkih ograničenja za krajnjeg korisnika. Koristi Linux kernel, što je još jedan plus. iOS ima tendenciju da me pomalo nervira - lijepo je kad neko pazi na vas ali malo šta izluđuje kao kad vas tretiraju kao malo dijete i odlučuju u vaše ime, što Apple često radi.

Android trenutno ima problem, jer pokušava da bude sve za svakoga i u jurenju najnovije opcije se često izgubi iz vida osnovna funkcionalnost samog uređaja. Telefon mora imati savršen rad sa osnovama i apsolutno trenutan odziv korisničkog interfejsa - ipak govorimo o uređajima koji se mogu porediti sa računarima od prije nekoliko godina.

Ono što ne volim ni kod jednog "modernog" mobilnog operativnog sistema je težnja za ukidanjem privatnosti korisnika, stalno špijuniranje i prodaja korisničkih podataka kojekakvim trećim stranama. Da li aplikacija za prikaz TV programa mora moći pristupati imeniku i trenutnoj lokaciji uređaja, čitati SMS poruke ili vršiti pozive bez intervencije korisnika? Ja mislim da ne treba, tako da sam takvu aplikaciju i napravio.

Kakvo je tvoje mišljenje o Linuxu?

Linux sam prvi put instalirao 1995. godine (Slackware 2 sa gomile disketa) na 80386 na 40 MHz i već godinama ne koristim Windows. Čak sam u jednom trenutku i pisao drajver za svoju web kameru, srećom danas je situacija neuporedivo bolja sa tog aspekta. Volim legalan softver, volim otvoren kod, volim ideju da je sebičnost pogrešna. Danas sam sistem i mrežni administrator i nisam siguran kakav bi mi život bio bez ovog ili nekog drugog "Linuxa".

Linux je bitan jer pokazuje da čak i jedan čovjek (Linus Torvalds) uz dobru ideju i "malo" pomoći prijatelja može da promijeni, u dobroj mjeri, svijet. Danas je to dominantan operativni sistem svuda osim na desktopu, možete ga zateći i u fensi frižideru i u najbržem super-računaru. Zapanjujuće je kad o tome stvarno razmislite. Ono što se desilo pojavom Linuxa je naročito važno u zemljama kao što je naša, gdje ne postoji pregršt prilika za mlade talentovane ljude. Revolucija izazvana Internetom i Open Source softverom vam omogućava da zaista stanete na crtu bilo kome na svijetu i pokažete koliko vrijedite.

Danas je moj posao, kao i mojih kolega, da takve mlade ljude malo poguramo i isprovociramo da koriste mozak na drugačiji način i da razmišljaju van smješnih ograničenja okoline. Koliko smo u tome uspjeli - pitajte nas za tridesetak godina.

(Vesna Kerkez, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS