• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CAD/CAM softver za razvoj novih proizvoda

Softver koji spada u grupu CAD/CAM softvera omogućava projektovanje, upravljanje proizvodnjom i praćenje životnog veka proizvoda.

 CAD/CAM softver za razvoj novih proizvoda Izvor: MONDO

Najpoznatiji predstavnik ovog softvera je AutoCAD, ali se njegove mogućnosti protežu mnogo dalje od onoga što se pod standardnim CAD/CAM softverom obično podrazumeva.

Kako je softver pre svega koristan za razvoj novih proizvoda, i to složenih i skupih koji se u regionu dugo ne proizvode, mnogi njegovi moduli za sada se neće koristiti, osim u obrazovanju.

Nije potrebno strogo definisati šta su osnovni moduli, jer se granice tog skupa šire, ali samo jezgro koje posjeduju svi savremeni CAD sistemi čine sledeća tri: modul za projektovanje pojedinačnih delova (Part Design), modul za sastavljanje sklopova (Assembly Design) i modul za izradu tehničkih crteža (Drawing).

Za proizvodna preduzeća neophodan je još i modul za izradu upravljačkih programa za mašine, a onda slede moduli specifični za delatnost kojom se određena firma bavi kao što je, na primer, modul za izračunavanje naprezanja konstrukcije podvrgnute opterećenju u firmi koja se bavi razvojem i inženjeringom ili modul za projektovanja alata u nekoj tvornici plastičnih proizvoda ili alatnici.

U rangu sa Unigraphicsom su poznata dva CAD/CAM sistema CATIA i Pro/ENGINEER. Ovi paketi su razrađeni na istim konceptima, a i po opremljenosti se mnogo ne razlikuju.

Ono što Unigraphics-u daje izvesnu prednost jeste njegova najnovija takozvana sinhrona tehnologija koja prevazilazi problem stroge hronološke zavisnosti mlađih od starijih geometrijskih elemenata proizvoda, dobro poznat problem CAD/CAM stručnjacima. Studenti mašinskog fakulteta u Banjaluci, zahvaljujući poklonu kompanije Simens PLM, vodećeg svetskog proizvođača Product Lifecycle Management softvera i usluga), moći će da koriste ovaj softverski paket.

Do stotinu studenata moći će istovremeno da koristi ovaj program, a to će omogućiti savremeni pristup razvoju proizvoda, takozvani konkurentni ili paralelni pristup u kojem članovi tima istovremeno obrađuju jedan te isti digitalni model proizvoda svaki sa svoga aspekta..

Treba očekivati da se ovaj i slični softverski paketi, osim u obrazovanju, počnu intenzivnije koristiti i u domaćim proizvodnim firmama jer je to uslov za njihovo uključivanje u novu svetsku podelu rada.

U svetu ima još kompanija koje proizvode slična rješenja.

Postoji veliki broj rešenja koja nisu u toj prvoj klasi - SolidWorks, SolidEdge, CadKey, Inventor i drugi, čiji je osnovni nedostatak to što su slabije opremljeni, ali po kvalitetu rešenja koje poseduju ne zaostaju za vodećim sistemima.

Oni poseduju samo osnovne module za projektovanje i proizvodnju pa su zbog svoje jednostavnosti i cene prikladniji za mala i srednja preduzeća.

Osim u Banjaluci, ovaj softver u BiH poseduju i univerziteti u Tuzli i Zenici, a u Srbiji, univerziteti u Novom Sadu i Beogradu.

(Mobil info/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS