• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO predstavlja aplikaciju „Pametna kuća"

Studenti iz Banjaluke na "Teslafestu" u Novom Sadu predstavili aplikaciju "Pametna kuća" i kući se vratili sa zlatnom medaljom!

 MONDO predstavlja aplikaciju „Pametna kuća" Izvor: MONDO

Tim studenata Fakulteta informacionih tehnologija Apeiron iz Banjaluke: Mirza Ramičić, Dario Mišić, Dušan Stojaković, Zoran Ilić, Dean Džajić i Nenad Božić, po ideji profesora (mentora) Željka Stankovića napravili su aplikaciju „Pametna kuća“ koja je prošlog vikenda na „Teslafestu“ u Novom Sadu „pokosila“ konkurenciju osvojivši zlatnu medalju za najbolju inovaciju!

O ovoj zanimljivoj i veoma korisnoj aplikaciji za MONDO govore članovi nagrađenog tima, Mirza Ramičić i Dario Mišić. 

Prošlog vikenda ostvarili ste veliki uspjeh u Novom Sadu na Međunarodnom festivalu “Teslafest”, o čemu je riječ?

„Na Teslafestu smo predstavili našu aplikaciju 'Pametna kuća' i tako osvojili zlatnu medalju za najbolju inovaciju. U konkurenciji je bilo 200 izlagača i 350 inovacija iz cijeloga svijeta. Osim zlata u Novom Sadu dobili smo i ponudu za komercijalizaciju naše aplikacije“, rekao je član nagrađenog tima Dario Mišić. 

3D aplikacija „Pametna kuća“ pomaže nam da uz pomoć mobilnog telefona kontrolišemo razne elektrotehničke uređaje u stanu ili kući. Možete li objasniti po kojem principu radi? 

„Pametna kuća kao koncept već postoji, a mi smo htjeli da taj koncept približimo ljudima tako što smo napravili renatabilan i izvodljiv sistem koji je u mogućnosti da ponudi automatizaciju kuće u svakom pogledu. Naš sistem je sastavljen od softverskog i hardverskog dijela koji funkcionišu u simetriji kako bi omogućili totalnu kontrolu nad svim aspektima kuće (paljenje svjetla, otvaranje garažnih vrata, automatizacija raznih sistema u kući). Naša 'Pametna kuća' je sposobna za tzv. poluautomatsku operaciju. To znači da kuća može da poslove obavlja sama u nekom automatskom režimu, ali isto tako je sposobna da prima direktne naredbe od klijenta/korisnika kuće“, kazao je jedan od autora aplikacije i vođa projekta Mirza Ramičić. 

Koja je funkcija aplikacije i šta je sve potrebno za njenu primjenu? 

„Za njenu primjenu potrebno je da u svojoj kući instalirate određeni hardver koji smo mi razvili, a koji se potom poveže na wireless spot. U suštini jedino što vam je potrebno za rad ove aplikacije jeste internet konekcija, naš hardver sa strane kuće i android telefon. Planiramo da prilagodimo aplikaciju i za IPhone što bi otprilike trebalo da pokrije oko 85 do 90 posto sadašnjeg tržišta mobilnih platformi. Konkretno, 'Pametna kuća' se konektuje na internet, dobije IP adresu i čeka na komandu, a onda vi sa vašeg telefona koji je konektovan na net (bilo preko wi fi spota ili GPS-a) šaljete komande toj kući. Na primjer možete da pratite razna stanja u kući (temperatura, parametri, live video streaming) na mobilnom telefonu bez smetnji i da na taj način direktno imate u vidu stanje u kući. Čitav sistem je osiguran, prenos podataka između sistema i kuće je siguran“, objasnio je za MONDO mladi Banjalučanin, Mirza Ramičić. 

Savez inovatora Republike Srpske organizovao je ove sedmice prijem za inovatore u Vladi RS. Da li vam je možda resorni ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić obećao pomoć u daljem radu? 

„Mi planiramo da naredne godine putujemo u Rusiju gdje ćemo predstaviti aplikaciju, za to su nam potrebna ogromna sredstva, pa smo zato i pisali ministru Komiću, koji nam na prijemu ništa konkretno nije obećao (smijeh). I prošle godine smo bili pozvani da u Rusiji predstavimo projekat, ekološki robot, za koji smo od ruskog inovatorskog društva dobili nagradu za najbolji rad“, rekao je vođa projekta Mirza Ramičić. 

S obzirom na činjenicu da tehnologija brzo napreduje, u kojoj mjeri klasično obrazovanje na fakultetima u Republici Srpskoj može da isprati taj napredak i postoje li neke stvari u obrazovanju vašeg kadra koje bi trebalo da se mijenjaju? 

„Problem naših fakulteta je u tome što skoro ništa nije usklađeno sa Bolonjskim procesom. Preciznije, studentima nedostaje praksa, većinom se sve svodi na teoriju. Mi smo imali sreću da nam je mentor bio profesor Željko Stanković koji živi za inovacije. On ima isti entuzijazam za nauku kao i mi, želi da donese novi proizvod svijetu i unaprijedi živote preko nauke. Mi radimo na primjeni informacionih tehnologija što podrazumijeva približavanje istih ljudima. Međutim, pored rukovodstva i sredstava, problem su i sami studenti koji ne gaje entuzijazam prema nauci, već većinom žele da diplomiraju zbog zaposlenja, a ne nekog višeg cilja“, dodali su ovi mladi inovatori. 

Na kraju, recite nešto o vašim planovima, željama, ambicijama...? 

„Postoji još dosta sistema koji se mogu unaprijediti u našoj aplikaciji. Pored nje zainteresovali smo se za projekat bespilotne letjelice, tačnije, radimo na bespilotnom dronu koji bi bio kontrolisan od strane vašeg telefona. To je nešto na čemu trenutno radimo“, zaključili su razgovor za MONDO ovi mladi i talantovani studenti koji radeći svoj posao iz snova olakšavaju život mnogih ljudi. 

(Milica Kulić, MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mitar

Bravo omladino!

RECENZIJE

TIPS & TRICKS