• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tretman bolnog ždrijela kod djece

Bolno ždrijelo, herpangina, je relativno česta i uglavnom bezazlena virusna bolest, koja se javlja u sezoni respiratornih infekcija, kod djece.

 Tretman bolnog ždrijela kod djece Izvor: MONDO

Najčešće je izazivaju brojni sojevi koksaki virusa koji se jednim imenom nazivaju koksaki virusima grupe A. Rjeđi izazivači spadaju u grupu koksaki B virusa, ehovirusa ili enterovirusa.

Smatra se da je pojedinačno formiran imunitet na svaki od pojedinačnih sojeva trajan, ali kako potencijalnih izazivača bolesti ima ukupno 27, bolest se može imati više puta u djetinjstvu.

Najveća učestalost pojave herpangine se registruje u ljeto i ranu jesen, a vrhunac učestalosti ljekari bilježe u periodu između avgusta i oktobra. Najčešće se javlja kod djece stare između tri i deset godina, ali od nje mogu oboljeti i adolescenti.

Herpangina se prenosi preko prljavih ruku, ali i kao klasična kapljična respiratorna infekcija.

Bolest počinje kratkom najavom - dijete se osjeća malaksalo, upadljivo je smanjenog apetita i ta faza odgovara prodoru virusa u cirkulaciju, a nastavlja se naglim povišenjem tjelesne temperature, često višom od 39 stepeni Celzijusovih.

Lokalni simptomi u ždrijelu se javljaju poslije nekoliko sati od prvog skoka temperature i odgovaraju fazi lokalnog umnožavanja virusa u sluzokoži ždrijela.

Tu fazu karakteriše jak bol u ždrijelu i vrlo otežano gutanje, zbog čega je mogućnost uzimanja uobičajene hrane kod djeteta svedena na minimum.

Dijete je lošeg opšteg stanja, malaksalo i vrlo razdražljivo, a lokalne promjene u ždrelu su vrlo tipične i lake za prepoznavanje.

Na zadnjem zidu ždrijela, nepcu, krajnicima, a nekad i na sluzokoži obraza se formiraju ulcerozne promjene - sivobijele boje oivičene jasnim jarko crvenim rubom, koje su veoma bolne, a njihov broj u akutnoj fazi bolesti je po pravilu jednocifren.

Ostale pojedinosti fizikalnog nalaza su netipične i odgovaraju svakoj virusnoj bolesti, a u rjeđim slučajevima bolest se može manifestovati i kao sistemska virusna infekcija - sa bolovima u trbuhu, učestalim stolicama, kožnim manifestacijama u vidu ospe.

Jedine ozbiljnije komplikacije, infekcije centralnog nervnog sistema, su vrlo rijetke, a može ih izazvati enterovirus 71 kod kojeg je jasno izražena klinička slika osnov dijagnoze.

Krvna slika je netipična i ne doprinosi diferenciranju bolesti, a brisom se obično izoluje normalna flora usne duplje, tako da je virus je moguće izolovati samo iz lokalnih promjena što se u praksi ne koristi.

Bolest je relativno kratka, temperatura prestaje poslije par dana, ali lokalni simptomi u ždrijelu i otežano uzimanje hrane mogu da potraju i do sedam dana.

Djetetu se može pomoći davanjem klasičnih analgoantipiretika (lijekova protiv bolova i temperature), a to su najčešće paracetamol i ibuprofen koji kontrolišu temperaturu i ublažavaju lokalne simptome kao što su bol u usnoj duplji i ždrijelu.

Prema mišljenju ljekara, korisno ih je dati 30 do 60 minuta prije obroka, jer pomažu da dijete lakše uzima hranu.

Prilagođavanje ishrane je, takođe, neophodna mjera, jer se mora insistirati na adekvatnom unosu tečnosti i kalorijskom unosu tokom akutne faze, a obzirom na bolnost promjena djetetu prijaju hladni napici, posebno hladno mlijeko, kalorični sladoledi ili rashlađeni puding.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS