• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LG KB770: TV za ponijeti

Uz pomoć najnovijeg LG-jevog modela KB770, pored mnoštva opcija, možemo da gledamo i televiziju!

 LG KB770: TV za ponijeti	  Izvor: MONDO

LG se već oprobao u "humanitarnim" djelima kada je vrlo jednostavnim telefonom približio velikom broju korisnika tada tek novu tehnologiju video komuniciranja sa modelom KU250 3G4all.

Sada kao da su nove ideje isčezle i pojavljuju se korijeni od kojih je nekada sve krenulo. Mobilni telefon je evoluirao od uređaja za prenos govora do nečega sa čim možemo da slušamo muziku, trenira nas i prati tokom vježbi, razmjenjujemo gomile podataka, slušamo FM radio... A sada sa modelom KB770 možemo da gledamo i televiziju.

Praktično ništa novo, jer već je bilo pokušaja da se TV signal plasira na mobilni telefon (počevši od Samsunga P900), ali tu je bilo dosta prepreka zbog tehnološkog napretka u emitovanju TV signala. Sada kada je digitalna televizija sustigla brzinu razvijanja mobilne telefonije, LG je upao sa svojim modelom koji bi trebalo da uvede TV signal "u ruke".

Na prvi pogled KB770 je cijeli u velikom touch ekranu od skoro 8cm. "Društvo" mu prave još samo tri minijaturana tastera na prednjoj površini. Cijeli telefon je potpuno crn, s tim da su strane telefona i pozadina izrađene od fine crne gume koja čini da ovaj model odlično leži u ruci. Pomenutu neutralnu crnu boju narušava jedino metalna hromirana linija koja se proteže po stranama cijelog telefona dajući mu tanji i ekskluzivniji izgled.

Veliki touch screen kao deo aktuelnog LG-ovog dizajna sa jednostavnim menijem je i ovdje prisutan. Ipak, da priča ne bi bila ista, u LG-u su se potrudili da malo promjene već viđeno. Izgled osnovnog ekrana je sada dodatno pojednostavljen i razumniji. Po otključavanju ekrana na servisnoj liniji se nalazi linija sa pet prečica za pozivanje, imenik, poruke, TV i za ulazak u glavni meni.

U gornjem dijelu ekrana se nalazi strelica koja otvara prozorčić sa četiri željeno aplikacije, kao što su sat sa mogućnošću prikaza dvije vremenske zone, kalendar, podsjetnik i dr. Ovdje nije ostavljena mogućnost prevlačenja prstom željene aplikacije na osnovni ekran. Pritiskanjem vrha ekrana gdje se nalaze servisne informacije dobija se potpuni prikaz stanja telefona - od popunjenosti memorije i baterije, jačine signala, vrsti uključenog profila, odnosno BT režima.

Šta ima u koloru?

Po ulasku u telefonski meni naišli smo na blagu oskudicu dodatnih funkcija. Jedino u Zabavi nište ne nedostaje šta više... Ekran je širokih 400x240px sa 256k boja, koje donose zadovoljavajuću sliku. Vjernost onoga što se pritiska je dobra, a postoji mogućnost kalibracije ekrana. Jedini način pisanja poruka i unosa teksta je preko (naravno virtuelne) QWERTY tastature, što će biti velika mana za one kojima je pisanje tekstualnih poruka jedna od olimpijskih disciplina. Pisanje jednom rukom je dosta naporno i u najboljem slučaju sačekaćete momenat kada možete negdje sesti i lagano za par pokreta rukom napisati šta ste htjeli. Ipak, nam je malo nedostajala stylus "pisaljka".

Telefon omogućava čitanje svih dokumentovanih tekstova. Iako pripada jačoj kategoriji, posjeduje samo 3.2 Mpx kameru. Slike su veoma dobrog kvaliteta, bar dok ima svjetla. Jedina mana kamere je nepostojanje blica. Pozitivan utisak o slikama prate i video snimci. Video snimci se mogu snimati neograničeno, tj. dok mikro SD kartica ne bude puna. Maksimalnih 8GB se postavlja neočekivano za LG ispod poklopca baterije. Trajanje baterije je na razumnih dva i po dana, ali sa slušanjem muzike i uključenim TV-om treba nositi stalno punjač sa sobom. Animacije i fleš aplikacije unutar menija telefona daju zanimljivo radno okruženje.

Šta se daje na TV-u?

Na kraju stižemo do zvijezde - TV-a… Prvo se mora znati kako sam telefon prima TV signal. On stiže do telefona nezavisno od mobilne mreže, jer KB770 je opremljen sa digitalnim (DVB-T) prijemnikom i omogućava gledanje (u evropskim okvirima) običnog TV signala. Većina telefona posjeduje DVB-H prijemnik, poput Nokije N96. Iako je DVB-H slika bolja i prilagođenija mobilnim spravicama, problem je upravo u prilagođenosti, jer za razliku od DVB-T, ovaj signal se može gledati sa na mobilnim uređajima.

Kako bi imali što bolji prijem signala u uglu telefona smještena je mala antena, koju je moguće po potrebi izvaditi i naći što bolji položaj – kao nekad na "tranzistorima". Inače, opcija za FM radio ne postoji, ali je zato tu digitalni tjuner čiji se kanali nalaze u istom opsegu, kao i TV. Mi smo uspjeli da uhvatimo tri digitalna radio kanala.

LG KB770 predstavlja telefon budućnosti. Iako ima svoje mane, kao što su nedostatak WiFi-a, GPS-a, manjak opcija, ovaj model jasno pokazuje trend u kome će se kretati industrija zabave u narednom periodu. Prilično je zanimljivo gledati TV u pokretu, a s obzirom da je i kvalitet slike odličan, lako bi mogli da pređemo preko manjka nekih naprednih opcija. Još samo da LG bar malo promeni dizajn, koji nije loš, ali je isti kod većine multimedijalnih modela.

LG KB770

Mreže: tri-band GSM, HSDPA 2100 MHz
Ekran: TFT osjetljiv na dodir, 240x400 piksela, 256k boja, 3 inča
Kamera: 3.2 Mpx, autofokus, video zapis 320x240 px pri 15 fps, pomoćna VGA
Funkcije: DVB-T prijemnik, FM radio, senzor pokreta, doc.viewer, Flash, XHTML
Povezivanje: BT 2.0, USB, HSDPA
Memorija: 170MB + microSD do 8GB
Dimenzije: 108 x 54 x 13mm, 109 grama

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS