• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Password koji niko neće "provaliti"

Kod izbora lozinke niko ne želi da se opterećuje dugim, komplikovanim, a ponekada i besmislenim pojmovima (koje je uvijek teško i zapamtiti).

 Password koji niko neće "provaliti"  Izvor: MONDO

Ipak, kompjuterki stručnjaci daju razne savjete koji mogu pomoći korisniku da kreira što bezbjedniji password, a da on ne bude tako komplikovan za pamćenje.

Ono što je najbitnije znati jeste da nikada ne otkrivate svoju lozinku administratoru sajta ili foruma na koji se logujete. Administratori mogu u svakom trenutku da je promjene bez vašeg znanja.

Takođe, jako je važno da ne koristite lozinku koja je ista kao i vaše korisničko ime (mada će mnogi servisi i sami to sugerisati ili vam neće dozvoliti tu opciju). Nemojte koristiti lična imena, riječi iz rječnika, imena bliskih ljudi i drugo.

Standardna lozinka dugačka je šest znakova, a dobra kombinacija uključivala bi slova, brojeve i znakove. Nasumični izbor svega navedenog bio bi najbolji izbor, ali takvu lozinku je jako teško zapamtiti. Lozinke nikako ne zapisujte u notese, podsjetnike, a posebno ih ne ostavljajte u folderima kompjutera, gdje su lako dostupne.

Trikovi kojima možete da se poslužite kod kreiranja passworda su izbacivanje samoglasnika iz riječi (Prtzn), prekidanje poznate riječi nekim brojem ili znakom (slado7) i drugo.

Savjet bi bio i korišćenje nekoliko lozinki, a ne jedne identične za sve usluge koje koristize na Internetu. Istu lozinku možete koristiti za logovanje na bezbjedne sajtove i forume , dok bi za logovanje na sajtove na kojima ostavljate broj kreditne kartice i neke druge lične podatke koristite komplikovanije passworde.

I na kraju, najbolje je da lozinka koju kreirate bude na maternjem jeziku, jer programi koji "hakuju" lozinke uglavnom su na engleskom i teško će uspjeti da otkriju password na recimo srpskom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS