• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivene mračne tajne iz Apple fabrike

Autor mondo.rs

BBC objavio potresnu reportažu iz Apple-ove fabrike u Kini. Radnici padaju od umora i iscrpljenosti.

Kina je odavno lider u proizvodnji svega i svačega, pre svega zbog mnogobrojne a jeftine radne snage. Ni Apple nije odoleo da ne otvori fabrike u Kini gde se proizvode delovi za Apple uređaje. Sa poslovne strane - svako bi to uradio, jer je najveća ušteda uvek na radnoj snazi.

Ali, razne organizacije za ljudska prava i prava dece godinama upozoravaju na neljudske uslove koje vladaju u tim fabrikama. Iz kompanije su odgovorili da preduzimaju sve moguće mere kako bi se uslovi radnika poboljšali, ali najnoviji dokumentarni prilog koji je napravio britanski BBC pokazuje da zaposlenima, najblaže rečeno, nije lako.

Reporteri BBC-a su "na foru" snimali kadrove u jednoj fabrici. Snimljeni su izmoreni, iznureni, iscrpljeni radnici koji rade po 12 i više sati i više ne mogu ni da stoje na nogama, pa spavaju na svojim radnim mestima.

Novinari su to osetili na svojoj koži, jer su bili "na tajnom zadatku", tačnije prijavili su se i dobili posao u fabrici. Tako je jedan od dobio posao u fabrici koja proizvodi delove za iPhone 6. Morao je da radi 18 dana bez slobodnog dana. Drugi novinar je radio u drugoj fabrici, a njegova najduža smena iznosila je 16 sati.

"Kad god sam došao u spavaonicu, nisam želeo više da ustajem. Čak i ako sam bio gladan, nisam hteo da ustanem i da jedem. Samo sam hteo da ležim. Noću nisam mogao da spavam zbog količine stresa", opisao je jedan od novinara svoja iskustva iz fabrike.

Novinari BBC-a želeli su da uzmu izjavu nekoga iz Apple, ali je taj zahtev oddbijen. Britanska kuća je samo dobila dopis da nijedna druga fabrika ne ulaže toiliko novca u poboljšanje uslova za radnike poput Apple-a.

BBC navodi da bi prekovremeni rad u fabrikama trebalo da bude dobrovoljan, ali nijedan od novinara koji su okusili ovaj hleb nije imao izbora - niko ih nije pitao da li mogu, nego su im samo rekli da rade. Pojedini su čak morali i da idu na sastanke posle maratonskog radnog vremena!

Ova reportaža ima svoju predistoriju. Naime, pre pet godina u fabrici Foxconn (najvećeg proizvođača komponenti za Apple) čak 14 radnika je izvršilo samoubistvo. Tada je počelo veće interesovanje medija za uslove u kojima rade kineski radnici.

f
Izvor: YouTube



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS