• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH je raj za pirate

Autor SRNA

BiH je "crna rupa" na prostoru Evrope jer je u njoj prisutan najveći stepen piratstva na kontinentu, rekao je danas direktor Asocijacije muzičkih stvaralaca i kompozitora (AMUS) BiH Mirza Hajrić.

  Hajrić je prije početka okruglog stola o temi "Muzička autorska prava u BiH i regionu – nedoumice i izazovi" u Banjaluci rekao da je cilj Asocijacije da što više zaštiti djela autora jer je mali broj javnih korisnika koji uopšte poštuju autorska prava.

"Razlog za to je što organi vlasti u BiH ne provode zakone koje donose. Tržna inspekcija, policija, sudovi i tužilaštva blagonaklono gledaju na krađu autorskih prava, iako je ona ista kao i krađa automobila", istakao je Hajrić.

Prema njegovim riječima, razlika je ta što je u krađi autorskih prava prisutna i povreda moralnih prava autora, ali se za to ne odgovara.

"Zakon kaže da svako ko koristi muzičku numeru u javnosti, mora imati dozvolu autora, te plaćati naknadu koja iznosi od 10 do 50 KM mjesečno", istakao je Hajrić.

On je naveo da AMUS ima oko 70 članova iz ovih krajeva, te najavio da će ova asocijacija uskoro otvoriti i kancelariju u Banjaluci koja će imati svog predstavnika.

Kompozitor Mladen Matović rekao je da je cilj okruglog stola demistifikacija Zakona o autorskim pravima, te načina na koji on treba da se provodi.

"Najveći problemi nastaju zbog toga što autori koji godinama rade ne znaju koja su njihova prava i mogućnosti. Neophodno je poboljšati njihov status na ovim prostorima", poručio je Matović.

Profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Saša Pavlović smatra da se treba boriti za muzičke stvaraoce i kompozitore jer "danas svi bolje zarađuju od njihove muzike nego oni sami".

Gost okruglog stola bio je kompozitor Kornelije Kovač, koji je objasnio značaj autorskih prava iz perspektive autora.

"Do kraja 1980-ih godina sistem zaštite autorskih prava je nekako i funkcionisao, ali danas se on razlikuje od države do države. Ljudi danas ne shvataju da muzika nije samo zabava, nego je to posao kao i svaki drugi", istakao je Kovač i dodao da se zbog nepoštivanja prava sve teže baviti ovim poslom.

Okrugli sto o temi "Muzička autorska prava u BiH i regionu – nedoumice i izazovi" organizovan je u okviru ovogodišnjeg obilježavanja 21. juna, Svjetskog dana muzike, u saradnji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Asocijacija muzičkih stvaralaca i kompozitira BiH.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS