• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napadaju Mesija, a istina je sasvim drugačija! Matematika kaže: "faraonski" ugovor doneo veliki novac Barsi

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Stručnjaci seli, stavili na papir pa izračunali

 Napadaju Mesija, a istina je sasvim drugačija! Matematika kaže: faraonski ugovor doneo veliki novac Izvor: Profimedia

List Mundo uzdrmao je svet fudbala, a pogotovo Barselonu kada je objavio ugovor Lionela Mesija, a onda nastavio da pušta u javnost još neke bizarne detalje.

Naravno, glavna tema je to što je klub blizu finansijske propasti, a Mesi je plaćen više od pola milijarde evra i mnogi govore da je to uništilo Barsu, ali sada se pojavila studija koja navodi nešto sasvim suprotno.

Možda će vas zanimati

Mesi ima godišnju platu od 138 miliona evra, a za potpis je dobio 115,2 miliona, a onda i još 78 za lojalnost. Dakle, njegov četvorogodišnji ugovor koštao je 555 miliona evra.

Ipak, matematika je na strani Mesija, barem ako je verovati studiji koju su izradili Mark Sirija, Đozep Fabra i Ivan Kabesa, matematičar, finansijer i ekonomista.

Njih trojica su izračunali koliko je tačno mesi koštao Barselonu tokom poslednjeg ugovora, odnosno od 2017. pa do danas, a studiju je objavio katalonski sport.

Zaključak je ovakav: Mesi je klub koštao 383 miliona evra, a klubu je zaradio 618 miliona. Prosta matematika kaže da je Barsa sa Mesijem u plusu od 236 miliona evra. Doduše, zaključak nije u obzir uzeo sadašnju sezonu, jer za nju ne postoje podaci.

Studija navodi i da je novac koji Mesi stvara kao igrač čak 30 odsto ukupnih prihoda kluba!

Naravno, ovde treba pomenuti da je kompanija koja je sprovela studiju partner Barselone, tako da to treba uzeti u obzir zbog moguće pristrasnosti.

Sirija je u videu pojasnio neke detalje studije.

"Postoji više mogućih metodologija, a treba uzeti u obzir i da niko nema sve informacije iz kluba, ali jasno je u kojoj meri je Mesi nositelj franšize. On je centar klupskog poslovanja. Kako stvarate takvu vrstu poslovanja? Davanjem golova. Postoje sponzorski ugovori koji su ogromni, a s Mesijem imaju cenu koju bez njega nikad ne bi dostigli. Kad se tome doda merljivi prihod od ulaznica, marketinga uopšte i dresova (osam od deset koje Barselona proda su Mesijevi), matematika postane jasna", pojasnio je on.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC