• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Precrtani, uvrijeđeni i "nestali" sa spiska: 11 fudbalera kojih se Srbija odrekla u posljednje tri godine!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Svi oni su na ovaj ili onaj način "precrtani" u posljednje tri godine.

 Precrtani, uvrijeđeni i "nestali" sa spiska: [11 fudbalera] kojih se Srbija odrekla u tri godine Izvor: MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije spremna je da po ko zna koji put počne ispočetka.

Poslije mnogo peripetija promijenjen je selektor, umjesto Ljubiše Tumbakovića angažovana je legenda državnog tima Dragan Stojković. Piksi, koji želi da napravi "ozbiljnu bandu" od "orlova", a za te potrebe napravio je već dosta promjena...

Možda će vas zanimati

Odlučio je da u državni tim više ne zove kapitena Aleksandra Kolarova i Luku Milivojevića, dok na spisku nije bilo mjesta ni za Nemanju Matića - koji doduše više neće da igra za Srbiju.

Dok i dalje čekamo šta će Kolarov reći o tome što je "nestao" sa spiska fudbalera, oglasio se Milivojević i istakao da mu je "povrijeđena čast" što je po drugi put morao u reprezentativnu pauzu, tako da se uoči starta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ponovo digla "frka".

Srpsku reprezentaciju očekuju mečevi sa Irskom (24. mart) i Portugalom (27. mart) u Beogradu, i dalje je nejasno kako će igrati i ko su "viđeni" starteri, ali znamo koga tamo neće biti.

U prethodnih nekoliko godina veliki broj fudbalera je na "zadnja vrata" napustio reprezentaciju Srbije. Neki su se samostalno povukli, drugi su se uvrijedili, treći su "prectani", a ima i onih koji su često bili na spisku da bi potom na volšeban način sa njega iščezli.

Mi smo (nažalost) uspjeli da sastavimo i čitav tim od takvih fudbalera...

VLADIMIR STOJKOVIĆ - 84 NASTUPA

Vladimir Stojković.
Izvor: MN PRESS

Vjerovatno najbolji golman Srbije u 21. vijeku bio je "jedinica" i kada ga nije išlo u klubovima, a u dresu reprezentacije uvijek je branio na visokom nivou. 

Posljednji od 84 puta to je bilo protiv Brazila (0:2) na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, da bi na prvom narednom spisku Mladena Krstajića bio otpisan poput mnogih drugih iskusnijih igrača, a kojima to prethodno nije saopšteno.

"Viša sila. Jednostavno, Krstajiću je zabranjeno da me poziva u reprezentaciju."

"Pomirio sam se sa tom odlukom i ne razmišljam više o svojoj reprezentativnoj karijeri", ispričao je godinu dana poslije "penzionisanja" Stojković.

ANTONIO RUKAVINA - 59 NASTUPA

Antonio Rukavina.
Izvor: MN PRESS

Godinama već "orlovi" kubure sa pozicijom desnog beka, pa je tako Antonio Rukavina "probuđen" u eri Slavoljuba Muslina, odazivao se uvijek kada pozove državni tim, međutim i on je samo "nestao" sa spiska reprezentacije bez nekog jasnijeg objašnjenja.

Posljednji put za Srbiju igrao je protiv Luksemburga u oktobru 2019, i to svih 90 minuta, da bi potom Tumbaković prestao da ga zove, a iste prakse držaće se izgleda i Stojković.

Doduše i Rukavina je najavio da će ove godine završiti karijeru ako ne dobije "ludu" ponudu.

BRANISLAV IVANOVIĆ - 105 NASTUPA

Branislav Ivanović
Izvor: MN PRESS

Rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Srbije napustio je državni tim na način na koji nije zaslužio. Prvo mu je pred Svjetsko prvenstvo u Rusiji "skinuta traka", spekulisalo se da li će uopšte igrati tamo, da bi poslije meča sa Švajcarskom i on nestao poput Stojkovića.

U vrijeme kada ga je Krstajić "sklonio" iz reprezentacije kako bi igrali mlađi, Ivanović je igrao sjajno za Zenit, a najtužnije od svega je što nije imao ni oproštaj od državnog dresa.

Detalje o kapitenskoj traci i događajima sa Mundijala nismo saznali jer Ivanović o tome nije pričao.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ - 25 NASTUPA

Nikola Maksimović.
Izvor: MN PRESS

Ako za nekog igrača važi stara "srpska fudbalska poslovica", da ne igra ni približno dobro za reprezentaciju kao za klub, onda je to Nikola Maksimović koji je sakupio 25 nastupa za "orlove" i pitanje je da li će se do kraja karijere pomjeriti sa tog broja.

Piksi na novom spisku "orlova" nije našao mjesta za Maksimovića, a s obzirom da je samo izostanke Gaćinovića i Nastasića opravdao povredama - djeluje da je štoper Napolija već "penzionisan".

Maksimović je posljednji put za Srbiju igrao protiv Rusije u Ligi nacija, bio je pozvan za meč sa Škotskom, međutim klub ga nije pustio, bar je tako zvanično saopšteno. Ni sam fudbaler nije negodovao što ga nije bilo na spisku.

DUŠKO TOŠIĆ - 26 NASTUPA

Duško Tošić
Izvor: Profimedia

Bez obzira što mu je 36 godina, Duško Tošić je jedan od najspremnijih srpskih fudbalera, a reprezentativnu karijeru završio je 2018. godine, ne svojevoljno. Bio je u istom kontigentu igrača koji su "sklonjeni" poslije Mundijala, zajedno u paketu sa Ivanovićem i Stojkovićem.

Iako je ostavio daleko manji trag u reprezentaciji, njegovo iskustvo značilo bi reprezentaciji Srbije, međutim i Stojković je odlučio da ga "ne vraća", iako su sarađivali u Kini.

Tošić je nedavno potpisao ugovor sa Kasimpašom i bliži se kraju karijere.

ALEKSANDAR KOLAROV - 94 NASTUPA

Aleksandar Kolarov.
Izvor: MN PRESS

Još jedan kapiten od koga se Srbija neće oprostiti na terenu. Kolarov je preuzeo "traku" još dok je Ivanović bio u reprezentaciji, udahnuo je novu energiju timu, ali će mu posljednji meč za reprezentaciju Srbije ostati meč Lige nacija protiv Turske.

Trebalo je Kolarov da počne i meč protiv Škotske, u posljednji čas je ispao iz startne postave, i dalje je nejasno zbog kog razloga, a selektor Stojković odlučio je da ga "smijeni".

Umjesto njega će novi kapiten vjerovatno biti Tadić, dok je Piksi rekao da vjeruje da između njih biti sve u redu: "Što se Kolarova tiče, mislim da se on ne ljuti. I ne bi trebalo da se ljuti. Ako se ljuti, onda je to njegov problem, ne moj."

NEMANJA MATIĆ - 48 NASTUPA

Nemanja Matić.
Izvor: MN PRESS

Igrao je za Benfiku i Čelsi, sada nosi dres Mančester junajteda, ali u reprezentaciji Srbije neće stići ni do 50 nastupa. Matić se prvo naljutio na Sinišu Mihajlovića, kod koga nije igrao, da bi se iz tabora "orlova" povukao zvanično prošle godine.

Zapravo ga na spisku nije bilo od kraja kvalifikacija za EURO, igrao je tek četiri puta od Mundijala, da bi potom presjekao i oprostio se pred baraž - uprkos apelima selektora Tumbakovića.

"Očekivao sam da će drugačije da bude, uvijek sam davao cijelog sebe za državni tim, ali dobro, možda sam rođen u pogrešno vrijeme, možda sam igrao fudbal u Srbiji u pogrešno vrijeme. U ovom trenutku ja nisam bitan za srpski fudbal. Srbija ima mnogo većih problema što se tiče sporta i fudbala nego što sam to ja", kazao je Matić u intervjuu u kom je podržao Vidića za predsjednika FSS.

LUKA MILIVOJEVIĆ - 39 NASTUPA

Luka Milivojević
Izvor: MN PRESS

Kao i Matić, Milivojević se dva puta povlačio iz reprezentacije Srbije. Prvi put je doduše precrtan sa spiska Mladena Krstajića pošto je označen kao "pučista", potom se izmirio sa FSS i ponovo zaigrao kod Ljubiše Tumbakovića, ali nema mjesta za njega u eri Dragana Stojkovića.

Otvoreno je poručio Piksi da se ne uklapa u njegove planove, pošto želi kreativnije igrače, da bi i sam Milivojević potom istakao da ne planira da se vraća u reprezentaciju.

Posljednji nastup za Srbiju imao je protiv Mađarske u Ligi nacija prošle godine.

LJUBOMIR FEJSA - 25 NASTUPA

Ljubomir Fejsa.
Izvor: MN PRESS

Malo je na spisku, pa nije, pa se povrijedi u posljednjem trenutku, pa malo igra... I tako u krug. Na taj način bi se najbolje mogla opisati reprezentativna karijera Ljubomira Fejse koji je za državni tim posljednji put nastupio u debaklu protiv Ukrajine za vrijeme Krstajića (5:0).

Odlični vezista nije našao svoje "mjesto pod Suncem" u reprezentaciji Srbije, pa gotovo da niko i nije primijetio da je završio reprezentativnu karijeru, opet ne na sopstvenu inicijativu.

Fejsa nikada nije bio standardan za Srbiju, prednost su uglavnom imali drugi igrači, pa je tako možda i kod njega bila smanjena želja da se odaziva pozivu selektora, kada zna da bi uglavnom samo gledao mečeve sa klupe.

ADEM LJAJIĆ - 47 NASTUPA

Adem Ljajić
Izvor: MN PRESS

Nekada najveći talenat srpskog fudbala je već sa 29 godina na kraju reprezentativne karijere, mada je novi selektor više puta istakao da "nikome vrata nisu zatvorena".

Ofanzivni fudbaler se već neko vrijeme muči u klupu, prošle godine je za Srbiju igrao samo protiv Rusije i Mađarske, a djeluje da se ni Piksiju ne uklapa u planove. Uvijek je Ljajić bio na spisku, spreman da pomogne makar sa klupe, ali čini se da je vrijeme za mlađe.

Nije mu ovo prvi put da je "sklonjen" iz državnog tima pošto je za vrijeme Siniše Mihajlovića sklonjen zbog nediscipline, odnosno zato što nije htio da pjeva himnu.

DANIJEL ALEKSIĆ - 2 NASTUPA

Danijel Aleksić
Izvor: MN PRESS

Najmanje zvučno ime na ovom spisku, ali fudbaler koji je relativno često bio na spisku selektora od odlaska u Bašakšehir, međutim zabilježio je tek dva nastupa. S obzirom na kvalitet u ofanzivnom delu - vjerovatno neće nedostajati, ali je i on poput mnogih samo prestao da dobija pozive.

Pored njega bi se mogli još izdvojiti i Sulejmani, koji je sakupio 20 nastupa za "orlove" prije nego što su ga povrede zaustavile, dok se sa spiska relativno nedavno "obrisao" i Obradović.

Sadašnji lijevi bek Partizana jedan je od onih koji su rekli da neće igrati za Srbiju u vrijeme Krstajića.

ALEKSANDAR PRIJOVIĆ - 13 NASTUPA

Aleksandar Prijović
Izvor: MN PRESS

Borila se Srbija dugo za Prijovića, uspjela da ga "ukrade" od Švajcarske, ali na kraju nije ostavio naročito dubok trag u reprezentaciji.

Istina, postigao je gol protiv Gruzije kojim je obezbijedila plasman na Svjetsko prvenstvo, ali je poslije toga još samo osam puta oblačio dres sa srpskim grbom, uglavnom ulazeći sa klupe, prije svega zbog sjajne forme Mitrovića i odluke da se igra sa jednim špicem.

Odlaskom u Saudijsku Arabiju pomalo je i sebi zatvorio vrata reprezentacije, konkurencija je opaka da je i Uroš Đurđević odlučio da igra za Crnu Goru, ali je zaslužio makar "zbogom".

Kako se vama čini ovaj tim? Nije uopšte loš...

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC