• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je jače? Zvezda - Liverpul 2:0 ili Dinamo - Totenhem 3:0: Najveće senzacije ex-yu klubova u 21. vijeku!

Autor Dragan Šutvić

Izabrali smo najveće pozitivne "šokove" koje su klubovi bivše Jugoslavije priredili u posljednjih 20 godina u Evropi.

 Fudbal evropske senzacije ex-yu klubovi 21. vijek Izvor: MN PRESS, Profimedia, PRofimedia/Goran Mehkek / HM CROPIX/SIPA/2103190840

Dinamo iz Zagreba napravio je prošle noći možda i najveće iznenađenje u evropskom fudbalu ove sezone. Oni su u prvoj utakmici u Londonu u osmini finala Lige Evrope izgubili 2:0 od Totenhema, djelovalo je da će lako ispasti iz takmičenja, posebno nakon burnih dana u klubu.

Osuđeni su trener i sportski direktor Zoran Mamić, koji je podnio ostavku, kao i "alfa i omega" kluba Zdravko Mamić, pa je sve mirisalo na potpuni raspad sistema...

Možda će vas zanimati

Međutim, dogodilo se pravo čudo na "Maksimiru" pošto su Zagrepčani uspjeli da nadoknade minus i to protiv Murinjove ekipe. U regularnom dijelu utakmice bilo je 2:0, da bi u produžetku Mislav Oršić kompletirao het-trik i "zapečatio" sudbinu Spursa.

Briljirao je i golman Dominik Livaković, koji je u samom finišu odbranio šansu utakmice Hariju Kejnu, pa su zbog toga u svlačionici Dinama slavili do duboko u noć.

Sjajna partija "modrih" pratila se u Srbiji, a nije nikakvo iznenađenje što su sportska vijest dana u regionu.

Napravili su Zagrepčani zaista istorijsku senzaciju, a ubrzo se u sportskim krugovima, kao i na društvenim mrežama povela diskusija da li je ovo "najveći šok" koji su klubovi iz bivše Jugoslavije uspjeli da naprave na međunarodnoj sceni u novijoj istoriji?

Mi smo se zato prisjetili najvećih senzacija ex-yu klubova u 21. vijeku...

DINAMO - ATALANTA 4:0 (2019/20)

"Modri" su i prošle sezone igrali odlično i u Ligi šampiona su uspjeli da ostvare veliku pobjedu. Ugostili su Atalantu, koja je po mišljenju mnogih igrala i najlepši fudbal u Evropi, i održali su im fudbalsku lekciju postigavši četiri gola. I na tom meču je briljirao Mislav Oršić, strijelac tri pogotka, upisao se i Marin Leovac, a trener Đan Pjero Gasperini bio je pred smijenom posleij toga.

Ipak, to je bila i jedina pobjeda Dinama u Ligi šampiona, pošto su završili posljednjeplasirani u grupi, a klub iz Bergama je igrao četvrtfinale najjačeg takmičenja.

ZVEZDA - LIVERPUL 2:0 (2018/19)

Nekadašnji šampion Evrope se poslije duge pauze vratio na najveću scenu, pa je u debitantnskoj sezoni u grupnoj fazi Lige šampiona ostvario šokantnu pobjedu nad Liverpulom. Bilo je to veče Milana Pavkova koji je sa dva gola srušio "redse", koji će nekoliko mjeseci kasnije postati šampioni Evrope, a malo će im faliti da se popnu i na tron Premijer lige.

Utisak mnogih je da je Liverpul u toj utakmici potcijenio Crvenu zvezdu, a navijači crveno-bijelih osjetili su možda i najveći trenutak sreće još od Barija 1991.

OSIJEK - PSV 1:0 (2017/18)

Hrvatska je uplivom kapitala iz Mađarske dobila i Osijek, a klub koji nema značajniji evropski renome uspio je da dvaput pobijedi PSV Ajndhoven u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Prvo je u Holandiji bilo 1:0 golom Borne Barišića, sadašnjeg igrača Rendžersa, da bi "duplu pobjedu" Osijeku donio u revanšu Petar Bočkaj iz slobodnog udarca.

Istina, nije bivši prvak Evrope moćan kao što je to nekada bilo, ali je trener Filip Koku u timu imao igrače poput Luka de Jonga, Irvinga Lozana, Stivena Bergvajna, Marka van Ginkela i Santijaga Arijasa.

RIJEKA - MILAN 2:0 (2017/18)

Možda "rosoneri" prije tri sezone nisu bili sila kao što smo to navikli od njih kroz istoriju, ali zaista je malo ko očekivao da će ih nadigrati Rijeka. Na "Rujevici" u okviru grupne faze Lige Evrope bilo je 2:0 za tada aktuelnog prvaka Hrvatske, a golove za tim koji je predvodio sjajni slovenački trener Matjaž Kek su dali Jakov Puljić i Mario Gavranović.

Obrukao se Đenaro Gatuzo koji je počeo meč sa trojicom tinejdžera (Kutrone, Zanelato i Lokateli), ali su igrali i Romanjoli, Andre Silva, Zapata, Bigljia, Paleta...

SAMPDORIJA - VOJVODINA 0:4 (2015/16)

Vojvodina slavi u Novom Sadu.
Izvor: MN PRESS

Niko nije davao šanse "staroj dami" nakon što je na žrijebu treće runde kvalifikacija za Ligu Evrope spojena sa Sampdorijom, međutim Zlatomir Zagorčić je sa svojim igračima napravio senzaciju, posebno ako se u obzir uzme krajnji rezultat na semaforu. Ivanić je donio vođstvo u Torinu, potom je pogodio Stanisavljević, da bi još dva gola za potpunu katastrofu Sampdorije doneo Ožegović.

Svi su bili u nevjerici kako je lako Vojvodina odnijela trijumf nad timom Valtera Zenge u kome su bili igrači poput Mjurijela, Edera, Sorijana, Palomba, Kasanija...

U revanšu je Sampodorija ipak bila bolja na "Karađorđu", ali 2:0 nije bilo dovoljno da idu dalje.

DINAMO - ARSENAL 2:1 (2015/16)

Najčešći učesnik evro-takmičenja od klubova iz bivše Jugoslavije ostvario je i prije šest godina veliku pobjedu u Zagrebu. Istina, Arsenal je i te kako znao da se "izblamira" u Evropi igrajući sa rezervama ili mladim fudbalerima, ali je Venger zapravo izveo jak tim u kome su bili Košćelni, Kazorla, Arteta, Ozil, Sančez i isključeni Žiru.

Dinamo je golovima Pivarića i Fernandeša upisao veliku pobjedu, Volkot je samo ublažio, a baš je osuđeni Zoran Mamić sjedio na klupi "modrih".

HAJDUK - INTER 2:0 (2012/13)

Još jedan tim iz Hrvatske je uspio da se "upiše" na listu senzacionalnih pobjeda u Evropi. Hajduku je to uspjelo u kvalifikacijama za Ligu Evrope pre devet godina kada su na "Meaci" slavili protiv Intera. Bila je to velika bruka trenera Andree Stramaćonija koji je izveo tim sa Handanovičem, Samuelom, Ranokijom, Zanetijem, Kambijasom, Snajderom, Kutinjom i Militom, ali su "bili" iz Splita slavili.

Ante Vukušić iz penala i Ivan Vuković donijeli su pobjedu od 2:0, međutim Splićani nisu prošli dalje pošto su u prvom susretu na "Poljudu" izgubili sa tri gola razlike.

ZVEZDA - ROMA 3:1 (2005/06)

"Pogledajte kako igra Nikola Žigić...".
Izvor: YouTube/Crvena zvezda

Prije nego što je Zvezda savladala Liverpul - najdraža evropska pobjeda navijača crveno-bijelih u ovom vijeku desila se protiv Rome. Bilo je to veče Nikole Žigića koji je s dva gola srušio "vučicu" na krcatoj "Marakani". U strijelce se upisao i Milan Purović, dok je heroj meča bio i Vladimir Stojković koji je odbranio penal Antoniju Kasanu.

Roma je zapravo vodila u ovom susretu golom Nonde, ali su do kraja susreta izabranici Valtera Zenge pružili sjajnu partiju. Nažalost, ubrzo je došao i jedan od bolnijih rezultata u istoriji...

Zbog remija protiv Strazbura, koji je u nadoknadi izjednačio, Zvezda nije prošla grupnu fazu Kupa UEFA.

NJUKASL - PARTIZAN 0:1 (2003/04)

Albert Nađ slavi pobedu protiv Njukasla.
Izvor: Profimedia

Žrijeb kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2003/04 "spojio" je Partizan sa Njukaslom. Uspio je tim Bobija Robsona da slavi na JNA golom Solana, ali je revanš pripao crno-bijelima. Ivica Iliev donio je poravnanje u ukupnom skoru u 50. minutu, ali je odluka "pala" tek nakon lude penal-serije. Pamti se kako je branio Ivica Kralj, ali i kako su pogađali igrači Partizana.

Heroj meča bio je Milivoje Ćirković, pa su se tako crno-bijeli plasirali prvi put u grupnu fazu elitnog UEFA takmičenja u kome su za rivale dobili Real Madrid, Porto i Marsej.

PARTIZAN - REAL MADRID 0:0 (2003/04)

Igrači Partizana i Real Madrida izlaze na teren.
Izvor: MN PRESS

Jedini remi na spisku, ali svakako vrijedan pomena. Nadigravao se Partizan sa "galaktikosima" u novembru 2003. godine, u okviru grupne faze Lige šampiona, sve do posljednjeg minuta. Može se reći da je i bio i bliže pobjedi te noći u Humskoj, a navijačima je i dalje pred očima zicer i promašaj Saše Ilića pred kraj meča.

Skupocjeni tim u kome su bili Kasiljas, Roberto Karlos, Bekam, Zidan, Figo, Ronaldo i Raul nije se proslavio u Beogradu, a crno-bijelima je ostao žal što ih nisu kaznili za lošu partiju.

Ima naravno još utakmica u Ligi Evrope, odnosno Kupu UEFA, koje bi vrijedilo istaći poput pobjede Dinama nad Benfikom 1:0, Varteksa protiv Aston Vile 3:2, Zvezde nad PSV-om 3:2, Partizana nad Sportingom 3:1...

Šta je za vas najveća senzacija?

Anketa

Šta je za vas najveća senzacija Ex-Yu fudbala?

  • Zvezda - Liverpul 2:0

    39.39% (13)

  • Dinamo - Totenhem 3:0

    39.39% (13)

  • Sampdorija - Vojvodina 0:4

    12.12% (4)

  • Dinamo - Arsenal 2:1

    0% (0)

  • Nešto drugo

    9.09% (3)

Šta je za vas najveća senzacija Ex-Yu fudbala?

Rezultati



 (MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC