• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanova tri aduta za vječiti derbi: Na Zvezdu se ide sa surovijim napadom, vezni red i "drčnost" vode ka rezultatu!

Autor Dragan Šutvić

Partizan u nedjelju (19.00) dočekuje Crvenu zvezdu u 165. "vječitom" derbiju.

 165. vječiti derbi partizan na crvenu zvezdu sa tri aduta  Izvor: MN PRESS

Uspio je Partizan da pobjedom započne učešće u prvoj sezoni Konferencijske lige, ali ih poslije trijumfa 2:0 protiv Anortozisa odmah čeka još veći izazov - nedjeljni 165. "večiti" derbi (19.00).

U Humsku stiže Crvena zvezda, željna da pobjedom gdje dugo nije slavila preuzme prvo mjesto na tabeli Superlige, ali i ekipa Aleksandra Stanojevića će imati svoje adute.

Možda će vas zanimati

Meč u Nikoziji pokazao je da je Partizan sazrio i da je spreman da napadne prva dva mjesta u grupi i plasman u nokaut fazu Konferencijske lige. Ipak, kalendar je surov i nema vremena za slavlje.

Početak meča protiv Crvene zvezde stiže manje od 70 sati nakon utakmice na Kipru, ali i crveno-bijelima je slična situacija - upisana je evropska pobeda u četvrtak i vremena za odmor nema.

Gdje bi onda Partizan mogao da se uzda u sebe i svoje kvalitete pred 165. "vječiti" derbi? Koje su ključne stvari koje bi crno-bijeli mogli da iskoriste u svoju korist i pokušaju da dođu do pobjede koja bi im donela veliku bodovnu prednost u odnosu na Zvezdu?

MOŽE JOŠ BOLJE PRED GOLOM - NEĆE BITI MNOGO PRILIKA

Izvor: Mondo/U. Arsić

Partizan je u Superligi na sedam mečeva postigao 25 golova. Na sedam mečeva u Evropi, stiglo je još sasvim pristojnih 11 pogodaka. Ali svjesni su toga i u Humskoj - golova u mrežama rivala je moglo da bude još dosta više.

Istina, u pobjedama 4:0 protiv Radničkog iz Niša, Kolubare ili Proletera nije ni bilo potrebe da se postiže više golova. Ali činjenica je da su crno-bijeli na posljednja dva susreta imali dosta protraćenih šansi - protiv Zvezde ih neće biti tako mnogo i realizacija će morati da bude na nivou.

Trener Stanojević je uspio da napravi uigranu ofanzivnu liniju tima uprkos tome što je često morao da mijenja članove napadačke četvorke. To govori i o sistemu, pa su uprkos povredama Nemanje Jovića, Danila Pantića, slaboj formi Filipa Holendera i rotacijama Bibarsa Natha i Sejdube Sume golovi i šanse stizali u obilju.

Ali protiv Zvezde neće to moći kao protiv Anortozisa. Na Kipru su se crno-bijeli i ispromašivali, Lazar Marković je imao nekoliko odličnih šansi, a i Rikardo jednu izvanrednu odmah poslije postignutog gola. Vidjevši kako Zvezda taktički "zatvara" Bragu, jasno je da će crno-bijeli u svakoj stvorenoj šansi morati da maksimalno iskoriste ono što im se pruži, da budu suroviji u korišćenju prilika.

Uostalom, i posljednja dva derbija su pokazala da Partizan nije tek tako ulazio u šanse za gol...

VEZNI RED DRŽI "KLJUČ" PROTIV PRESINGA

Izvor: MN PRESS

Često je Stanojević pred evropske mečeve govorio da će Partizan pokušavati da se nametne rivalu. U takvim situacijama, vezni red drži "ključ" koji otključava vrata ka diktiranju igre. Protiv ostatka Superlige to nije nikakav problem, ali ovo će biti pravi evropski derbi.

Zbog toga će vezni red Partizana morati da bude na visokom nivou. Viđali smo u posljednja dva derbija da je Stankovićeva Zvezda željela da visokim presingom pomjeri "iz ležišta" odbranu crno-bijelih, prije svih Igora Vujačića.

Prvi dio posla veznog reda Partizana biće upravo taj - pomoći defanzivcima u iznošenju loptu i probijanju Zvezdinog očekivanog presinga. Saša Zdjelar bi u tome mogao da ima i asistenciju Miloša Jojića, ukoliko se Stanojević odluči za takvu kombinaciju na sredini terena.

Takođe, protok lopte unaprijed moraće da bude bridak i bez zadrške, ne bi li se ona "doturila" ofanzivcima u pravim trenucima. U tome bi mogao da pomogne i Bibars Natho, koji zna da stvori šansu tamo gdje je malo ko vidi, a koji je u evropskim mečevima ove sezone često bivao uspješno zaustavljan. Uz prave lopte iz sredine, krila poput Lazara Markovića, Kvinsija Meniga i/ili Nemanje Jovića bi mogla da profitiraju, a sa njima i Rikardo Gomeš. Sada je samo pitanje hoće li Rikardo biti spreman za ovaj meč...

HUMSKA JESTE TVRĐAVA I ZVEZDA JE TO OSJETILA

Izvor: MN PRESS

U čitavoj priči, nimalo nevažan segment ima i činjenica da je Partizan od Humske zaista napravio tvrđavu. Posljednji poraz na svom terenu su doživjeli u posljednjem meču 2019. protiv Napretka, čemu već ima blizu dvije godine, dok je Zvezda u derbijima već pet i po godina ostajala bez pobjeda "u komšiluku".

Na posljednjih šest mečeva u Humskoj, crveno-bijeli su tri puta bili poraženi i tri puta uspijevali da dođu do boda. Štaviše, u sva tri remija je Partizan bio taj koji je prvi postizao gol, pa ostajao bez trijumfa. A zaista nije fraza da u derbijima i tradicija ima svoju ulogu.

Viđali smo prethodnih sezona pomalo "drčan" Partizan u mečevima sa rivalom koji je svake sezone rutinski osvajao titule prvaka u Superligi. Sada je Partizan taj koji ima prednost na tabeli koju će u ranoj fazi prvenstva, u najgorem slučaju, željeti da očuva. Kao što kaže Ivica Iliev, "derbi bi mogao da odredi tok sezone".

Čak 35 mečeva bez poraza u Humskoj će im u tome pomoći, jer viđali smo da i kada bi prvi primali gol, Stanojevićevi puleni ne bi paničili. Soči je dva puta vodio u Beogradu ovog ljeta, ali su crno-bijeli ostajali vjerni svom načinu igre.

Na kraju im je to donijelo rezultat. Hoće li i protiv Crvene zvezde?

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC