• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" porazom završili kvalifikacije za Mundijal: Ukrajinci slavili na Bilinom polju - idu u baraž!

Autor Dragan Šutvić

Ukrajina je iskoristila poraz Finske od Francuske i izborila mjesto u baražu za Svjetsko prvenstvo 2022 u Kataru.

 svjetsko prvenstvo 2022 kvalifikacije bih ukrajina Izvor: EPA/FEHIM DEMIR

Fudbaleri BiH porazom od Ukrajine, četvrtfinaliste prethodnog Evropskog prvenstva, završili su kvalifikacije za Mundijal 2022.

Igrači Ivajla Peteva su subotnjim porazom od Finske izgubili matematičku šansu da zaigraju u baražu, pa su u večerašnji duel na Bilinom polju (na kojem je bilo incidenata) ušli bez rezultatskog imperativa, za razliku od Ukrajinaca, kojima je trijumf bio neophodan kako bi mogli da se nadaju plasmanu u baraž:

BiH – UKRAJINA 0:2 (0:0)
/Zinčenko 59, Dovbik 79/

Možda će vas zanimati

Do njega su i stigli, a u isto vrijeme Finska, rival u trci za mjestom koje vodi u doigravanje, poražena je na Olimpijskom stadionu u Helsinskiju od svjetskih prvaka Francuza, te su u večeri odluke ispustili drugo mjesto.

Mnogo izmjena je bugarski stručnjak na bh. klupi izvršio u odnosu na prethodni meč sa Fincima.

U dobrom dijelu su bh. igrači vršili pritisak u jednom dijelu prvog poluvremena, a uspjeli su da stvore dvije opasne situacije pred gostujućim golom.

Sanjin Prcić je u 27. minutu odlično proigrao Ermedina Demirovića koji se našao u sjajnoj prilici, ali je loše zahvatio loptu, dok je u samo finišu u prilici bio Hadžikadunić, međutim Bušan je na gol-liniji uspio da interveniše.

Mnogo konkretniji bili su Ukrajinci, koji su uputili tri dalekometna šuta ka Nikoli Vasilju, ali su bili neprecizni.

epa09585967 Amir Hadziahmetovic of Bosnia and Herzegovina (L) in action against Oleksandr Zinchenko of Ukraine (R) during the FIFA World Cup 2022 group D qualifying soccer match between Bosnia and Herzegovina and Ukraine in Zenica, Bosnia and Herzegovina, 16 November 2021. EPA-EFE/Fehim Demir
Izvor: FEHIM DEMIR/EPA

Redom su pokušavali Malinovski, Zinčenko i Jarmolenko, a najbolju šansu ukrajinski tim nije iskoristio u 25. minutu, kada je Jaremčuk izašao sam ispred Vasilja, ali je čuvar mreže Sent Paulija iz te situacije izašao kao pobjednik.

Defanzivni bedem bh. tima "pukao" je u 58. minutu, što je bilo dovoljno da Ukrajinci stignu do prednosti. Cigankov je prošao po lijevoj strani, ubacio u sredinu, a lopta se odbila do Zinčenka koji pogađa praznu mrežu.

BiH je mogla do izjednačenja u 77. minutu, kada je Krunić "makazicama" pokušao da zatrese mrežu, ali je Bušan izvadio loptu ispod prečke i poslao je u korner.

Samo dva minuta kasnije, sve dileme oko ishoda su otklonjene...

Nedugo nakon što je ušao u igru, rezervista Ukrajinaca Donbik je pobjegao odbrani "zmajeva" i, uz poraz Finske od Francuske istim rezultatom, ovjerio plasman u baraž.

BiH: Vasilj, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kovačević, Sušić, Prcić (od 64. Krunić), Hadžiahmetović (od 71. Nalić), Gojak (od 64. Cimirot), Stevanović, Demirović (od 80. Kodro), Menalo (od 71. Prevljak).

UKRAJINA: Bušan, Matvijenko, Zarabnji, Stepanenko, Sobol (od 64. Saparenko), Zinčenko, Malinovski (od 81. Sidorčuk), Timčuk, Jarmolenko (od 82. Karavaev), Cigankov (od 75. Dovbik), Jaremčuk (od 75. Zubkov).

MUNDIJAL 2022 – kvalifikacije

Grupa D:

BiH – Ukrajina 0:2 (0:0)
/Zinčenko 59, Dovbik 79/

Finska - Francuska 0:2 (0:0)
/Benzema 66, Mbape 76/

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC