• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvak Srbije na dva meča do Lige šampiona? Moguće je: Zvezda i Partizan se bore za istoriju - ovo je računica!

Autor Dragan Šutvić

Poznato je stanje na UEFA listi koeficijenata nakon najnovijih mečeva u evropskim takmičenjima.

 crvena zvezda partizan koeficijent kalkulacije  Izvor: MN Press/Twitter/@swissfootdata/Printscreen

Zahuktava se borba u evropskim fudbalskim takmičenjima za plasman u nokaut faze - neki timovi su to već obezbijedili, ali Crvena zvezda i Partizan još imaju svojih briga.

Jedni žele evropsko proljeće u Ligi Evrope, drugi u Konferencijskoj ligi, ali nakon posljednjih rezultata, kakvo je stanje srpskog fudbala na UEFA listi koeficijenata? Može li Srbija da stigne do direktnog učesnika u Ligi šampiona? I ako ne, šta je prvi najvažniji cilj?

Možda će vas zanimati

Ukratko - teško će do grupne faze direktno! Pobjeda Zvezde nad Ludogorecom donijela je jako potrebne bodove i crveno-bijelima i nacionalnom koeficijentu, dok je Partizan šokantno izgubio u Estoniji od Flore.

Zbog toga je stanje sljedeće: Srbija je i dalje 12. na UEFA listi, ali sa sve izvjesnijom tendencijom pada, jer Belgijanci "dišu za vratom", dok je Ukrajina na 11. mkestu i dalje u "izmaglici". Ipak, i plasman među 13 najboljih liga Evrope bi donio važnu pogodnost.

BORBA ZA DVA TIMA U KVALIFIKACIJAMA ZA LIGU ŠAMPIONA

Srbija trenutno ima 29.875 bodova, što je samo 0.075 više od Belgije, koja ima čak četiri predstavnika i dalje aktivna u UEFA takmičenjima. Odmah iza njih na 14. mjestu je i Švajcarska sa dva predstavnika i 1.200 bodova manje od Srbije.

Čuveno 15. mjesto sada drže Grci i to je posljednje mjesto koje donosi dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Kako su Turci na 16. poziciji u zaostatku za Srbijom čak 3.975 bodova, srpski klubovi su sve bliži tome da od sezone 2023/24 imaju i šampiona i vicešampiona Superlige u kvalifikacijama za najjače UEFA takmičenje.

Još jedna olakšavajuća okolnost je i što će Zvezda sigurno igrati u Evropi na proljeće, ali će mogući put u Konferencijsku ligu sigurno željeti da izbegnu u njihovoj vrlo komplikovanoj grupi.

Ali zašto Srbija teško može do direktnog mjesta u Ligi šampiona?

BORBA ZA DIREKTNO MJESTO U GRUPNOJ FAZI LIGE ŠAMPIONA

Ukrajina na 11. mestu bježi 1.525 bodova i imaju tri od pet učesnika još u igri, doduše i Šahtjor i Dinamo su već ispali iz Lige šampiona, pošto su osvojili tek po jedan bod. Stoga, nije neostvarljivo da Zvezda i Partizan eventualnim odlaskom u nokaut faze svojih takmičenja donesu potrebne bodove za preticanje Ukrajine.

I bilo bi važno da Srbija prestigne Ukrajinu jer bi tako olakšala sebi put ka tome da ostane među 13 najboljih Liga Evrope, što bi poslije šampionu Srbije skratilo kvalifikacije na samo dvije kvalifikacione runde, a u nekim scenarijima i na samo jednu! 

Za tako nešto bi osvajač Lige šampiona iz prethodne sezone morao da bude tim koji je mjesto u Ligi šampiona obezbijedio kroz domaće prvenstvo, što se najčešće i dešava.

Ipak, kako se Belgija opasno približila, izvjesno je da će prestići Srbiju, pošto za njih odlične rezultate ove sezone bilježi Gent, ali i Klub Briž i Genk. Da Anortozis u četvrtak uveče nije pobijedio Gent u Konferencijskoj ligi, Srbija bi već bila iza Belgije na 13. mjestu.

Da bi neki tim imao direktnog predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona potrebno je da završi sezonu među 10 najboljih liga Evrope, s tim što u najčešćem slučaju u toj grupi bude i 11. liga Evrope, zbog činjenice da Ligu šampiona najčešće osvajaju timovi koji su učešće u tom takmičenju naredne sezone već obezbijedili kroz domaće šampionate.

Dakle, Srbiji se smiješi pet timova u UEFA takmičenjima u sezoni 2023/24 - dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedan u Ligi Evrope i dva u Konferencijskoj ligi, a važno bi bilo da ne bude samo među 15, već i među 13 najboljih!

Ali da prvo vidimo šta sve još mogu Zvezda i Partizan ove sezone...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC