• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilbija prestigao Ronalda i Levandovskog! Banjalučanin napada rekord Gerda Milera, možda i Mesijev!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Ono što Nemanja Bilbija radi ove sezone jedinstveno je i u svjetskim okvirima.

 Nemanja Bilbija prestigao Ronalda i Levandovskog. juri rekord Milera i Mesija Izvor: MONDO/Profimedia

Ekipa Zrinjskog juri ka tituli šampiona BiH, a novi korak ka svom sedmom trofeju u bh. prvenstvu napravili su ubjedljivim trijumfom 5:0 protiv Tuzla sitija.

Bila je to 14. uzastopna pobjeda "plemića" u kojoj je još jednom blistao Nemanja Bilbija postigavši dva gola.

Možda će vas zanimati

Ujedno, bio je ovo i 14. vezani meč na kojem je napadač Zrinjskog postigao najmanje po jedan gol, pa je stigao do rekordnih 26 golova u sezoni.

Sa nizom od 14 utakmica na kojima je tresao mreže Banjalučanin je ispisao istoriju bh. fudbala, ali ovaj uspjeh jedinstven je i u svjetskim okvirima.

Naime, samo šestorici fudbalera u istoriji ove igre pošlo je za rukom da naprave duži golgeterski niz iz utakmice u utakmicu, a Bilbija je nadmašio neke od najvećih svjetskih zvijezda.

Na listi top 10 fudbalera sa najdužim nizom utakmica na kojima su bili strijelci napadač Zrinjskog je prestigao Kristijana Ronalda, Gabrijela Batistutu, Serža Masnagetija i još nekoliko fudbalera, a sada napada rekorde legendi poput Gerda Milera, pa i Lea Mesija.

Ali krenimo redom.

Izvor: Profimedia

Kristijano Ronaldo nalazi se na desetom mjestu liste fudbalera sa najdužim golgeterskim nizom sa 11 utakmica.

Portugalcu je to uspjelo i u Seriji A, ali je Bilbija taj njegov niz nadmašio još 13. marta na utakmici sa Slobodom, kada je postigao dva gola i tako bio strijelac na 12. vezanoj utakmici.

Istovremeno nadmašio je i Gabrijela Batistutu, Džejmija Vardija i Fabija Kvaljarelu, koji sa 11 utakmica dijele desetu poziciju sa Kristijanom Ronaldom.

Na devetoj poziciji sa 12 vezanih utakmica kao strijelac je Robert Levandovski, koji je u sezoni 2012/13 bio u sjajnoj formi i postigao 16 golova na tih 12 mečeva.

Izvor: Profimedia/Sven Hoppe/dpa

Toliko ima i Džimi Dan, legendarni strijelac Šefild junajteda iz 30-ih godina prošlog vijeka.

Bilbija je het-trikom protiv Radnika stigao do učinka od 13 utakmica i tako izjednačio rekord Serža Masnagetija, star gotovo šest decenija. Masnageti je u sezoni 1962/63 pogađao za Valensijen na 13 uzastopnih utakmica, a to je i dalje aktuelni rekord kada je u pitanju Francuska.

Međutim, nije dugo trebalo Bilbiji da ostavi i francusku legendu iza sebe.

Ovog vikenda Banjalučanin je postigao dva gola i produžio niz na 14 utakmica, tako da su ispred njega sada samo šestorica fudbalera.

Već naredne sedmice, na derbiju protiv Borca u Banjaluci on bi mogao da stigne Norvežanina Tora Heninga Hamrea, engleskog fudbalera Stena Mortensona i Džozefa Martineza iz Venecuele koji su tresli mreže na 15 uzastopnih utakmica.

Prvi je to činio u dresu Flore iz Talina u sezoni 2003, u kojoj je na jednoj utakmici bio i sedmostruki strijelac, u pobjedi 17:0 protiv Kuresarea.

Sten Mortenson ostaće zapamćen kao prvi Englez koji je postigao gol na Svjetskom prvenstvu, zabviši gol Čileu na Mundijalu 1950. godine, a bio je legenda Blekpula u kojem je napravio golgeterski niz od 15 utakmica.

Martinez je to uspio u dresu Atlante u sezoni 2019.

Izvor: ERIK S. LESSER/EPA

Ukoliko Bilbija narednog vikenda zatrese mrežu Borca, što je činio u prethodna dva međusobna duela protiv svog bivšeg kluba, ispred njega će ostati samo trojica fudbalera.

Dvojicu može da stigne već ovog mjeseca, a to su Teodor Peterek, te ni manje ni više nego legendardni Gerd Miler.

I Poljak i Nijemac zabijali su po 16 puta zaredom, prvi u dresu Ruha, a "bombarder“ iz Njemačke u dresu Bajerna u sezoni 1969/70.

Ni tu nije kraj!

Ukoliko nastavi da zabija Bilbija će imati priliku da do kraja sezone stigne i fudbalera sa najdužim nizom u istoriji fudbala – Lea Mesija.

Izvor: Profimedia

Slavni Argentinac u sezoni 2012/2013 zabijao je na 21 utakmici zaredom, upisavši 33 gola za Barselonu.
Bilbija je na skoru 14 i potreban mu je najmanje po gol na narednih sedam utakmica da stigne Mesija, čime bi definitivno ispisao istoriju svjetskog fudbala!

Nadamo se da će u tome i uspjeti!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC