• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije treći put zajedno propuštaju Evropu, Mostarci premijerno "u paketu" u takmičenjima UEFA!

Autor Dragan Šutvić

Mostarski premijerligaši nikad od osnivanja Premijer lige BiH nisu iste godine zajedno igrali u Evropi, dok sarajevski klubovi treći put propuštaju evro-kupove "u paketu".

 Sarajlije treći put zajedno propuštaju Evropu, Mostarci premijerno "u paketu" u takmičenjima UEFA! Izvor: Anadolija/Elman Omıć

Po završetku finala Kupa BiH između Sarajeva i Veleža, odigranog na zeničkom "Bilinom polju", postali su poznati svi bh. predstavnici u evropskim takmičenjima predstojećeg ljeta.

Od ranije je jasno da je Zrinjski učesnik prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, odnosno da će se Tuzla siti i Borac naći u žrijebu prve kvalifikacione runde za Konferencijsku ligu. Trofej u Kupu BiH imao je ogroman ulog, obzirom da je donosio mjesto u drugom kolu kvalifikacija za treće evropsko takmičenje.

Možda će vas zanimati

Tim podvigom na kraju mogu da se pohvale Mostarci, pa se tako po treći put od osnivanja Premijer lige BiH na nivou cijele BiH dešava da sarajevski vječiti rivali neće imati evropskih obaveza u ljetnim mjesecima!

Prvi put se to dogodilo nakon završetka takmičarske sezone 2007-08, kada je Sarajevo u prvenstvu peto prošlo kroz cilj, dok je Željezničar bio sedmoplasirani.

Te godine je šampion BiH bila Modriča i stekla pravo učešća u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Široki Brijeg je kao drugoplasirani igrao u prvom kolu kvalifikacija za Kup UEFA, kao i četvrtoplasirani Zrinjski (te godine prvi put osvojio Kup BiH, op.a.), dok se između njih "ušuškao" Čelik koji se u ljeto 2008. godine takmičio u Intertoto kupu.

Bar jedan od dva vječita sarajevska rivala igrao je u Evropi sve do ljeta 2016. godine.

U prvenstvu BiH za sezonu 2015-16, prve tri pozicije zauzeli su Zrinjski, Sloboda i Široki Brijeg, dok je četvrti predstavnik BiH na evro-sceni bio Radnik, koji je prije šest godina osvojio kup-takmičenje.

Sarajevo je te sezone bilo četvtoplasirano u Premijer ligi BiH, dok je Željezničar bio pozicioniran samo stepenik ispod.

Izvor: Anadolija/Željko Milićević

Takođe, ovog ljeta će po prvi put na evropskoj sceni u istoj godini zaigrati oba mostarska premijerligaša!

Prošle sezone, kada se Velež osvajanjem trećeg mjesta u m:tel Premijer ligi BiH domogao evropskih kupova prvi put nakon 32 godine, Zrinjski nije uspio da izbori mjesto u žrijebu, obzirom da je sezonu završio tek kao peti, dok je u Kupu eliminisan već u četvrtfinalu.

Ove godine, ipak, dvije kuglice u Nionu ponijeće imena mostarskih premijerligaša.

Protivnika u prvom kolu kvalifikacija za evro-elitu Zrinjski će dobiti 14. juna, kada će imena protivnika u prvoj rundi kvalifikacija Konferencijske lige saznati i Borac i Tuzla siti.

Dan kasnije, Velež će znati protiv koga će igrati u drugoj rundi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC