• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprema se "sječa" u Zvezdi: Mora da se smanji tim! Dvojica stranaca već precrtana, višak su i mladi!

Autor Dragan Šutvić

Crvena zvezda je dovela skoro sva pojačanja koja je planirala ovog ljeta i zbog toga se igrački kadar značajno uvećao, a to znači da će uskoro biti i odlazaka. Osim "precrtanih", očekuje se da i odu i mladi fudbaleri koji neće imati prostor da igraju ove sezone.

 ko odlazi iz crvene zvezde  Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je dolaskom Aleksandra Pešića skoro "zaokružila" tim za ovu sezonu. U narednim danima očekuje se još da Nemanja Milunović "žvrljne" potpis kojim će postati novi Dragovićev partner u srcu odbrane, naravno kada nakon kvalifikacija ode Strahinja Eraković, dok se još traga i za strancem na mjestu desnog beka. Doduše, to za sada ne ide kako se planiralo pošto nijedno od predloženih rješenja za sada nije zadovoljilo očekivanja trenera Dejana Stankovića.

Jasno je da ovi dolasci znače i da se igrački kadar Crvene zvezde značajno uvećava i da bi mogao da ode čak i na preko 30 fudbalera, što je situacija koju bi na "Marakani" željeli da izbjegnu zbog nezadovoljstva igrača i zbog toga je plan da se u narednih mjesec dana presiječe ko je zaista višak.

Možda će vas zanimati

Zvezda je već raskidala ugovore sa Kristijanom Pićinijem i Akselom Bakajokom, pošto nisu ispunili očekivanja, dok slična sudbina čeka Srđana Spiridonovića, Rišaira Živkovića i Filipa Falka. Jedini izuzetak je što se rukovodstvo crveno-bijelih nada da će za njih dobiti i određeno obeštećenje, posebno za Falka, kako ne bi morali da razmišljaju o "raskidu".

Međutim, tu nije kraj spiska. Pravu glavobolju Crvenoj zvezdi donosi situacija oko "bonusa" pošto se očekuje da se prihvati ponuda za Strahinju Erakovića, štopera koji je bio standardan u startnoj postavi bez obzira na godine.

Zvezda je na mjestu lijevog beka prethodno isprobala krilnog igrača Andriju Radulovića, ali je ovog lejta pozajmljen novosadskoj Mladosti kako bi stekao iskustvo.

S obzirom na to da niko od preostalih mladih igrača koje Zvezda trenutno ima na raspolaganju nije kvalitetom na tom nivou da bi bio nezamjenljiv u prvoj postavi, to znači da će Dejan Stanković, kao i brojne njegove kolege, morati da se dovija kako bi ispunio pravilo koje propisuje domaće prvenstvo.

Vijdeli smo već proteklog vikenda da je Nikola Stanković (19), koji nema mjesta u veznom redu pored Sanoga, Kange i Kangve, dobio priliku da nastupi na mjestu desnog beka gdje je ubjedljivo najlošija konkurencija u Zvezdi.

A, ko su ostali mladi igrači koji konkurišu za mjesto "bonusa"?

Izvor: MN PRESS

Zvezda više nema tu opciju na golmanskoj poziciji pošto je Miloš Gordić "prešišao" starosnu granicu i ne može da odmijeni kapitena Milana Borjana kao što je to činio u tri navrata prošle sezone. Zbog toga se preselio na pozajmicu u Spartak, a Zvezda u međuvremenu nije promovisala nekog od mlađih čuvara mreže nego su rezervisti Vasiljević (26) i Popović (34).

Crveno-bijeli imaju novog mladog štopera od koga se mnogo očekuje. To nije Andrej Đurić, koji je otišao na pozajmicu u Domžale, nego Stefan Leković rođen 2004. godine.

Još dok je igrao u kadetima Crvene zvezde pričalo se da ga prati Real Madrid i Dejan Stanković želi postepeno da ga "uvodi" u prvi tim, međutim procijenjeno je da je još "zelen" kako bi preuzeo ulogu Strahinje Erakovića. I "Čupa" se mnogo duže kalio dok nije došao do sadašnjeg statusa... Leković je debitovao protiv Radničkom u prvom kolu Superlige, dok je protiv Kolubare dobio i čast da šutira penal, ali je promašio. Time se nastavila njegova "loša karma" koju nosi još sa Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina gdje je često pravio kikseve, ali i laicima je jasno da posjeduje kvalitet za modernog štopera.

Ovog ljeta stigao je i mladi Vuk Bogdanović (20) iz Rada, ali će ga Crvena zvezda sasvim sigurno proslijediti na pozajmicu, vrlo vjerovatno u Grafičar.

Izvor: MN PRESS

Najveća gužva za mjesto "bonusa" u Zvezdi je na lijevom krilu gdje je vrlo teško doći do minuta. Na toj poziciji obično igra Katai, odnosno Ivanić kada Zvezda igra sa dvojicom napadača, a s obzirom na njihovu važnost u crveno-bijelom pitanje je koliko će ih Stanković odmarati.

Ukoliko ove jeseni Zvezda obezbijedi grupnu fazu Lige šampiona, možda dođe do većih rotacija kao u vrijeme Vladana Milojevića, a to će ostaviti prostor za čak trojicu mladih igrača.

U pitanju su Nemanja Motika (19), Vladimir Lučić (20) i Stefan Mitrović (19), odnosno Ibrahim Mustafa (22) koji doduše ne ispunjava pravilo "bonusa" jer se odnosi samo na domaće fudbalere. Odnosno, pasoš mu je najveći problem u ovom trenutku pošto crveno-bijeli imaju dosta stranaca.

Motika je zimus plaćen čak 2,5 miliona evra Bajernu i tako je postao jedan od najskupljih igrača u istoriji Crvene zvezde, međutim malo toga je pokazao u prvih šest mjeseci - ako je i mogao da pokaže pored Kataija.

Izvor: MN PRESS

Odigrao je do sada ukupno 14 mečeva za Zvezdu (295 minuta) i postigao je jedan gol, a prema informacijama koje MONDO ima - ne planira se rastanak ovog ljeta. Bilo da je u pitanju pozajmica ili transfer... Zvezda očekuje od Motike da podigne nivo forme i da će ga jača konkurencija natjerati da više radi na treninzima, a prve naznake toga Dejan Stanković dobio je već tokom radne nedjelje kada je bivši igrač Bajerna postigao dva gola na prijateljskoj utakmici.

Na jednogodišnju pozajmicu je otišao i mladi Petar Stanić (Spartak) koji nije uspio da se nametne u velikoj konkurenciji u veznom redu. Utisak je da je šteta što i ranije nije otišao po minute, pošto mu je falilo superligaško iskustvo.

Zvezda mu je poslala direktnu poruku dovođenjem Stefana Mitrovića iz Radničkog u kog se "zaljubio" Stanković. Igrao je sjajno cijele prošle sezone, potom oduševio i u mečevima sa Zvezdom i Partizanom, a crveno-bijeli uprkos gužvi na lijevom krilu nisu željeli da čekaju da ga neko drugi "pokupi" i doveli su ga za pola miliona evra.

Vjeruju da će njegova brzina sigurno pomoći Stankoviću ove sezone, ali vidjećemo koliko može kada ne bude igrao redovno, pa je već i sam na konferenciji za medije poručio da može "i iza špica, i desno...".

Izvor: MN PRESS

Njegov dolazak najvjerovatnije znači i odlazak Vladimira Lučića. Mladi produkt Zvezdine škole je prošle sezone impresionirao u prvoligaškom IMT-u, potom je ostavio dobar utisak i na ljetnim pripremama, ali našao se u nezgodnom trenutku na "Marakani" jer ne može da dođe do izražaja od konkurencije. U ovom trenutku traži se klub koji će ga pozajmiti, posebno jer je Stanković insistirao na ostanku Ibrahima Mustafe.

Što se tiče odlazaka ostalih igrača, nemojte se iznenaditi ako Veljko Nikolić i Nenad Krstičić promijene sredinu u narednim nedjeljama, posebno jer Zvezda još ne diže ruke od Ada iz Šerifa.

U slučaju ulaska u Ligu šampiona očekuje se još jedna "bomba", kao što je to bio slučaj i u prethodnim navratima kada bi Crvena zvezda stizala do elite, a procjenjuje se da bi pojačanje najurgentnije bilo potrebno na mjestu na kome igra iskusni Sanogo kome za šest mjeseci ističe ugovor.

Uostalom, i sportski direktor Mitar Mrkela je rekao "prelazni rok je pri kraju, ali nije završen".

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC