• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legende pamte meč Zvezde pred 110.000 ljudi! Nije moglo da se priđe Marakani: "Klub je molio navijače da ne dolaze"

Autor Dragan Šutvić

Dušan Savić i Vladimir Petrović Pižon prisjetili su se čuvene utakmice.

 crvena zvezda ferencvaroš 1975  Izvor: YouTube/screeenshot/FK Crvena zvezda

Crvena zvezda igra protiv Ferencvaroša u grupnoj fazi Lige Evrope, a stariji ljubitelji fudbala dobro pamte jedan duel ovih timova. Bilo je to 23. aprila 1975. godine pred 110.000 ljudi. Tada je u Kupu pobjednika kupova mađarski tim uspio da prođe dalje tako što je remijem (2:2) potvrdio trijumf iz prvog duela (2:1).

Možda će vas zanimati

Kako je to tada izgledalo iz ugla igrača prepričali su Dušan Savić i Vladimir Petrović Pižon. Njih dvojica su se prisjetili tog duela od prije skoro 50 godina. Imali su tada sve u svojim rukama, bili su uvjereni da će proći dalje. Gosti su igrali sa desetoricom zbog crvenog kartona, da bi onda jedan penal u završnici sve to poremetio.

"Tribine su bile pune, bilo je 110.000 ljudi. Prodat je rekordan broj ulaznica, 96.070.. Bilo je puno, to je prvi put u istoriji svjetskog fudbala, da je klub preko radija i televizije pozivao navijače da ne dolaze na stadion iako imaju kartu, jer ne može da se priđe. Dolazili smo sa Avale iz karantina, išlo se oko Autokomande, gledali smo kroz prozor dva sata prije utakmice, cijeli Zapad je bio pun", prepričava Savić.

Poslije kratke pauze nastavlja da se prisjeća detalja sa meča.

"Izašli smo na teren na oko sat i nešto prije meča, nije bilo mjesta. Da je padala kiša, tribine bi bile pune. Bilo je 2:2, ali smo izgubili, jer nismo prošli u finale. Balint je dobio crveni, provocirao sam ga cijeli meč, obojica smo prvo dobili po žuti, pa me je poslije udario, sudija je to vidio i isključio ga. Imali smo tu oko pola sata igrača više, pa sam računao imamo i pola sata u produžecima, znao sam da možemo da damo gol."

Priznao je i sam da ih je možda malo i ponijela atmosfera i sve to, da su previše brzali.

"Tada je važio gol na strani. Kontrolisali smo utakmicu. Oni su nama iz kontre ušli u 16 metara. Ponijela nas je atmosfera, svi su htjeli da dobijemo u regularnom delu. Radović je napravio penal, sjećam se tog sudije iz Istočne Njemačke. U patikama, sa centra je pokazao na penal, prošetao je do kaznenog prostora. Nikada se nije desilo da budemo eliminisani i da još desteak minuta svi ti ljudi ostanu na tribinama u tišini, bez zvižduka. Oni su prošli u finale, izgubili su 3:0 od Dinama iz Kijeva. Nisam siguran da smo mogli i mi da pobijedimo Dinamo Kijev, ali bismo bili opasniji rival sigurno", naglašava Savić.

Na sve to se nadovezao i Pižon. "Sudija je bio hrabar da svira taj penal u 90. minutu. U sebi sam razmišljao da su gotovi, da ćemo dobiti na produžetke, oni su imali igrača manje, mi smo imali šanse. Nisam mogao da vjerujem kada je svirao penal. Morali smo taj meč da riješimo još u Budimpešti", zaključio je Pižon.

Crvena zvezda Ferencvaroš
Izvor: YouTube/FK Crvena zvezda

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC