• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrajina traži tuđe mjesto u Kataru, ali... Čak i da FIFA izbaci Iran sa Mundijala, njih čekaju neočekivane vijesti!

Autor Haris Krhalić

Čak i kada bi FIFA pod pritiskom izbacila Iran sa Svjetskog prvenstva u fudbalu, malo je vjerovatno da bi to mjesto pripalo Ukrajini.

 Ukrajina želi mjesto u Kataru Izvor: Profimedia

Jedan od direktora Šahtjora iz Donjecka Sergej Palkin uputio je hitan zahtjev da FIFA izbaci Iran sa Svjetskog prvenstva, a da umjesto njih mjesto dobije Ukrajina, što je podiglo veliku buru u javnosti. Za sada se FIFA nije oglašavala i malo je realno da će reagovati na svega 26 dana do Mundijala u Kataru, ali ima i onih koji su podržali Palkinov apel da Iran, za koji kaže da je imao "direktno učešće na terorističke napade u Ukrajini", dobije zabranu učešća na turniru.

Rusija je u napadima na Ukrajinu koristila iranske dronove i zbog toga bi prema Palkinovim riječima trebalo da odgovara njihova fudbalska reprezentacija, ali da li ima pravnih osnova za tako nešto?

Britanski list "Independent" navodi da će FIFA i ubuduće najvjerovatnije ćutati na ovakve zahtjeve jer nema namjeru da mijenja čitav koncept turnira na 26 dana prije početka. Ako bi i Iran bio suspendovan sa Mundijala u Kataru, to bi bio presedan kakav nije viđen još od Jugoslavije i Evropskog prvenstva 1992. godine, kada su prvo Ujedinjene nacije uvele sankcije. Takođe, našim fudbalerima je tada zabranjeno da igraju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1994. godine, što je ista stvar koja se sada dogodila i Rusiji, prethodno "precrtanoj" iz baraža za plasman u Katar. Sa Iranom je ipak druga stvar.

Dodaje se i da FIFA ne želi da čuje ni apel direktora Šahtjora, ni navijača Irana, koji bi rado vidjeli izbacivanje ove azijske reprezentacije sa turnira, ali obično suspenduju samo reprezentacije "čije se vlade direktno miješaju u rad Saveza" ili ako se radi o reprezentacijama čije su države u ratu.

Čak i kada bi FIFA izbacila Iran sa Svjetskog prvenstva, "Independent" navodi da bi ih zamijenila reprezentacijom iz Azije pošto se strogo poštuju pravila o tome koliko je učesnika sa kog kontinenta. To bi najvjerovatnije bili Ujedinjeni Arapski Emirati pošto su eliminisani finalu azijskog baraža kada je Australija stekla pravo da igra u Kataru. Ujedno, to bi Emiratima bilo i prvo ikada učešće na Svjetskom prvenstvu, ali vjerovatno će morati da sačekaju najmanje 2026. godinu.

Anketa

Da li Iran treba izbaciti sa Svetskog prvenstva?

  • Ne, nema razloga

    96.77% (30)

  • Da - i poslati Ukrajinu umesto njih!

    0% (0)

  • Da, ali da mesto dobiju Emirati

    3.23% (1)

Da li Iran treba izbaciti sa Svetskog prvenstva?

Rezultati


Podsjetimo, Iran se u grupi "B" takmiči sa Engleskom, Sjedinjenim Američkim Državama i Velsom, a po svemu sudeći prvu utakmicu će i odigrati 21. novembra, po planu. Ukrajina teško da će dobiti utakmicu za "zelenim stolom".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC