• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mračne tajne Katara, upozorenje za navijače: Sve se špijunira! Ko ima ove slike i snimke u telefonu može da ode u zatvor

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Kataru izaziva velike kontroverze od samog početka.

 Mračne tajne Katara, upozorenje za navijače: Sve se špijunira! Ko ima ove slike i snimke u telefonu može da ode u zatvor Izvor: Profimedia

Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Kataru izaziva kontroverze od samog početka, zapravo i sam datum održavanja ovog prvenstva je izuzetak, budući da se SP inače održava ljeti. Kako bi se izbjegle najveće vrućine u Kataru, Svjetsko prvenstvo je prvi put pomjereno za zimu.

Pokreće se pitanje o špijuniranju mobilnih telefona navijača prilikom dolaska u Katar - svi navijači na dolasku moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije - službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo Hayya i aplikaciju za praćenje covida Ehteraz. Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da navedene aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika telefona, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s telefona te sprečavaju mobilnom uređaju da pređe u stanje mirovanja.

Tako je Agencija za zaštitu ličnih podataka Hrvatske savjetovala navijače da u Kataru koriste bruner telefon:

"Zbog toga se preporučuje da, ako je moguće, putnici putuju tzv. bruner telefonom, koji će moći da unište, prazan mobilni uređaj ili mobilni uređaj koji je resetovan na fabrička podešavanja, a pomenute aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i brišu ih odmah po povratku“, kažu u AZOP-u.

"Isto tako, potrebno je skrenuti pažnju da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima", savjetuju navijače iz AZOP-a.

SP se održava u apsolutnoj monarhiji u kojoj vlada šerijatski zakon

Naime, SP se održava u Kataru, apsolutnoj monarhiji kojom vlada emir Tamim bin Hamad Al Thani i u kojoj su na snazi šerijatski zakoni. 

Jedan od osam stadiona za Mundijal.
Izvor: Youtube/Qatar2022

U svakom slučaju, u Kataru je, na primjer, zabranjena konzumacija alkohola, kao i predbračni seks, a kažnjava se homoseksualnost, pa su mnoga ponašanja koja su legalna i prilično uobičajena u zapadnim liberalnim demokratijama, ali i drugdje, ne samo kontroverzna u Kataru, već i takođe nezakonita. Ono što mnogi građani zapadnog svijeta imaju u svom mobilnom telefonu, moglo bi da rezultira odlaskom iza rešetaka u Kataru.

Londonski Gardijan je opširno pratio pripreme za Svjetsko prvenstvo u Kataru i zaključio da je od dodjele Mundijala 2010. do 2021. umrlo više od 6.500 gastarbajtera koji su radili na izgradnji sportskih objekata za Svjetsko prvenstvo. Američki mediji pišu da je Svjetsko prvenstvo "izgrađeno na modernom ropstvu”. Tako su radnici iz Nepala, Indije, Pakistana, Bangladeša i drugih azijskih zemalja često su tokom izgradnje stadiona tretirani kao robovi, a najmanje 200 njih je umrlo od vrućine. Amnesti internešenel, s druge strane, smatra da je oko 100.000 radnika eksploatisano u izgradnji infrastrukture za SP. Dnevno radno vrijeme mnogih radnika migranata u Kataru, posebno u sektoru domaćinstva i bezbjednosti, je od 14 do 18 časova.

Katar je objavio zvanične demante o nehuamnom postupanju prema radnicima, navodeći da je samo (?! ) poginulo 50 radnika tokom radova na izgradnji infrastrukture za predstojeće SP.

Svjetsko prvenstvo u Kataru je veliki slučaj sportskog pranja, odnosno pokušaja pozitivnog spoljnog predstavljanja vladajućeg (nedemokratskog) režima uz pomoć velikog događaja kao što je Svjetsko prvenstvo.

Da li je Katar podmitio FIFA-u da osvoji fudbalsko prvenstvo?

Osim optužbi za ropstvo, ovu SP prate i sumnje u korupciju. Nedavno objavljen Netfliks dokumentarac FIFA uncovered prikazuje da jedan od učesnika u kandidaturi Katara za Svjetsko prvenstvo je tvrdio da je trojici afričkih zvaničnika ponuđen novac da podrže arapsku naciju u njenoj kandidaturi za turnir. Tvrdi se da im je nuđeno nekoliko miliona dolara u zamjenu za njihov glas.

Portparolka za kandidaturu Katara, Fedra Almadžid, zadužena za međunarodnu štampu, iznijela je ove navode u FIFA Uncovered. Podsetimo, Katar je izborio domaćinstvo turnira nakon glasanja FIFA, u kojem je završio ispred Australije, Japana, Južne Koreje i SAD.

Izvor: Profimedia

Portparolka Almažida tvrdi da je Hasan Al Tavadi, šef katarske kandidature, ponudio novac čelnicima FIFA iz Kameruna, Obale Slonovače i Nigerije da obezbijede svoj glas. Al Tavadi je sada generalni sekretar Vrhovnog komiteta zaduženog za Svjetsko prvenstvo 2022.

Izvor: FoNet/AP/Natacha Pisarenko

Infantino sada živi u Kataru

To je samo najnoviji primjer razotkrivanja korupcije oko FIFA-e. Činjenica da šef FIFA Đani Infantino sada živi u Kataru ne čini stvari boljim.

FIFA je obećala borbu protiv korupcije. Takođe, ubuduće bi o dodjeli Svjetskog prvenstva zajednički trebalo da odlučuju svi nacionalni savezi FIFA, a ne više uski krug muškaraca od 25 fudbalskih funkcionera u Izvršnom komitetu FIFA. 

Sve su glasniji oni koji smatraju da FIFA jednostavno treba ukinuti. Neki navijači smatraju da bi velika sportska takmičenja u budućnosti trebalo da organizuju druge organizacije. Ipak, o Svjetskom prvenstvu u fudbalu za sada odlučuje FIFA, koja će samo od televizijskih prava na utakmice zaraditi milijarde.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC