• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA zaprijetila - Engleska se povukla, zajedno sa još 6 ekipa: Ipak će svi morati da da nose šta im se kaže!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

FIFA je prijetnjom oštrim kaznama uspjela da natjera šest fudbalskih asocijacija da njihovi kapiteni u Kataru ne nose trake duginih boja.

 Kapitenske trake na Mundijalu Izvor: Profimedia / Peter Schatz / Alamy Live News

Kapiteni pojedinih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu ipak neće nositi trake u duginim bojama. To je potvrđeno u ponedjeljak, kada su Engleska, Vels , Belgija, Danska, Njemačka, Holandija i Švajcarska definitivno odustali od takvog načina protesta protiv Katara. U fudbalskim savezima tih zemalja promijenili su odluku nakon prijetnje FIFA da će svi kapiteni koji budu stavili takve trake na ruku odmah dobiti žuti karton, a to znači da bi požutjeli asovi poput Harija Kejna i Virdžila Van Dajka.

U zajedničkom saopštenju svih sedam saveza je poručilo da je "FIFA bila veoma jasna kada je saopštila da će sprovesti kazne ako naši kapiteni budu iznijeli trake na teren. Kao nacionalne federacije, ne možemo da dozvolimo da naši igrači dođu u situaciju u kojoj bi mogli da se suoče sa sportskim kaznama uključujući i dobijanje žutog kartona, pa smo zamolili kapitene da ne pokušavaju da nose trake na utakmicama Svjetskog prvenstva. Bili smo spremni da platimo kazne koje se inače propisuju za kršenje pravila u vezi sa opremom i bili smo veoma riješeni da nosimo te trake. Ipak, ne možemo da dovedemo svoje igrače u situaciju u kojoj bi mogli da dobiju kartone ili čak natjerani da napuste igru. Veoma smo frustrirani zbog odluke FIFA za koju vjerujemo da je bez presedana. Pisali smo FIFA u septembru i obavijestili ih o svojoj želji da nosimo trake 'Jedna ljubav' ('One Love') da bismo tako aktivno podržali inkluziju u fudbalu i nismo dobili odgovor. Naši igrači i treneri su razočarani, veoma podržavaju inkluziju i pokazaće protest na neki drugi način" saopšteno je.

Izvor: Profimedia/Christian Charisius/dpa

Akciju nošenja zastave u duginim bojama u znak podrške borbi za prava LGBT zajednice pokrenula je Holandija pred Evropsko prvenstvo 2020. Ipak, i ona će morati da u Kataru odustane od nje. Sa druge strane, kapiten Francuske Ugo Loris rekao je da bi o izgledu kapitenske trake trebalo da odlučuje FIFA, a ne fudbaleri. On nije planirao da nosi traku duginijih boja, a engleski mediji to tumače kao posljedicu bliskih političkih i ekonomskih veza njegove zemlje i Katara.

"FIFA organizuje takmičenje i na njoj je da postavi pravila. Mi igrači smo ovdje da igramo fudbal i da predstavljamo svoju zemlju najbolje što možemo na sportskom borilištu. Radije bih se držao svog polja. Ja sam igrač i ovdje sam da bih igrao fudbal", rekao je Loris između ostalog. Ovakvim raspletom unaprijed je spriječena potencijalno dramatična situacija prije današnjih utakmica Engleske i Holandije.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC