• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta u Kataru može da se kupi za 20 maraka? Skoro 90 litara vode, a pivo - ni malo! Evo kakve su cijene...

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Pogledajte kako se kreću cijene u prodavnicama u Dohi i zašto se većina navijača hrani na taj način umjesto da kupuje gotovu hranu. /od reportera MONDA Milutina Vujičića iz MONDA/

 Cijene u Kataru na Svjetskom prvenstvu Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

I prije polaska na Svjetsko prvenstvo u Kataru svima je bilo jasno da nas čeka "udarac na džep" i da će cijene od avionske karte, preko smještaja do hrane - biti jednostavno mnogo "jače" nego da se turnir organizuje u Evropi. Zbog svega toga i ne čudi što je navijača manje nego na prethodnim Mundijalima i da su tu "botovi", ali ima i onih koji su poput Argentinaca ili Brazilaca štedjeli i po nekoliko godina kako bi vidjeli Dohu i bodrili svoju reprezentaciju, nadaju se i do finala. A da bi imali dovoljno novca da ostanu sve do kraja, moraju da se "dovijaju" i štede - od smještaja u kamp-kućicama pustinji za 200 američkih dolara za noć, pa sve do pametne kupovine i štednje u prodavnicama.

Rijetko ko od običnih navijača se odlučuje na objedovanje u skupocjenim restoranima i hotelima, uglavnom se biraju kiosci sa brzom hranom koji rade "kao dragstor", a iako ih je na svakom uglu - redovi su neminovni kada je šavurma (arapski kebab) vrlo povoljna (velika porcija 370 dinara, mala 250). A kakve su cijene u prodavnicama u Dohi?

Za početak vrijedi istaći da je jedina valuta koju prihvataju njihov katarski rijal. Jedan QR je vrijedan oko 30 srpskih dinara, odnosno srpska "crvena" hiljadarka (manje od 20 KM) vrijedi nešto manje od 33 katarska rijala (osam i po evra), i za taj novac je moguće kupiti neke osnovne stvari poput hljeba i mlijeka. Primjera radi, litar kravljeg mleka je 170 dinara (2.4 KM), dok je izbor peciva nevjerovatan, ali možemo da izdvojimo šest zemički za burgere koje staju svega 110 dinara.

Najjeftinija je voda, pa za 10 katarskih rijala (300 dinara) na stadionima možete da dobijete malu flašicu (koju pritom otvore pred vama), dok za isti novac u prodavnicama dobijete 18 flaša od po 1,5 litre. Pogledajte cijene iz prodavnica:

Nismo provjeravali i upoređivali cijene, ali kolege tvrde da je paklica cigareta (Marlboro) oko 600 dinara (10 KM). I pušenje nije dozvoljeno u zatvorenom prostoru, ali postoje posebne "zone".

Kilogram piletine je devet rijala (oko 275 dinara), dok je junetina daleko skuplja - 400 grama mljevene blizu 500 dinara. Mesnih prerađevina na koje smo navikli u Srbiji i nema mnogo, teško je pronaći nešto "za sendviče" koji su najpraktičniji u jurnjavi, pa je tako 150 grama narezane dimljene ćuretine - 520 dinara, a 100 grama topljenog sira oko 220 dinara. Što se tiče kokošijih jaja, što za pakovanje od šest komada ćete dati 170 dinara, ali za veće od 12 nešto manje - 220.

Pakovanje od pet kilograma pirinča je "džabe" - 580 dinara, čokolade su nešto skuplje nego u Srbiji (oko 200 dinara za 100 grama), a za ono što se može reći da je skupo je suncokretovo ulje (700 dinara).

Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

Za kraj da vas provedemo i kroz pijačni barometar - cijene su tek nešto jače pošto Katar uglavnom uvozi voće i povrće, mada se u razgovorima sa taksistima (Uber je takođe jeftin) može čuti da će se to promijeniti u narednim godinama. Jabuke su oko 200 dinara, banane 180, pomorandže 150, a krompir 90...

Interesantno je da u prodavnicama nije moguće pronaći alkoholne proizvode i pivo se služi samo u navijačkim zonama i hotelima sa posebnom dozvolom, a najjeftinije na koje smo naletjeli je 1.250 dinara. Obično se kreće i po 15-16 evra i zbog toga se mnogi navijači žale, dok ako odete na mjesto koje je malo više "fensi", nemojte se čuditi ako vas dva mala izađu i na 50 evra. I čašica tekile jednog kolegu je koštala 20 evra, ali vrijediće naravno svakog dinara - ako Srbija pobijedi Švajcarce i prođe u osminu finala Svjetskog prvenstva poslije dvije i po decenije.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Sve pročitah, a prasetina?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC