• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi stižu kući, a na teren izlaze svjetski šampioni! Raspored dana u Kataru: Ko će igrati bez lidera, ko bez selektora?

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Dok se reprezentacija Srbije ovog jutra pakuje za povratak kući poslije neuspjeha, aktuelni branilac titule zagrijavaće se za početak najvažnije faze odbrane titule. Da li će Englezi nastaviti dominaciju protiv afričkih ekipa?

 Svjetsko prvenstvo 2022 raspored utakmica nedjelja 4. decembar Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Na dan kada reprezentacija Srbije kreće kući poslije neuspjeha u Kataru, na teren će izaći dva velika favorita protiv rivala koji neće imati šta da izgube u sudaru sa takvim fudbalskim silama. Evo šta nas očekuje ove nedjelje na Svjetskom prvenstvu - ova dva meča daće ime drugog četvrtfinalnog para poslije već formiranog, Holandija - Argentina.

FRANCUSKA - POLJSKA (16.00)

Izvor: Profimedia

Bez teško povrijeđenog Lukasa Ernandeza (Karima Benzemu već nedjeljama ni ne pominjemo), aktuelni šampion svijeta igraće protiv ekipe pred kojom je šansa da napravi najveći uspjeh u posljednjih 40 godina. Poljska je posljednji put prošla dalje od osmine finala 1982. godine u Španiji, kada je postala treća - i to upravo pobjedom protiv Francuske.

Tada je Poljsku predvodio napadač Zbignjev Bonjek (66), aktuelni potpredsjednik UEFA, a sad je pred trikolorima as koji možda ima posljednju šansu da napravi veliki rezultat na Mundijalima, Robert Levandovski. U Kataru je već dočekao prvi gol na Svjetskom prvenstvu, njegov tim je prošao grupu zahvaljujući borbenoj pobjedi protiv Saudijske Arabije u grupnoj fazi (2:0), a sada ulazi u meč u kojem nema šta da izgubi.

Na drugoj strani stajaće moćni tim Didijea Dešana, koji je u grupnoj fazi doživio bezbolan poraz u posljednjem kolu od Tunisa, nakon što je prethodno Kilijan Mbape dao tri gola u pobjedama protiv Australije (4:1) i Danske (2:1). "Trikolori" imaju i dalje u rukama titulu prvaka svijeta, ali i neprijatno sjećanje na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo, na kojem su poslije penala ispali protiv Švajcarske - i to sa Benzemom u sastavu. Biće to sigurno dobra opomena i pred današnji duel na stadionu "El Tumama" u Dohi.

ENGLESKA - SENEGAL (20.00)

Izvor: Anadolija/Evrim Aydın

U prvom međusobnom susretu ovih timova u istoriji, na stadionu Al Bajt, Engleska neće moći da računa samo na defanzivca Bena Vajta, koji je napustio reprezentaciju i Katar zbog privatnih razloga. Iz svakog ugla, evropska selekcija je apsolutni favorit, a čak postoji šansa da na klupi šampiona Afrike ne sjedi selektor Aliju Sise, jer je u subotu "preskočio" konferenciju za novinare zbog bolesti. "Već nekoliko dana je bolestan, ima temperaturu i prepustio nam je da vodimo treninge. Naravno, uz date instrukcije", rekao je njegov pomoćnik u subotu.

Izvor: Profimedia

Engleska je u grupnoj fazi odigrala dominantno protiv Irana (6:2) i Velsa (3:0), uz lošu igru samo protiv Amerike, u vjerovatno najgorem meču Svjetskog prvenstva (0:0). Ipak, ekipa Gareta Sautgejta iskoristila je prethodnu rundu takmičenja da uhvati zalet za ono pravo, a zanimljivo je to da "Albion" nikad na Mundijalima nije izgubio od afričke selekcije (četiri pobjede i tri remija), a tim turnirima odigrao je samo jedan eliminacioni meč protiv Afrikanaca - kada je rival bio Kamerun 1990, koji je pao poslije produžetaka i golova Dejvida Plata i Gerija Linekera.

Sa druge strane, iako je poznato da je Senegal možda i najviše oslabljen na turniru jer nema svog vođu, Sadio Manea, u prilog mu ne ide ni odnos u kvalitetu dva tima, a ni tradicija. Afričke selekcije izgubile su u osam od prethodnih devet utakmica protiv Evropljana u nokaut fazi. Jedini izuzetak bio je upravo Senegal, kada je 2002. eliminisao Švedsku u osmini finala (2:1). Da li takav šok može i sada da ponovi ekipa koja dolazi iz najslabije grupe, u kojoj je prošla u konkurencii Holandije, Ekvadora i Katara. Veoma, veoma teško!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC