• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi izjednačio nestvaran rekord Mundijala, SRBIN GA JE DRŽAO SKORO 100 GODINA: Niko kao Đorđe, sve do najvećeg ikada!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Za Lionela Mesija sigurno znate, ali da li ste čili za Đorđa Stefanovića?

 Lionel Mesi dao golove u svim utakmicama nokaut faze Mundijala Izvor: Profimedia/AFP Photo

Lionel Mesi je pogotkom u 23. minutu finala Svjetskog prvenstva u Kataru ušao u istoriju! Postigao je gol u osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu jednog Mundijala, ali nije bio prvi kome je to pošlo za nogom. To je sve do sada, skoro čitav vijek, bilo dostignuće koje je uspio da ostvari samo Srbin, piše "Politika". 

Desilo se to na Mundijalu 1938. godine kada je kapiten mađarskog nacionalnog tima Đerđ Šaroši uspio da prvo da dva gola timu Indonezije u osmini finala, da bi potom dao gol Švajcarskoj u četvrtfinaklu, pa posljednji pogodak u pobedi nad Švedskom u polufinalu 5:1. U finalu su Mađari igrali protiv Italije predvođene Đuzepeom Meacom, a upravo se sa legendarnim napadačem Šaroši rukovao na početku meča. 

U finalu je Šaroši dao svoj peti gol na prvenstvu ali je Italija bila bolja sa 4:2. A sve ovo ne bi nas mnogo zanimalo da ovaj fantastični fudbaler nije rođen 5. avgusta 1912. godine u Budimpešti kao Đorđe Stefanović!

Majka mu je bila Italijanka, a otac Srbin, a mađarsko ime Đerš Šaroši uzeo nakon debija za nacionalni tim. Igrao je za Mađarsku 1931. godine, a tek godinu dana kasnije je u zvaničnim dokumentima upisan kao Đerđ Šaroši. Zanimljivo je da je te 1931. godine za Mađarsku debitovao protiv Jugoslavije u meču sa Jugoslavijom koji su Mađari izgubili 3:2. 

Ubrzo je uspio da postane i kapiten, a iako je karijeru počeo kao defanzivac ubrzo je postavljen u napad gdje je ostao do kraja karijere. Igrao je na Mundijalu 1934. godine, ali tu nije ostavio dublju utisak, da bi poslije toga te 1938. godine bio fantastičan, jedan od najboljih igrača na Svjetskom prvenstvu.

Lionel Mesi je na ovom Svjetskom prvenstvu na kraju dao sedam golova, a gol nije dao samo na meču sa Poljskom kada je promašio penal koji mu je odbranio Vojćeh Ščesni. Na ovom Mundijalu je uspio i da prestigne Dijega Maradonu i Gabrijela Batistutu kao najbolji strijelac u istoriji Argentine na Mundijalima i sada je na 13 golova na Mundijalima.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC