• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

METAR JE U OFSAJDU, A GOL VAŽI - EVO ZAŠTO! Niko nije znao novo fudbalsko pravilo, presudilo i Sitiju u derbiju! (VIDEO)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Potez Markusa Rašforda protiv Mančester sitija podigao je mnogo bure...

 Ofsajd ili ne na derbiju Mančester junajed Mančester siti Izvor: TV Arena sport

Mančester junajted je pobijedio Mančester siti u Premijer ligi poslije preokreta (2:1). Po završetku tog meča svi pričaju o jednom detalju, o momentu koji je prethodio izjednačujućem golu koji je postigao Bruno Fernandeš. U začetku te akcija Markus Rašford je u očiglednom ofsajdu i ide ka lopti, ali je ne dodiruje. Portugalac je vikao na njega, spriječio da dotakne loptu i onda je matirao Edersona.

Bilo je svima jasno da je engleski reprezentativac u ofsajdu, linijski sudija je podigao zastavicu, gol je prvobitno poništen, a onda je glavni arbitar Stujart Atvel priznao pogodak. Zvanično objašnjenje kao razlog toga je činjenica da Markus nije dodirnuo loptu, ali se onda postavlja drugo pitanje. Da li je imao uticaj na odbranu Sitija i golmana Edersona? O tome je pričao sudijski analitičar i bivši arbitar Dermot Galager.

"Teško je, jer je ovo subjektivna odluka, za mene je najbolja odluka ofsajd. Rašford je preblizu lopte, ima uticaj na golmana i na trk Akanđija. Kada vidite prvo kreće desno, pa onda lijevo, mijenja odluku, da sam bio na terenu, svirao bih ofsajd", počeo je Galager objašnjenje tokom emisije na "Skaj sportu".

Na snimku koji su konstantno vraćali u studiju pokazuju i ugao na kom se vidi da Ederson gleda ka Rašfordu i očekuje njegov šut i da to možda i najbolje pokazuje njegov direktan uticaj na igru u ovoj situaciji.

"Čisto je i za mene i za tebe. Kada gledam snimak, vidim poziciju Rašforda, ali kada gledate iz različitih uglova, onda vidite određene kompleksne stvari, poput položaja sudije koji gleda Rašforda i vjerovatno smatra da Akanđi ne može da stigne loptu. Pravilo je jasno oko dodira lopte, da li je Rašford dirao loptu? Nije. Da li je Rašfordova pozicija uticala na Edersona i odbranu? Sudija Atvel smatra da nije. Da je linijski sudija Ken tumačio na jedan način, a glavni arbitar na drugi, onda će Atvel sigurno da stane iza svoje odluke i onoga što on misli. Smatrao je da nije dotakao loptu i da nije imao uticaj, zato je priznao gol."

Na tom snimku se vidi i još jedan detalj, slika koja je osvanula na društvenim mrežama gdje su putem određenih programa obrisali Rašforda sa terena, kako bi pokazali da bi na taj način Siti sigurno došao u posjed lopte.

"Nažalost, Rašford je bio tu, tako da ne možemo tako da govorimo. Morate da shvatite da je takvo pravilo, radi se o tome da li je dirao loptu. Najbezbjednija odluka je bila da se dosudi ofsajd i već sam objasnio razloge toga. Vidite na snimku poziciju sudije Atvela, VAR ne može da se miješa, jer nije čist ofsajd, već subjektivno suđenje ofsajda. Zato VAR ne može da se aktivira", zaključio je Galager.

Ofsajd Markusa Rašforda
Izvor: YouTube/Sky Sports Football

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC