• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blažević postavio temelje "zmajeva" koji su izborili Mundijal! Predsjednik FS BiH Vico Zeljković o legendarnom Ćiri

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević dan prije 88. rođendana preminuo je u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

 Vico Zeljković o Miroslavu Blaževiću Izvor: EPA/Valda Kalnina

Brojni ljubitelji fudbala se opraštaju od legendarnog "trenera svih trenera", a tim povodom se na društvenim mrežama oglasio i prvi čovjek Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković.

"Vijest o smrti Miroslava Ćire Blaževića pogodila je svakog fudbalskog zaljubljenika. Blažević je ostavio dubok trag u srcima navijača Bosne i Hercegovine i ostaće upamćen po svojim rezultatima i neponovljivoj harizmi. Postavio je temelje reprezentacije koja se kasnije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Porodici, prijateljima i svima koji su poznavali Ćiru, upućujem iskrene izraze najdubljeg saučešća", napisao je Zeljković.

Blažević je u impresivnoj trenerskoj karijeri u kojoj je vodio Sion, Rijeku, Dinamo Zagreb, Grashoper, Nant, Hajduk Split, Zagreb, Šangaj Šenhua, Slobodu iz Tuzle i Zadar, kao i selekcije Švajcarske, Hrvatske, Irana i olimpijske selekcije Kine osvojio pregršt trofeja.

Osvajao je šampionate i kup takmičenja u Švajcarskoj, Hrvatskoj, te u bivšoj Jugoslaviji, a kao najveći uspjeh izdvaja se treće mjesto sa reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

Vodeći "zmajeve" u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi, Blažević je uspio da stigne do baraža, gdje je Portugal bio uspješniji, da bi potom ekipu preuzeo Safet "Pape" Sušić, koji je odveo bh. tim na Mundijal 2014. godine u Brazilu.  

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC