• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvo se raspala država, pa fudbalska reprezentacija: Srbija i Crna Gora sad rivali - nekada su zajedno preživjele DEBAKL

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Reprezentacija države koja više nije postojala učestvovala je na Mundijalu i bila najslabiji tim na velikom takmičenju te godine.

 Debakl Srbije i Crne Gore na Mundijalu 2006. u Njemačkoj Izvor: Profimedia

Reprezentacija Srbije večeras u Podgorici protiv Crne Gore igra drugi meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, a nekadašnja zajednica ove dvije države svojevrsno se "raspala" baš u toj zemlji. Prije gotovo 17 godina, na Mundijalu u Njemačkoj, državna zajednica Srbije i Crne Gore odigrala je svoj posljednji meč, nekoliko mjeseci nakon što su Crnogorci na referendumu izglasali samostalnost.

Odlučeno je da država koja više ne postoji odigra Mundijal u Njemačkoj, a nakon mnogo kontroverzi baš na tom turniru raspala se i reprezentacija koju smo nakon impresivnih kvalifikacija i jednog primljenog gola sa mnogo optimizma ispratili na turnir. Počelo je povredom napadača Mirka Vučinića, umjesto kojeg je legendarni Ilija Petković odlučio da pozove štopera, svog sina Dušana. Nekoliko dana kasnije ispostavilo se da se to neće desiti i da SCG sa igračem manje ide na turnir koji je bio posljednji zajednički.

Izostanak Mirka Vučinića sa spiska značio je da se u timu koji Petković vodi na Mundijal nalazi samo jedan fudbaler koji je rođen na teritoriji današnje Crne Gore. Dragoslav Jevrić iz Berana bio je standardan čuvar mreže nacionalnog tima tih godina, ali je on poziv u nacionalni tim Srbije dobio i od Havijera Klementea pa se može reći da Crnogorci nisu učestvovali u posljednjem plesu reprezentacije. A on je bio vrlo bolan... Počelo je minimalnim porazom od Holandije, pa nastavilo katastrofom protiv Argentine koja je "orlovima" dala šest golova, a završilo se neuspjehom u revijalnom meču protiv Obale Slonovače 21. juna.

Ovako je posljednji tim SCG izgledao:

U međuvremenu su u sukob ušli Nemanja Vidić i Mateja Kežman - dvojica igrača koji su morali da budu lideri tima na terenu. Kežman je o tome pisao u svojoj autobiografiji, nekoliko puta se o dešavanjima u nacionalnom timu oglašavao Danijel Ljuboja, koji je govorio kako ovaj dobro poznati sukob nije bio jedini. Na kraju, protiv Obale Slonovače nije igrao nijedan od njih trojice, a nacionalni tim izgledao je "skrpljeno". Sve je to ukazivalo na bolan fudbalski oproštaj...

Nikola Žigić je iskoristio sjajnu asistenciju Dejana Stankovića i već u 10. minutu donio prednost, a deset minuta kasnije je Saša Ilić bio na pravom mjestu u kaznenom prostoru i nakon ubacivanja Predraga Đorđevića duplirao prednost... Sve je bilo idilično, ili se bar činilo da jeste. Povreda veoma važnog Mladena Krstajića značila je da će Albert Nađ prinudno na poziciju lijevog beka, ali se tamo zadržao manje od pola sata, pošto je već u prvom dijelu susreta isključen!

Sa druge strane, zbog Krstajićeve povrede Milan Dudić pomjeren je na mjesto štopera i tamo napravio penale za prvi i treći gol afričkog tima, koji je imao snage za potpuni preokret iako im najbolji igrač Didije Drogba nije igrao na ovom meču. Raspad fudbalske reprezentacije na stadionu u Lajpcigu bio je sličan onom koji se dogodio nekoliko nedjelja ranije, kada je zajednica prestala da postoji.

Startna postava SCG na posljednjem meču: Dragoslav Jevrić - Nenad Đorđević, Goran Gavrančić, Mladen Krstajić (od 16. minuta Albert Nađ), Milan Dudić - Dejan Stanković, Igor Duljaj, Saša Ilić, Ivan Ergić, Predrag Đorđević - Nikola Žigić (od 67. minuta Savo Milošević).

Pogledajte sve golove na meča:

SCG - Obala Slonovače 2:3
Izvor: YouTube/World Cup Goals

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC