• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DINAMO ZAGREB KRADE SRBIJI MJESTO U LIGI ŠAMPIONA?! Jedan gol im sačuvao dva tima u eliti, ali Hrvati im prave problem

Dinamo Zagreb pravi probleme srpskim klubovima za mjesto u Ligi šampiona.

 Dinamo Zagreb krade mjesto Srbiji u Ligi šampiona Izvor: Profimedia

Fiorentina je ušla u svoje prvo finale evropskog takmičenja od 1990. godine kada je Antonjin Barak dao gol u 129. minutu revanša polufinala Lige konferencija u Bazelu. Pobijedila je Fiorentina i zakazala meč sa Vest Hemom u finalu, a taj pogodak je mnogo donio i Srbiji. 

Slavilo se u Firenci, ali je bilo razloga za slavlje i u Beogradu, Novom Sadu i celoj Srbiji i to zbog nastupa srpskih klubova u Evropi naredne sezone. Razlog za to je ispadanje Bazela koji je pretio da nam otme 11. mjesto u Evropi! 

Superliga je na UEFA listi trenutno 11. sa 32.275 bodova i Turci i Švajcarci su se poslije sjajnih igara njihovih timova jako približili. Turska je 12. sa 32.100 bodova, a Švajcarska ima 31.675 poena, ali sad više nema nijednog predstavnika koji bi joj donio dodatne bodove.

Iako je to spriječilo Srbiju da padne dole na listi, to ne znači da će i u sezoni 2024/25 ostati na istom kao i u narednoj sezoni kada imamo pet timova u Evropi, od toga jednog direktnog u Ligi šampiona. Situacija će biti takva da će Srbija u sezoni 24/25 imati pet predstavnika u Evropi, ali neće imati direktno mjesto u Ligi šampiona već će šampion Srbije imati mjesto u plej-ofu Lige šampiona. Drugoplasirani takođe ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, treći ili osvajač kupa u kvalifikacije za Ligu Evrope, a još dva tima idu u Konferencijsku ligu. 

Promjenom pravila skoro sve ostaje isto, ali će se to jedno direktno mjesto u Ligi šampiona dati timu koji već nije u LŠ, a ima najveći koeficijent među šampionima. Za sada veliku prijetnju za naše klubove tu stvara Dinamo iz Zagreba. Sada već "vječni" šampion Hrvatske ima koeficijent 55.000, dok je Crvena zvezda na 42.000, a Partizan na 25.500, svi ostali srpski klubovi na mnogo manjem koeficijentu. 

Ipak, naredne sezone ćemo imati jako težak zadatak da sa pet klubova u eliti 6.000 bodova koeficijenta iz sezone18/19 što će značiti da će naši klubovi morati ukupno da osvoje bar 30.000 poena. 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC