• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekada Dejo i Peđa, sada samo bruka i sramota! Fudbaleri, idite na plažu, u Evropi nemate šta da tražite

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nema kraja blamažama i porazima crnogorskih klubova u Evropi.

 Veoma loš nastup klubova iz Crne Gore u Evropi Izvor: MN PRESS

Završeno je drugo kolo kvalifikacija u sva tri UEFA takmičenja, a Crna Gora će i ovo ljeto pokušati da zaboravi što prije. Dok je turistička sezona u punom jeku i plaže od Ulcinja do Herceg Novog pune turistima, na kupanje mogu i najbolji igrači lokalnih fudbalskih klubova, jer su sva tri predstavnika crnogorskog fudbala u evropskim takmičenjima završili takmičenje početkom avgusta!

Zemlja Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića, svojevremeno umjetnika u kopačkama i strijelaca golova koji su donosili titule prvaka Evrope, nikada nije bila ni blizu da se domogne grupne faze. U posljednjih nekoliko godina tokom jeseni u Evropi gledali smo timove iz Luksemburga, Lihtenštajna ili sa Gibraltara, vidjećemo i tim sa Farskih Ostrva, ali Crnogoraca nema nigdje, kao što nema ni naznaka da će ih uskoro biti!

Ovog ljeta tu zemlju predstavljali su u Evropi šampion, Budućnost iz Podgorice, vicešampion nikšićka Sutjeska i trećeplasirani Arsenal iz Tivta. Učinak je katastrofalan - tri pobjede, dva remija i pet poraza, od kojih su tri neuspjeha izuzetno ubjedljivi, ali i bolni za svakog ljubitelja fudbala!

BUDUĆNOST DVA PUTA ISPALA!

Prvi tim iz regiona koji je počeo evropsku sezonu bila je Budućnost iz Podgorice. Zato što je crnogorski koeficijent jedan od četiri najslabija na kontinentu, šampion kvalifikacije počinje i prije prvog kola - u pretkolu. Ovog ljeta se taj turnir igrao na Islandu, a nakon pobjede protiv šampiona Andore, Atletik Eskaldesa (3:0), uslijedio je izuzetno bolan poraz Budućnosti protiv domaćina - 5:0! Breidablik je bio impresivan i završio je kvalifiakcije za Ligu šampiona u finalu turnira koji služi kao kvalifikacije za prvo kolo.

Kao i svi drugi šampioni koji ispadnu tokom kvalifikacija, Budućnost je dobila drugu šansu - u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Prebačeni su u drugo kolo, dodijeljena im je Struga kao predstavnik Sjeverne Makedonije i dvomeč je bio bolan... Ekipa koja je osnovana 2015. godine u oba meča bila je bolja od najslavnijeg crnogorskog tima - u gradu na obali Ohrida bilo je 1:0, dok je u Podgorici bilo 4:3. Tako je šampion Crne Gore prvog dana avgusta završio svoju evropsku misiju.

ARSENAL U CENTRU SKANDALA!

Od crnogorskih predstavnika u evropskim takmičenjima najmanje mečeva ovog ljeta odigrao je Arsenal iz Tivta. Klub čiji stadion ima lijep pogled na luksuzni kompleks Porto Montenegro debitovao je na međunarodnoj sceni poslije čak 109 godina postojanja, ali prvi izlet neće imati po čemu lijepom da pamti. Osim toga što ga je Alaškert uništio (7:2) u dvomeču, pričalo se i da je revanš namješten!

Pogledajte golove sa meča Arsenal - Alaškert.
Izvor: YouTube/Sportball24 | Armenian Sport

U Jermeniji je bilo 1:1 i mnogi su pomislili da Arsenal ima šanse u revanšu, ali to nije bilo ni blizu istine. Alaškert je na gostovanju u Crnoj Gori do vrha napunio mrežu svog domaćina, srpski golman Dušan Puletić imao je neke "neobične" intervencije... Sve u svemu debitantski nastup u Evropi za zaborav tima iz Boke Kotorske. 

SUTJESKA PROŠLA, PA STALA!

Izvor: Profimedia

Najuspješniji predstavnik Crne Gore u evropskim takmičenjima ovog ljeta je, ako to tako možemo nazvati, bila Sutjeska iz Nikšića. Ekipa sa sjevera zemlje ušla je u kvalifikacije za Konferencijsku ligu kao vicešampion i u prvoj rundi za protivnika dobila Kosmos iz San Marina. Na papiru lagan posao, ali nije bilo jednostavno - Sutjeska je ostvarila pobjedu i remi, pa ukupnim rezultatom 2:1 stigla do druge runde.

Djelovalo je da i tu ima šanse. Žrijeb ju je pomilovao, protivnik je bio predstavnik Andore, Santa Koloma, a prvi meč završen je pobjedom Crnogoraca - 2:0! Šaletić i Striković su donijeli veliku pobjedu i prednost pred gostovanje, ali se na Pirinejima san o trećoj rundi potpuno srušio... Santa Koloma je golovima u 35. i 71. minutu izborila produžetke, a zatim u 96. minutu sebi golom obezbijedila treće kolo kvalifikacija. U tim trenucima je treći i posljednji predstavnik Crne Gore završavao svoju evropsku avanturu, da zaokruži još jedno neuspješno leto crnogorskog klupskog fudbala u Evropi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC