• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTOP SRPSKIH TIMOVA U EVROPI: Nacionalni koeficijent nula nakon 450 minuta evro-fudbala!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Partizan ima apsolutni imperativ pobjede, a situacija je za sada katastrofalna.

 Nacionalni koeficijent Srbije Partizan TSC i Vojvodina sve izgubili Izvor: MN PRESS

Srpski klubovi Vojvodina, TSC i Partizan nisu stekli nijedan bod za nacionalni koeficijent u prvih pet utakmica u Evropi. Crno-bijeli u četvrtak moraju kako znaju i umiju da pobijede azerbejdžanski Sabah da bi izbjegli evro-blamažu, ali ne samo svoju, već i srpskih timova u kvalifikacijama za evro-takmičenja. A njihovi neuspjesi savršeno se vide u trci za nacionalni koeficijent, u kojoj su "vječiti" prethodnih sezona donijeli nevjerovatan uspjeh - direktno mjesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. To mjesto donijelo je TSC-u razočaravajućih 180 minuta protiv Brage, koja je vjerovatno mogla da pobijedi i ubjedljivije od konačnih 7:1 u dvomeču, samo da nije skidala nogu sa gasa.

Evropska sezona donijela je do sada pet utakmica srpskih timova u Evropi i učinak je razočavarajući - svih pet poraza, uz gol-razliku 3:13. Vojvodina je prva izašla na međunarodnu scenu i izgubila od APOEL-a u oba meča 1:2, pokazavši u oba susreta da je na svaki način bila nespremna da uđe u borbu sa protivnikom koji više nije evropski bauk, ali je ipak dovoljno miran da iskoristi sve što mu je "Stara dama" poklonila greškama i lošom igrom.

Poslije Vojvodine, u Evropi je zaigrao i TSC, koji je u Portugalu izdržao 17 minuta da ne primi gol, dok je u Bačkoj Topoli u četvrtak uveče već za prvih 20 minuta bilo ogromnih 4:0 za Bragu. Portugalci su iskoristili dvomeč za trening, a srpski vicešampion, najblaže rečeno, nije pokazao da mu je mjesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona i pitanje je da li će moći da mnogo više pruži protiv timova iz Lige Evrope. A njihov kvalitet nije daleko od nivoa na kojem je Braga.

Partizan je takođe doživio poraz na gostovanju Sabahu, mladom timu iz Azerbejdžana koji postoji nekoliko godina i za koji mnogi nisu čuli. Crno-bijeli su na tom gostovanju potpuno podbacili, a u četvrtak uveče imaju šansu da poprave utisak pred svojim navijačima i da konačno donesu Srbiji pozitivan rezultat u Evropi.

U ovom trenutku, znamo da će Crvena zvezda krajem avgusta biti na žrijebu za grupnu fazu za Ligu šampiona, čime je donijela trenutno jedine bodove srpskom fudbalu (0,800 bodova), kao i da je TSC siguran učesnik grupne faze Lige Evrope, a uz to i da će Čukarički sigurno imati mjesto u grupi Konferencijske lige, bez obzira na to šta uradi u dvomeču protiv Olimpijakosa ili Genka krajem avgusta u kvalifikacjiama za Ligu Evrope. Partizan će morati da preskoči Azerbejdžance, a da poslije toga uradi isto i protiv Nordšjelanda ili Steaue.

Ipak, bez obzira na ono što će se tek dogoditi, niz loših rezultata drastično je već oslabio nacionalni koeficijent srpske lige, učinio da prema njemu skliznu sa 11. na 13. poziciju (još ne i definitivno), a potencijalno i da ugroze i jako važno 15. mjesto. Kuriozitet je i to da su već dva od četiri evro-predstavnika promijenila trenere, pa je Radoslav Batak smijenjen u Vojvodini poslije poraza od Apoela, Crvene zvezde i Partizana. Takođe, u utorak su mnogi bili iznenađeni time što se Čukarički rastao sa Dušanom Kerkezom da bi, kako je objašnjeno, "razmrdao ekipu" poslije dvije pobjede i remija u Superligi. Novi trener Čukaričkog je Igor Matić, klupska legenda i bivši reprezentativac.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC