• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija već izgubila mjesto u grupi Lige šampiona, a to nije kraj!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Očajan start srpskih klubova u UEFA takmičenjima mogao bi da se odrazi na benefite u kojima su "uživali" samo jedno ljeto. Ako se nešto ne popravi, slijedi drastičan pad na listi i to će brzo osjetiti na svojoj koži.

 Katastrofa srpskih klubova i uticaj na UEFA koeficijent Izvor: MN PRess/Twitter/swissfootdata/Screenshot

Srbija sa pet klubova u Evropi? Kako to lijepo zvuči, ali samo u teoriji. Istorijska sezona za srpski fudbal prijeti da se pretvori u košmar, a benefiti koje su svih ovih godina "ganjali" u UEFA takmičenja mogli bi da nestanu preko noći. Ne samo da su već zbog slabije prethodne sezone izgubili odmah direktno mjesto u grupnoj fazi Lige šampiona, nego rezultati iz aktuelnih kvalifikacija govore da ih čeka veliki pad na UEFA listi, ako se nešto pod hitno ne promijeni.

I dalje čekaju prve bodove za nacionalni koeficijent u sezoni 2023/24 pošto su srpski predstavnici Vojvodina, TSC i Partizan imali katastrofalan start. Vojvodina je "duplim porazom" protiv kiparskog APOEL-a (ukupan rezultat 4:2), odmah završila učešće u Konferencijskoj ligi, dok su TSC i Partizan takođe poklekli na početku svog evropskog puta. Braga je bez ikakvih problema "tukla" TSC 3:0 u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, čime ga je praktično već poslala u Ligu Evrope, dok Partizanu prijeti i jesen bez evropskog fudbala ako ne dođe do preokreta protiv azerbejdžanskog Sabaha iduće nedjelje u Humskoj (prvi meč 2:0).

S obzirom na to da se sada sav učinak srpskih klubova dijeli na pet, a ne na četiri kao što je to bilo do sada, jasno je koliko je značajan svaki bod u kvalifikacijama - jer inače manje vrijedi nego prije "uživanja benefita". Toga su svjesni i klubovi iz zemalja koje su slabije rangirane od Srbije (trenutno su 13. na listi), pošto bodove skupljaju kroz ranu fazu kvalifikacija gdje su objektivno i lošiji protivnici, što su i srpski klubovi nekada koristili. Danas to preskaču, što je na neki način i kontraproduktivno...


Od svih zemalja koje daju učesnike u UEFA takmičenjima, od Srbije su manje bodova osvojili tek Estonija, Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn, Vels i Švajcarska, što s izuzetkom posljednje pomenutog - svakako nije društvo u kome žele da budu. Na srpski koeficijent je dodato tek 0,800 bodova (zaradila ih je Crvena zvezda direktnim plasmanom u Ligu šampiona, što je potom podijeljeno sa pet predstavnika), a recimo najviše ga je uvećao Island za čak 2,833. Turska i Poljska imaju 2,750, pa još Kipar, Rumunija, Slovenija, Izrael i Jermenija preko dva. Već sada Srbija ozbiljno kaska i nikako nije iskorišćeno to što su u kvalifikacije ušli sa pet predstavnika, najviše do sada.

U odnosu na prošlu sezonu, Srbija je skliznula sa 11. na 13. mjesto, ali još ovog ljeta nije pala na listi. Ako se nastavi ovakav trend, ni to nije isključeno. Trenutno imaju 27,175 bodova, dok im za vratom dišu Ukrajina (25,000), Norveška (24,750), Izrael (24,500), Danska (24,075), Češka (23,050), Grčka (21,225), Hrvatska (21,150)....


Istina, Srbija i dalje - bar dok je Partizan u igri - ima četiri predstavnika u Evropi. Od toga će sigurno tri igrati i tokom jeseni u UEFA takmičenjima gdme se pobmeda nagrađuje duplo većim koeficijentom nego u kvalifikacijama, ali treba prvo doći do nje. Jasno je da će i Crvena zvezda imati težak zadatak u Ligi šampiona, gdme dosta može da zavisi od žrijeba, dok je već izvjesno da će TSC imati ozbiljne probleme u Ligi Evrope, ali i Čukarički - vjerovatnije u Konferencijskoj ligi. Prvenstveno zbog iskustva, ali objektivno i kvaliteta koji je neophodan da bi se igrala UEFA takmičenja.

Nadamo se da bi taj kvalitet mogao da pokaže Partizan, međutim ono što smo vidjeli protiv Sabaha - ne obećava. Ne samo da crno-bijeli, kao jedan od kolovođa srpskog koeficijenta, mora da napravi preokret u Humskoj, nego im potom ostaje još jedan krupan korak ka Konferencijskoj ligi - protiv Nordšelanda ili Steaue (FCSB).

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC