• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sutra se igra jubilarni 150. sarajevski derbi: Željezničar dosad uspješniji, "bordo tim" ne zna za pobjedu dvije godine

Autor Haris Krhalić

Da li će i ovog puta biti neriješeno ili će jedan od sarajevskih klubova slaviti?

 v Izvor: Anadolija/Elman Omıć

Sarajevo i Željezničar će u nedjelju od 20.30 časova na Koševu, odigrati možda i najveći derbi bh. fudbala. Biće ovo 150. jubilarni derbi ova dva tima, a u prodaju je pušteno 22.000 ulaznica te je sasvim sigurno da nas očekuje pravi spektakl.

Nakon prvih 149 utakmica, Željezničar ima više pobjeda na svom kontu. Tim sa Grbavice je slavio 46 puta dok „bordo tim“ ima 44 pobjede. Neriješenim rezultatom je okončano 59 utakmica.

Kada je u pitanju gol razlika, ona takođe ide u korist Željezničara.

Prvu zvaničnu utakmicu u nekom od takmičenja Sarajevo i Željezničar su odigrali 10. oktobra 1954. u Prvoj ligi Jugoslavije, iako je rivalstvo počelo osam godina ranije, ali zbog nastupanja u različitim rangovima sve utakmice do 1954. godine su bile prijateljskog karaktera.

Dva kluba su se do 1954. godine sastala 23 puta u prijateljskim i revijalnim utakmicama, a Sarajevo je imalo nešto bolji učinak s 11 pobjeda, uz četiri remija i osam poraza, te gol razliku 56:41 u korist tima s Koševa. Prvi zvanični derbi pripao je „bordo timu“, a pred 5.000 navijača na novoizgrađenoj Grbavici Sarajevo je slavilo pobjedu rezultatom 2:5.

Posljednja četiri derbija završena su neriješenim rezultatom. Željezničar je u martu 2022. godine na Grbavici slavio rezultatom 2:0, a strijelci su tada bili Armin Hodžić i Ermin Zec.

Tim sa Koševa posljednji put je slavio u septembru 2021. godine golovima Mersudina Ahmetovića i Darka Bodula (2:0).

Posljednju utakmicu ova dva tima obilježio je crveni karton Tarika Ramića i pogodak Sulejmana Krpića duboko u sudijskoj nadoknadi kojim je Željo stigao do remija.

Kada je u pitanju sutrašnja utakmica, Sarajevo je dočekuje u boljoj formi. Nakon osam odigranih utakmica „bordo tim“ ima 16 osvojenih bodova. S druge strane, Željezničar nakon devet utakmica ima 12 bodova. Ekipa Nermina Bašića u prošlom kolu, trijumfom nad Širokim Brijegom, prekinula je niz od pet vezanih poraza (četiri u PL BiH i jedan u Kupu BiH).

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

HZ

Do zadnjeg dana života mog samo SARAJ'VO

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC