• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lionel Mesi "odbranio" nagradu za najboljeg FIFA fudbalera godine, Pep Gvardiola najbolji trener

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Argentinski fudbaler Lionel Mesi pobijedio je Erlinga Halanda i Kilijana Mbapea u trci za najboljeg FIFA fudbalera u 2023. godini i tako "odbranio" titulu osvojenu i u 2022. godini.

 Lionel Mesi fudbaler godine 2023 u izboru FIFA, Pep Gvardiola trener Izvor: Shutterstock

Mesi (36) postao je u ponedjeljak u Londonu po treći put laureat na ceremoniji dodjele nagrada za najboljeg FIFA fudbalera.

Međutim, Argentinac nije bio prisutan na zabavi jer se sa svojim saigračima iz Intera iz Majamija pripremao za predsezonsku prijateljsku utakmicu protiv El Salvadora u petak.

Mesi je imao najviše glasova i po treći put osvojio nagradu, nakon što je bio najbolji i u 2019. i 2022. godini. Argentinac i napadač Norveške Haland imali su identičan broj bodova - po 48, ali je više glasova od po pet poena imao Mesi, što mu je osiguralo novi trofej, dok je Mbape sakupio 35.

Nagrade za najboljeg FIFA igrača obično se baziraju na učinku tokom kalendarske godine - za razliku od "Zlatne lopte", koji ocjenjuje fudbalere na osnovu postignuća tokom sezone.

Međutim, FIFA kriterijum bila su dostignuća u periodu od 19. decembra 2022. do 20. avgusta 2023. godine.

Izvor: Shutterstock

Nagrada za najboljeg trenera pripala je menadžeru Mančester sitija Pepu Gvardioli, koji stvarno nije imao konkurenciju u prošloj kalendarskoj godini.

Osvojio je čak pet trofeja - Premijer ligu, FA kup, Ligu šampiona, Svjetsko klupsko prvenstvo i Superkup Evrope.

S ubjedljivih 28 glasova, čak 10 više od bivšeg trenera Napolija Lućana Spaletija, odnosno Interovog šefa struke Simonea Inzagija (11 glasova).

U ženskoj konkurenciji titulu najbolje ponijela je vezna igračica Barselone i španske reporezentacije Aitana Bonmati, ispred Kolumbijke Linde Kasiedo i svoje sunarodnjakinje Dženifer Ermoso.

Brazilski čuvar mreže i igrač Mančester sitija Ederson proglašen je za najboljeg golmana, dok je u ženskoj konkurenciji nagradu osvojila Engleskinja Meri Erps koja nastupa za Mančester junajted.

U konkurenciji dama, za najbolju trenerku godine izabrana je selektorka engleske reprezentacije Holanđanka Sarina Vigman. Ovo je četvrti put da je osvojila ovu nagradu u izboru FIFA, nakon 2017, 2020. i 2022. godine.

FIFA je takođe izabrala i idealan tim za prošlu godinu, a u njemu se nalaze: Tibo Kurtoa (Real Madrid), Džon Stons (Mančester siti), Kajl Voker (Mančester siti), Ruben Dias (Mančester siti), Bernardo Silva (Mančester siti), Džud Belingem (Real Madrid), Kevin De Brujne (Mančester siti), Erling Haland (Mančester siti), Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen), Lionel Mesi (Inter Majami) i Vinisijus (Real Madrid).

Nagradu "Puškaš" za najbolji gol godine osvojio je Brazilac Giljerme Madruga, za pogodak koji je postigao u duelu svoje ekipe Botafoga protiv Novorizontina, u meču druge brazilske lige. On je u tom susretu sa preko 20 metara "makazicama" zatresao mrežu.

Nagradu za fer-plej osvojila je reprezentacija Brazila, koja je nosila skroz crne dresove u znak podrške za svog saigrača Vinisijusa koji je dugo na meti rasističkih napada.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC