• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legendarni Hrvat napustio UEFA zbog sukoba sa Čeferinom! "Ne glumim heroja, dobro znam da su mnogi istog mišljenja!"

Autor Dragan Šutvić

Zvonimir Boban odstupio je sa funkcije u Evropskoj fudbalskoj federaciji.

 Zvonimir Boban podnio ostavku u UEFA Izvor: Profimedia

Proslavljeni hrvatski fudbaler Zvonimir Boban odlučio je da podnese ostavku na funkciju u Evropskoj fudbalskoj federaciji!

Legendarni reprezentativac Hrvatske bio je na čelu savjetodavne organizacije "Football Boad", koja je uključivala brojne trenere i bivše fudbalere, a koja za cilj ima da pruži nezavisan glas o fudbalu i njegovom razvoju u cjelini.

Kako je istakao u otvorenom pismu, sa funkcije se povukao zbog neslaganja sa prvim čovjekom Evropske fudbalske federacije Aleksanderom Čeferinom po pitanju izmjene Statuta, koji bi Slovencu omogućio još jedan mandat na predsjedničkoj funkciji.

"Razgovarao sam s predsjednikom UEFA o problemu koji se dogodio tokom posljednjeg sastanka Izvršnog odbora UEFA u Hamburgu. Riječ je o prijedlogu o izmjeni statuta UEFA kako bi se Čeferinu, na sljedećem kongresu 8.2. u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata, koji je trebalo da mu bude posljednji.

Nakon što je izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralno-etički problem - i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom.

Izvor: Profimedia

Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje je trebalo da zaštite UEFA i evropski fudbal od 'lošeg upravljanja' koje je bilo 'modus operandi' starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sistema. Glavne dvije tačke reformi bile su da ni predsjednik ni članovi Izvršnog odbora ne mogu da se kandiduju više od tri puta (12 godina) te je uveden starosni limit na 70 godina za sve članove Izvršnog odbora.

Bila je to epohalna stvar za fudbal, ali i za njega samog. Tim činom Čeferin je zaslužio poštovanje i respekt cijelog fudbalskog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji fudbal. Njegov odmak od tih vrijednosti i izmjena glavnih reformi teško su razumljivi, posebno u ovo delikatno fudbalsko vrijeme.

Dobro razumijem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da puno puta moramo prihvatiti logiku kompromisa, ali ako bih prihvatio ovako tešku i krivu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i vrijednosti u koje duboko vjerujem. Ne glumim nikakvog heroja, i dobro znam da su mnogi istog mišljenja - možda naivnog, ali sigurno ispravnog.

U ove tri godine odnos i saradnja s Aleksandrom i svim mojim kolegama u UEFA bili su izvrsni - hvala im na tome, želim im sve najbolje.
Žao mi je i tužan sam, ali napuštam UEFA", naveo je bivši prvotimac Dinama i Milana.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC