• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Grobari" u ratu?

Navijačke grupe FK "Partizan" - "Saut femili" i "Alkatraz" prave jedni drugima sačekuše, upadaju noću u stanove i krvnički se tuku za primat na južnoj tribini, piše "Press".

 "Grobari" u ratu? Izvor: MONDO

Među navijačkim grupama Fudbalskog kluba "Partizan", "Saut femili" (Južna familija) i "Alkatraz", nekoliko nedjelja unazad vodi se žestok rat u kojem se pripadnici dva tabora u borbi za primat na južnoj tribini najbrutalnije međusobno napadaju, otkriva Press.

Prema saznanjima do kojih su došli novinari ovog lista, a koje posjeduju i operativci MUP-a Srbije, pripadnici ove dve navijačke grupe poslednjih nedelja u Beogradu prave jedni drugima sačekuše, upadaju noću u stanove i krvnički se tuku bejzbol palicama.

Prije dve nedjelje dogodio se prvi takav težak obračun, kada je jedan pripadnik "Južne familije" izboden nožem nedaleko od prostorija Sportskog društva "Partizan".

Najveći problem policije da održi situaciju pod kontrolom jeste činjenica da huligani ne prijavljuju ove napade, već se međusobno svete i dogovaraju o sljedećim obračunima.

S obzirom na to da je motiv članova "Južne familije" da na južnoj tribini preuzmu primat među navijačima, što "Alkatraz", naravno, ne dozvoljava, predstavnici MUP-a prošle nedjelje održali su sa čelnicima FK "Partizan" sastanak i tražili od njih da preuzmu hitne mjere kako bi se spriječila eskalacija sukoba.

Međutim, kako saznaje "Press", od tada se ništa nije promijenilo, već se oko 350 pripadnika "Južne familije" u subotu, uoči utakmice Partizan - Hajduk okupilo kod Hrama Svetog Save kako bi iskazalo svoj gnjev prema upravi i suparničkom navijačkom taboru.

"U početku je bilo oko 50 pripadnika grupe "Saut femili", koji su se konstantno okupljali i pravili probleme. Broj je u međuvremenu porastao na 100-150", kaže sagovornik "Pressa" iz MUP-a Srbije.

"Pošto je Partizan izgubio od Šamroka krajem avgusta i ispao iz evropskih takmičenja, ova navijačka grupa se okupila kod Hrama Svetog Save prvi put u većem broju i krenula u protestnu šetnju do Trga, skandirajući protiv uprave.
Bilo ih je oko 600 i tada je postalo jasno da nisu beznačajni. Aktivno su im se priključili i članovi "Jang bojsa". Međusobno obračunavanje je od tada intenzivirano.

Ono što je veoma opasno i karakteristično za ove sukobe jeste to što huligani ne prijavljuju napade, već se sami bave i prevencijom i sankcijom.

Međutim, vrlo su česta i lažna prijavljivanja, pokušaji namještanja kod policije, dok se upadi u stanove i kafiće sa lancima i bejzbolkama prećutkuju.

"Početkom septembra došlo je do krvavog obračuna kada je jedan mladić iz grupe "Saut femili" izboden nožem. Ni to nije prijavljeno policiji, nego je mladić s ozbiljnim krvarenjem dovezen u Urgentni centar, pa su ljekari prijavili policiji.

Kada je došla policija, on je rekao da ne zna koga je ubo, lažirao je mjesto napada. Međutim, incident se dogodio nedaleko od SD "Partizan", kada je u restoranu jedan pripadnik "Alkatraza" slavio punoljetstvo rođaka, što je druga grupa protumačila kao klupsko navijačko slavlje, pa je došlo do obračuna - navode sagovornici "Pressa".

U MUP-u Srbije navode da policajci zaduženi za javni red i mir prate rad ovih grupa, ali pošto je situacija sve ozbiljnija, problemi su predočeni klubu.

"Očigledno je da navijačke grupe koriste sukobe i podjele u klubu. S obzirom na to da je primat na tribinama važan, ali i zbog materijalne koristi koje taj primat nosi, policija je klubu ukazala na problem. Svaki klub ima direktnu komunikaciju s navijačima i na neki način ih kontroliše", navodi ovaj sagovornik "Pressa".

Zbog problema s navijačkim grupama Republičko javno tužilaštvo je u oktobru 2009. godine podnelo inicijativu o zabrani 14 navijačkih organizacija.

Ustavni sud je odbacio inicijativu "zbog nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred ustavnim sudom i odlučivanja o takvom zahtjevu".

Prijedlog za zabranu ekstremnih navijačkih grupa i podgrupa u okviru udruženja građana i van udruženja i njihovo brisanje iz registra podnio je vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović 16. oktobra 2009.

Tužilac Radovanović tražio je zabranu sljedećih navijačkih grupa:
"Ultra bojs", "Belgrejd bojs", "Ultras", "Brigate", "Alkatraz", "Ludaci - Padinska Skela", "Anti-Romi", "Saut femili", "Hed hanters", "Iriducibili - NBG", "Šedous", "Ekstrem bojs", "Čuvari časti", "Brejn demidž" i "Junajted fors 1987", podsjeća "Press".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC