• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Neću dres, hoću tvoju sestru!" Materaci progovorio poslije mnogo godina - "Bilo je tužno vidjeti ga!"

Autor Dragan Šutvić

Potez koji je, nažalost, takođe obilježio Zinedina Zidana i njegovu karijeru.

 Zašto je Zidan udario Materacija Izvor: JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

U jednoj od najčuvenijih i najkontroverznijih situacija svjetskih prvenstava u fudbalu, u finalu 2006. u Njemačkoj, italijanski defanzivac Marko Materaci isprovocirao je najboljeg igrača Francuske Zinedina Zidana. Pomenuvši mu sestru u jako uvredljivom maniru, on je učinio da "Zizu" pobjesni i da ga udari glavom. Zbog toga je dobio crveni karton, a Francuska bez svog lidera nije uspjela da osvoji titulu, koja je otišla u Italiju. Bila je to i posljednja utakmica u karijeri Zidana, za mnoge najvećeg Francuza, a za mnoge najvećeg evropskog i svjetskog igrača.

Nakon skoro 18 godina, Materaci je otkrio da se od te večeri nikad nije sreo sa Zizuom. Nakon završetka karijere sa titulom Lige šampiona, osvojenom sa Interom, Italijan je ostao rekreativno u fudbalu. Ima 50 godina, ponekad učestvuje u revijalnim događajima svog kluba i ne prija mu to što ga mnogi prije svega pamte kao provokatora, a ne kao velikog igrača.

"Ne sviđa mi se to, jer to nije pravedno prema mojoj karijeri. Ta epizoda nikad nije trebalo da se dogodi. U toj tenziji finala u Berlinu, između prepirki i uvreda, Zidan mi je ponudio svoj dres, a ja sam rekao da bih radije njegovu sestru. Okrenuo se tada i reagovao onako kako svi pamte. Nikad ga poslije toga nisam vidio", rekao je Materaci.

Izvor: Ciro Fusco / Zuma Press / Profimedia

Da li je bio šokiran zato što je sudija iz Argentine Orasio Elizondo pokazao Francuzu crveni?

"Nisam pomislio ništa u stilu 'vau'. Bio je kraj utakmice kada je to uradio, ležao sam na podu i da ste me pogledali, vidjeli biste da nikad ne bih ustao. Ako nema crvenog kartona, nikad ne bih ustao", dodao je Materaci.

Zinedin Zidan izgubio je živce te noći i iako najbolji igrač Svjetskog prvenstva, nije izdržao groznu provokaciju. Tako je završio karijeru tokom koje je 1998. donio Francuskoj titulu prvaka svijeta u finalu u Parizu, a osam godina kasnije tako mu je malo nedostajalo da to ponovi...

"Tužno je vidjeti da je tako završio karijeru. Imao je sjajnu karijeru i sjajan nastup na Svjetskom prvenstvu", rekao je selektor Francuske Remon Domenek.

"Kada neko trpi to što je on trpio u toj utakmici, a sudija ne uradi ništa, onda shvatate njegov postupak. Ne možete da ga opravdate, ali možete da ga razumijete", govorio je francuski stručnjak.

Izvor: ROBERTO SCHMIDT / AFP / Profimedia

Zinedin Zidan (51), naravno, ne govori često o tom trenutku. Prije nekoliko godina, uoči svog 50. rođendana, iskreno je priznao: "Nisam ponosan na sve što sam uradio, ali to je sad sve prošlost".

Zinedin Zidan je poslije velike karijere fudbalera napravio i veliko trenersko ime u Real Madridu, koji je vodio u dva mandata, od 2016. do 2018. i od 2019. do 2021. U tom periodu osvojio je čak tri titule Lige šampiona, nakon što je i kao igrač bio prvak Evrope sa Realom i dva puta drugi sa Juventusom.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC