• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Partizan igra kao da je Zvezda Mančester siti: Kineski zid nije za derbi, posebno kad je od papira!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Partizan je izgubio "vječiti" derbi i ostalo bez titule iako je u 2024. godinu ušao sa prve pozicije na tabeli. Problemi u napadu i preveliko oslanjanje na odbranu koštali su Partizan kvarenja utiska tokom proljeća, posebno u derbijima.

 zasto se partizan brani u derbiju kao da je zvezda mancester siti Izvor: MN PRESS

Iskusni fudbaler Bibars Natho i sportski direktor Ivica Kralj "bljuvali su vatru" odmah nakon 173. "vječitog" derbija nezadovoljni suđenjem glavnog arbitra Pavla Ilića koga su smatrali za glavnog i odgovornog za poraz od Crvene zvezde (3:2), a potom se na konferenciji za medije pojavio Albert Nađ i pokušao je da "spusti loptu". Pomoćni trener Partizana, koji je i te kako znao da padne "u vatru" u igračkim danima, insistirao je da se ipak priča o fudbalu, baš kao što to već duže od godinu dana pokušava da radi i njegov pretpostavljeni Igor Duljaj.

Nađ je označio da je Partizan odigrao "dosta dobru utakmicu", hvaleći prije svega strelca Severinu zbog defanzivnog doprinosa, dok je istakao da je "nedostajala koncentracija" da bi došli do sva tri boda koja su imali na pragu 90. minuta. Da li je moglo bolje od toga i da li su na kraju sredstva opravdala cilj?

"Čitao sam poslije Siti - Real Madrid, da li je to bila Anćelotijeva genijalnost. Ako te natjera protivnik, treba da se braniš svim silama. Postavio bih Kineski zid ako je potrebno. Anćeloti je u polufinalu, a Pep je ispao, sa milijardama u džepu. Znali smo da Zvezda ima dominantan, možda i brži vezni red od našeg, ali smo uspjeli da ga ugrozimo", objasnio je Nađ odluku Partizana da se drugi derbi zaredom potpuno povuče, a koji je samo rezultatski uspio da prevari da su crno-bijeli na pravom putu.

Od ukupno pet šuteva u posljednja dva derbija, Partizan je postigao četiri gola i to ne mora da bude nužno problematičan podatak, ali kada se stavi u kontekst i te kako jeste. U martu je Partizan imao svega 108 tačnih dodavanja (61%), dok je nešto uspješniji bio u aprilskom duelu - 146 tačnih dodavanja (isto 61%), prenosi "Sofascore". Dakle, tek oko 250 tačnih pasova za više od 200 minuta fudbala je podatak koji mora da alarmira sve u Partizanu, posebno ako se uzme u obzir da svako treće dodavanje nije kompletirano. Niti je Crvena zvezda Mančester siti, a još manje je Partizan Real Madrid koji može da taktiku "Kineskog zida" pretvori u nešto pozitivno.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Partizan je tek petinu vremena držao loptu u svojim nogama (oko dvadesetak odsto u oba derbija) i zaista je teško očekivati da uradi više nego što jeste, uz mnogo sreće. Uz to, iako je "Kineski zid" sasvim legitimna taktika za koju se odlučuju čak i treneri poput Karla Ančelotija, potpuno je druga priča kada umjesto njega imate plot preko koga mogu da preskoče i Hobiti.

To je posebno bilo izraženo u martu kada je Igor Duljaj birao pogrešna personalna rješenja (samo Zahid uz Ovusua) zbog čega je Partizan od prvog minuta bio potčinjen, što nije želio i morao je da se prilagođava situaciji, ali je ipak uspio da izvuče povoljan rezultat zahvaljući promašajima Crvene zvezde. U "reprizi" odigranoj 20. aprila, Duljaj i Nađ su ovoga puta svjesno prepustili teren Crvenoj zvezdi što se moglo vidjeti po odluci da veznom redu dodaju Kastilja, a da Natha presele na klupu. Ali, takva taktika često "uzme" previše ekipi i bilo je nemoguće izdržati isti tempo 90 minuta, a kamoli 110.

Izlazak Kastilja u 66. minutu bio je znak za Zvezdu da napada u talasima i do kraja susreta je postigla tri gola, od kojih je jedan poništen. Jednostavno, Partizan je više puta ove sezone pokazao da nema snage za čitavu utakmicu, kako fizički tako i psihološki, dok se odbrana čitavog proljeća muči i primila je 14 golova...

Izvor: MN PRESS

Istina, razumljivo je što su Nađ i Duljaj na nju morali da se oslone u trenucima kada je van terena Mateus Saldanja, ali derbi je prevelika kocka za tako nešto, posebno kada ne dođete do cilja na čijem putu niste birali sredstva. I umalo ste doživjeli debakl. Niko ne može da im zamjeri što su probali da izvedu čudo, a na rukovodstvu Partizana je da nikada više ne dozvole da crno-bijeli svjesno biraju da se povuku znajući da su mnogo slabiji. To onda nije derbi.

Zato bi Partizan, ako želi da se približi Crvenoj zvezdi, morao malo manje da respektuje rivala i pokuša da igra fudbal, čak iako to svjesno može da mu se obije o glavu. Apsolutno je isti epilog moguć i sa potpuno defanzivnim pristupom, gdje tek rezultat "laže" Duljaja i Nađa da je to utabanija staza.

(MONDO, Milutin Vujičić)

Pogledajte

01:05
Navijači i igraču Partizana posle derbija
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC