• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klubovi ga otpuštaju, a on od toga zarađuje milione! "Najbolji trener regije" otkaz za otkazom naplatio 4.000.000

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Poznati hrvatski trener dobio je tri otkaza za godinu i osam mjeseci, ali to ga neće finansijski uzdrmati. Naprotiv!

 Nenad Bjelica od otkaza zaradio više od 4 miliona evra Izvor: Andreas Gora / AFP / Profimedia

Hrvatski trener Nenad Bjelica, koji je 2020. u anketi portala Index.hr proglašen "najboljim trenerom regije", dobio je i treći otkaz u posljednjih godinu i osam mjeseci. Najprije ga je otpustio Osijek, potom se rastao sa Trabzonom, a ovog ponedjeljka smijenio ga je i Union Berlin, u jeku borbe za opstanak u Bundesu.

To što se u posljednja dva kluba nije zadržao dugo, a što je prethodno u Osijeku imao razočaravajuću epizodu neće previše uticati na njegovu finansijsku situaciju, pa portal "24 sata.hr" piše da je kao trener na otkazima zaradio više od četiri miliona evra. U taj zbir uračunat je novac koji dobio za otpremnine u Dinamu iz Zagreba, Osijeku, Trabzonu i sada u Berlinu.

Bjelica je trener rođen u Osijeku 1971. godine i bivši je fudbaler, koji je tokom igračke karijere stigao i do "A" reprezentacije Hrvatske (igrao za Betis, Las Palmas, Albasete, Kajzerslautern, Admiru Vaker, Osijek). Trenerskim poslom počeo je da se bavi 2007. godine u timu iz austrijskog grada Klagenfurt i u narednih sedam godina stekao je zavidnu reputaciju u toj zemlji, a čulo se za njega i u ovdašnjem regionu - prije svega jer je sa Austrijom eliminisao Dinamo iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Preko Specije i Leha, stigao je u Dinamo 2018. i vodio ga do 2020, osvojivši sa njim dva prvenstva i kup, uz nastup u Ligi šampiona i izboreno evropsko proljeće poslije skoro pola vijeka. U tom periodu, baš 2020, proglašen je "najboljim trenerom regije", u izboru u kojem je u Top 15 od srpskih trenera bio samo Siniša Mihajlović, i to na 12. mjestu, iza Simona Rožmana, Ivana Leke, Igora Bišćana.... I svakako iza Nenada Bjelice.

U međuvremenu, Bjelica je otišao iz Dinama, a 24 sata.hr otkriva da je za to dobio otpremninu 1,1 miliona evra, oprostivši pritom klubu 1,4, jer je ukupno za rastanak trebalo da dobije 2,5 miliona. Nakon rastanka, javno je kritikovao svoj bivši klub, optužujući ga da ima monopol u tamošnjem fudbalu. "I sad kad se sjetim pitanja Zdravka Mamića, jedno sto puta ponovljenog pitanja: 'Nenade, je li ti nešto treba?' Ja kažem ne treba mi ništa. 'Pa, ljubavi, pa jel' ti treba nešto.' Kažem 'ne treba mi, Zdravko, ništa, sve je pod kontrolom, vidiš da je 20 bodova prednosti.' Sad razumijem poruku tog pitanja. Tada mi nije ništa trebalo. Sad vidim što se radi i kako se radi", rekao je Bjelica u tom periodu.

Poslije epizode na Maksimiru, Bjelica je vodio ambiciozni Osijek i napustio ga je poslije dvije godine bez trofeja, ostavivši za sobom ekipu na petom mjestu, sa 11 bodova manje od Dinama. Govorio je o želji da dovede u Osijek Ligu šampiona, a rastao se sa klubom poslije španske sapunice, jer je klub navodno dugo razmatrao kako da raskine njegov ugovor, koji je navodno bio najveći u regionu. Navijači su ga tjerali, ekipa je bila skupa i preplaćena, a otišao je uz dogovor da mu bude isplaćena otpremnina od 1,5 miliona evra.

Nakon Osijeka, sa kojim je ispao iz Evrope u dvomeču protiv Kizilžara, Bjelica je završio u Turskoj, u kojoj se zadržao 16 utakmica i otišao poslije loših rezultata, a tamošnji novinari tvrdili su da je i atmosfera bila narušena. Za taj raskid navodno je dobio 1,5 miliona evra.

"Vratimo se na početak. Bjelica nije znao i nije mogao da shvati koliko je Trabzonspor velik klub i zajednica. Omalovažavao je Trabzonspor i tursku ligu. Sina, koji nije imao prethodnog trenerskog iskustva, doveo je u stručni štab kao pomoćnog trenera. Čak ni Fatih Terim to ne može da učini u Turskoj. Ili bi se takav događaj smatrao amaterskim čak i u Osmanlısporu? Vidjeli smo da je Bjeličin sin, koji je u klubu imao funkciju mentalnog trenera, izlazio na teren i učestvovao u vježbama s loptom na mnogim treninzima... Upravu je ostavio u teškoj situaciji kada je rekao da je potpisao jednog igrača, a ispostavilo se da je u pitanju Bruno Petković. Potom je tražio i privatni avion za svoju suprugu da se vrati u Hrvatsku, a navijači su mislili da je za Petkovića, međutim sve je bilo potpuno drugačije", pisao je novinar Gokturk Kagan.

On je optužio Hrvata i da je rijetko pričao sa Turcima i da je uglavnom razmišljao o transferima. 

"Bjelica je osoba koja vrlo učinkovito govori i može da utiče na ljude kada govori. Tako je, ne radeći ništa, a uvjeravajući ljude da je napravio puno, uspio da ostane u klubu šest mjeseci, a za to kratko razdoblje samo za vlastitu platu od kluba je dobio više od 2,3 miliona evra. Nevjerovatno lijep oproštaj za njega", zaključuje se u tekstu turskog autora koji, najblaže rečeno, nije bio naklonjen Bjelici.

Ovog maja, kao što obično biva, Bjelica je na meti napada poslije smjene u Njemačkoj. Novinar Janis Klimburg kritikuje trenera dok piše o njegovom mandatu.

"Union se opet bori za ostanak u Bundesligi i to najviše zbog činjenice da skoro svi igrači iz ekipe ne dolaze ni blizu svoje normalne forme u većini utakmica. Dobar primjer toga je igra u porazu od Bohuma (3:4). U prvom poluvremenu Union je izgledao totalno nesigurno i napravio je enorman broj defanzivnih grešaka. Iako je kasnije popravio nastupe, poraz protiv direktnog rivala u borbi za opstanak nije mogao da spriječi. Bjelica je stabilizovao Union, ali u njegovom mandatu nije bio vidljiv razvoj igre, naprotiv, igrači Uniona posljednjih su nedjelja povremeno izgledali uznemireno i opterećeno", objavio je on u Kikeru.

Dok iščekuje novi trenerski posao, Bjelica će nakon zarađenih miliona moći da u potpunom finansijskom miru čeka kada će zazvoniti telefon.

(MONDO - M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC