• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Očigledno je što je vrijeđao Srbiju, ne i Makedoniju": Ovako Englezi pišu o albanskom provokatoru na EURO 2024

Ovako svjetski mediji pišu o Albancu koji je širio mržnju na Evropskom prvenstvu

 Englezi o Mirlindu Dakuu Izvor: Profimedia/IMAGO

Odluka UEFA da suspenduje albanskog reprezentativca Mirlinda Dakua zbog vrijeđanja Srbije i Sjeverne Makedonije jedna je od vijesti dana sa Evropskog prvenstva. Albanski provokator rođen na Kosovu i Metohiji uzeo je megafon poslije utakmice protiv Hrvatske i poveo pjesmu u kojoj se vrijeđaju Srbi i Makedonci i zbog toga neće igrati protiv Španije, niti u osmini finala, ako Albanci izbore plasman. Njegova nada je sada samo senzacija i plasman Albanaca u četvrtfinale.

Uz to što je sam sebe "obilježio", Mirlind Daku je kažnjen i u svom klubu, Rubinu iz Kazanja, gdje će morati da stane u svlačionicu pred nekoliko srpskih igrača, kada se tamo vrati. Uzalud se javno izvinjavao, uzalud je i njegov otac javljao Rusima da je Mirlinda "ponijelo", nije izbjegao kaznu.

S obzirom na značaj ove vijesti i težinu skandala koji je napravio, o ovoj vesti pišu i vodeći svetski mediji. Britanski "Gardijan" posvetio je Dakuovom vređanju značajnu pažnju, uz nekoliko objašnjenja čitaocima.

"Disciplinsko tijelo je saopštilo da je Daku suspendovan zato što nije poštovao generalne principe ponašanja i zbog kršenja osnovnih pravila pristojnosti, kao i zbog korišćenja sporskog događaja za manifestovanje nesportske prirode i zbog uznemiravanje fudbalskog sveta", podsetio je britanski list.

"Navedeno je u obrazloženju je referenca na to da je Daku vikao 'je*eš Srbiju' i je*eš Makedoniju' dok je stajao kraj terena u Hamburgu, gdje je Albanija izborila remi u kasnoj fazi meča. Daju je rođen na Kosovu i istorijsko neprijateljstvo sa Srbijom je dobro dokumentovano, dok je manje očigledna logika njegovog skandiranja protiv Sjeverne Makedonije, čiji se fudbalski savez sutradan žalio u UEFA", piše "Gardijan".

Pretpostavka je da engleski autori ipak nisu detaljno upućeni o ovdašnje tenzije i ratove, pa ako znaju za sukob Srba i Albanaca u Srbiji, onda im je možda promakao rat makedonske vojske sa albanskim teroristima 2001, na koji je možda aludirao Daku dok je odabrao da širi mržnju umjesto da slavi veliki bod.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC