• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crvena zvezda traži šampionsku titulu iz 1986! Dodijeljena je Partizanu na sudu, opet se otvara "Šajberovo kolo"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

FK Crvena zvezda podnosi zahtjev Fudbalskom savezu Srbije.

 Crvena zvezda trazi titulu iz 1986. godine dodijeljena Partizanu na sudu zbog Sajberovog kola Izvor: MN PRESS

FK Crvena zvezda podnosi zahtjev da joj bude priznata titula iz 1986. godine i zvanično će ga uputiti u Fudbalski savez Srbije u ponedjeljak. "Crvena zvezda je kao legalni šampion, odlukom Fudbalskog saveza Jugoslavije i UEFA igrala Kup šampiona, da bi dvije godine poslije toga ta titula bila oteta Zvezdi odlukom Suda udruženog rada i dodijeljena Fudbalskom klubu Partizan, suprotno odlukama Fudbalskog saveza Jugoslavije i UEFA", stav je kluba sa "Marakane".

Sezona 1985/86 u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije bila je obilježena velikim skandalom i optužbama za namještanje utakmica u posljednjem, 34. kolu, što je ostalo upamćeno kao afera "Šajber", nazvanu po predsjedniku Fudbalskog saveza Jugoslavije, Slavku Šajberu.

Ekipa Partizana postala je šampion, a poslije preračunavanja bodova titula je pripala Crvenoj zvezdi, da bi 1987. godine titula ipak bila vraćena Partizanu. U posljednjem kolu prvenstva Partizan i Crvena zvezda imali su isti broj bodova, a Partizan je dao gol-više. U derbiju odigranom na stadionu "JNA" bilo je neriješeno (1:1), a na "Marakani" je pobijedila Crvena zvezda 2:1. U posljednjem kolu, Partizan je dočekao Željezničar, a Zvezda je na Koševu gostovala Sarajevu. Ostvareni su ovi rezultati: Partizan - Željezničar 4:0, uz ispraćaj Zvonka Živkovića i Zvonka Varge, koji su karijere nastavljali u inostranstvu i Sarajevo - Crvena zvezda 0:4, uz neusvojeni zahtjev Zvezde da se organizuje ispraćaj golmanu Živanu Ljukovčanu, koji je odbio sudija Goce Popov.

Odlukom Osnovnog suda udruženog rada u Beograd od 29. jula 1987. godine, poništene su odluke Fudbalskog saveza Jugoslavije koje su uticale na ishod sezona 1985/86 i 1986/87, pa su titule naknadno oduzete Crvenoj zvezdi i Vardaru i pripisane Partizanu.

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baraba

Ovo prelazi u bolest

....

Dajte im sve titule hahahahahahah

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC