• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

De Hea spasao Junajted, Runi ubio Liverpul!

Autor mondo.rs

Van Galu malo šta ide od ruke u Engleskoj, ali zato Liverpul "dere" kad stigne. Četvrta u nizu imala je svoja dva heroja.

Luju van Galu već drugu sezonu zaredom malo šta ide od ruke u Engleskoj, ali za jedno ne mora da brine.

Kad na red dođe Liverpul, njegove poljuljane pozicije u klubu i na tribini će se popraviti.

U 194. derbiju Engleske, najvećem meču koji "kolevka fudbala" ima, Liverpul - Mančester junajted 0:1 (0:0), i to golom najomraženije osobe na Enfildu, uspavanog kapitena "đavola" Vejna Runija.

On nije jedini heroj četvrte pobede Junajteda nad najvećim rivalom u nizu. Pre toga, "đavolski" posao odradio je David De Hea, koji je maestralnim intervencijama zaustavio nalet "redsa" početkom drugog poluvremena, spasao svoju mrežu u više navrata, a onda... Ponovo je ispisano staro fudbalsko pravilo o propuštenim prilikama i kazni koja je neminovna.

TABELA:

Lester 44, Mančester siti 43, Arsenal (-1) 43, Totenhem 39, Junajted 37, Vest Hem 35, Stouk (-1) 32, Kristal Palas 31, Liverpul 31, Sautempton 30, Everton 29, Votford (-1) 29, VBA 27, Čelsi 25, Bornmut 24, Norič 23, Njukasl 21, Svonsi (-1) 19, Sanderlend 18, Aston Vila 12.

U 78. minutu, tek nakon što je Klop pomislio da je vreme da napravi prvu izmenu i promeni tempo meča (Van Gal je tada već bio napravio tri), Liverpul je ponovo kažnjen iz prekida. Korner sa leve strane, centaršut, skok visokog i prgavog Maruana Felainija preko Mamadua Sakoa, udarac glavom, prečka, odbijena lopta, Runi u stilu Filipa Inzagija na pravom mestu u pravo vreme, volej pod prečku - 0:1 za još jedan udarac za Klopovu misiju u Engleskoj.

Povredama osakaćeni Liverpul se u nadoknadi vremena spasao poraza kod kuće od Arsenala (3:3), ali ne i od Junajteda.

Ovim rezultatom u velkoj meri određen je ishod masovne borbe za Ligu šampiona, jer možemo da kažemo da je Liverpul već "izvisio" i da će Klop mnogo teže nego što se očekivalo promeniti stvari u slavnom klubu koji broji 26. godinu od poslednje titule prvaka Engleske.

Runi je, iako je u 2015. godini postigao samo šest golova u Premijer ligi, podigao formu u poslednje vreme i danas postigao šesti gol protiv Liverpula, a svoj 176. ligaški u dresu Junajteda, čime je postao najbolji strelac u istoriji Premijer lige "za jedan klub". Važnije od toga, pogurao je "đavole" ka vrhu i vratio ih u borbu za neko od prva četiri mesta.

Neki će reći i - sačuvao posao svom menadžeru.

Zanimljivo, bio je ovo prvi Runijev gol na Enfildu posle više od decenije...



Do gola Runija, Mančester je imao samo jednu šansu, u drugom poluvremenu, preko Antonija Marsijala, koji je bio neprecizan iz "mrtvog ugla". Na drugoj strani, De Hea je imao pune ruke posla i u prvom (mada su tada "redsi" bili uglavnom neprecizni) i naročito u drugom poluvremenu, tokom kojeg su Emre Džan i Adam Lalana imali odlične šanse, ali...

...kad nisu jedni, jesu drugi!

Odmah potom, Jirgen Klop uveo je u igru Kristijana Bentekea. Videćemo da li je to uradio prekasno.

Bio je ovo 176. gol Runija u dresu Mančester junajteda, u Premijer ligi, po čemu je postao novi rekorder. Alan Širer i dalje je neprikosnoven, ali je on 283 gola postigao kao igrač Sautemptona, Blekburna i Njukasla. Runi je dao 15 kao igrač Evertona i 176 kao igrač Junajteda.



PRVO POLUVREME:

Bliži golu bili su "redsi", koji su bili agilniji, konkretniji, češće su dolazili "gore", ali češće i promašivali. Kapiten Džordan Henderson dva puta bio je neprecizan, jednom je mogao (ili morao) bolje Roberto Firmino, debitant u najvećem engleskom derbiju, Jirgen Klop, hvatao se za glavu i posle promašaja Džejmsa Milnera, ali uzalud...

U povredama osakaćenoj postavi Liverpula, za sada, nije bilo dovoljno pribranog igrača da bi se savladao David De Hea.

Na drugoj strani, Simon Minjole nije imao nijednu intervenciju, jer su dva pokušaja "đavola" otišla pored gola. Najopasniji u redovima ekipe Luja van Gala, s loptom i bez nje, bio je Antoni Marsijal, dok se publika pomalo smejala novom bledom nastupu omraženog kapitena gostiju, bivšeg igrača Evertona, Vejna Runija.



Rivalitet

Liverpul - Mančester junajted

Pobede ukupno: 64-51-79

Pobede u ligi: 55-44-67

Titule prvaka Evrope: 5-3

Kup UEFA: 3-0

Kup pobednika Kupova: 0-1

UEFA Superkup: 3-1

Internacionalni kup/FIFA SPK: 0-2

Titule prvaka Engleske: 18-20

FA kupovi: 7-11

Liga kupovi: 8-4

Komjuniti šild: 16-20

Posed lopte bio je 50:50, ali je Liverpul imao sedam pokušaja, Junajted dva.

"Redsi" danas pokušavaju da prekinu niz od tri poraza u mečevima sa najvećim rivalom, kog su poslednji put pobedili 16. marta 2014. godine – 0:3. Od tada, 3:0, 1:2 i 3:1 za Junajted, čiji je menadžer Van Gal bio prilično neubedljiv na svim frontovima, ali bar može da kaže da je delio lekcije smenjenom Brendanu Rodžersu kada god i gde god ga je video.

Pred kraj prvog poluvremena, desni bek gostiju, Ešli Jang, ostao je da leži na travi i drži se za prepone, nakon čega je Van Gal morao da ubaci u igru Kamerona Brotvika-Džeksona, rođenog 1997. godine, koji je otišao na poziciju levog beka, dok je Mateo Darmijan zauzeo mesto kraj desne aut linije.

Od zvučnih imena koja su ostala na prilično tankim klupama dva najtrofejnija engleska kluba, ističu se Kristijan Benteke, Huan Mata i Memfis Depaj.

Liverpul: Minjole – Klajn, Ture (od 80. Benteke), Sako, Moreno – Lukas, Henderson, Džan – Milner (od 89. Kaulker), Lalana (od 76. Ajb), Firmino.

Junajted: De Hea – Jang (od 42. Brotvik-Džekson), Smoling, Blind, Darmijan – Šniderlan, Felaini – Lingard (od 66. Mata), Erera (od 71. Depaj), Marsijal – Runi.

TABELA:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC